Alla inlägg under oktober 2008

Av Natalja - 15 oktober 2008 22:04

Till skillnad från igår så var det inge vidare värder ikväll. Det var knappt hundarna ville gå ut i stormen : )


När jag kom till stallet så hade det även börjat regna..... en hel del!

Hästarna var stimmiga och jag hade fullt upp med att få in i rätt boxar.

Det var ett monster igen i andra änden av hagen, jag såg inget men både Latin, Thure och shettisen påstår det *fniss*


Snacka om tur när regnet plötsligt upphörde, jag sadlade och vi gav oss iväg. Latin var lika pigg som igår, men han var långsam i reaktionerna och drabbades plötsligt av skänkeldödhet! Allt var även farligt, han tittade och skyggade för lite vad helst.... *suck* denna gamle man som oftast inte reagerar på någonting.


Jag fick jobba mycket med att han skulle ta ut steget lite mer. När han blir för pigg och för springig så blir han så kort i steget. Inte nyttigt för bogen. Efter halva rundan gick han riktigt bra, jag hade tagit hjälp av en liten lönnkvist med tre löv på. Det var vad som behövdes för att få en lydig häst. Men då var det plötsligt hemväg..... och han la i en högre växel. Åååååå va bråttom han hade! Kul att han är pigg men det finns ju gränser : )

Hur som helst, imellanåt gick han super, då glömmer man så lätt det andra.


Ringde förresten veterinären angående vaccinationen. Tänkte ta det i början på nästa vecka... men han var på Älgjakt så det blir att ringa till distriktsveterinärerna i morgon.


Hittade en fin bild från en lokal div II omgång i Växjö. Latin fick ställa upp och tävla för småland när Annas häst var krasslig och dom behövde henne i laget.

Av Natalja - 14 oktober 2008 22:34

Vilken härlig kväll! Det var som någon hade tänt den stora taklampan : )

Pannlampan gjorde inte direkt någon nytta men den fick hänga med ut ändå. Vi red den långa vägen bort till ridbanan och Latin var på gott humör och pigg i benen. Plötsligt hoppade han RÄTT UPP följt av några luftskutt. Jag har aldrig varit så nära att ramla av honom som ikväll. Vet inte vad som for i honom men det var inte ett vanligt protest/komma undan hopp. Kanske var det en mångalen Älgloppa som bet honom i rumpan!


Han var på gränsen till för pigg när vi kom bort till banan. Satte upp ett litet skutthinder med en bom och två "sockerbitar". Började i trav och det funkade fint. Fortsätter sen i galopp och det blir genast lite mer livat. Det blev lite skutt, många byten och full fart när vi hoppade det lilla hindret på en volt. Höger varv gick mycket bättre, vänster inte fullt lika bra.

Travade en stund med många övergångar och han kändes bara bättre och bättre. Piggheten började bli hanterbar och jag kunde hålla ihop honom utan att han segade. När han kändes så bra som möjligt avslutade vi med några skutt till. Då var galoppen mycket bättre, han bar sig själv på ett helt annat sätt. Drog inte iväg, satte inte upp huvudet, bytte inte galopp och framför allt..... inga skutt, inte ens i vänstervarvet!

Toppen, å jag saktade av när det kändes som bäst. På hemvägen var han lika pigg igen men jag kunde hålla honom i en avslappnad trav hela vägen hem. Sista skritten var lite överilad så då blev det kortare tyglar än vanligt. Vill inte att han ska häva sig fram på frambenen.

Klockan hade redan hunnit bli 21:30 när jag var tillbaks i stallet, men jag hade gjort klart allt innan ridturen så det var bara att klä av honom och kvällsfodra.


I morgon ska jag försöka få tag i någon veterinär. Måste vaccinera snart, tänkte i början på nästa vecka... men det är nog inga problem, bara det inte blir på torsdag, för då ska jag på massage!! Tänkte att ska Latin ha massage så ska minsann även jag ha! Så de så!


Av Natalja - 13 oktober 2008 21:57

När jag kom till stallet idag (det hade redan börjat skymma) var alla hästarna redan inne. Dom hade visst varit lite oroliga pga några älg jägare.

Man ska nog undvika skogen den här veckan : )

Så jag följde med två av stallkompisarna på en lugnare runda runt "Byn"

Vi klädde på oss så mycket reflexer vi bara kunde vilket resulterade i tre självlysande julgranar *fniss*

Vi gav oss ut och det första som skrämde hästarna var en stackars joggare med en urtvättad reflexväst = han syntes inte alls och vi tog upp hela vägen. Sen fick vi en busschaffis att tappa hakan och ett par med en hund att klättra upp i skogen. Är lite besviken på att vi inte stötte på någon älg, inte ens en jägare.... men veckan är ju inte slut än!


Latin kändes fin idag, men han hade svårt att hinna med de andra i traven. När han väl var uppvärmd och hade fått ut steget så var vi hemma.

En runda på 30 minuter är något för kort för honom. Han hinner inte få igång maskineriet på så kort tid. Han var i alla fall lagomt pigg och i sista skritten hade han fått igång varje liten muskel i kroppen.

Så skönt att han var klippt, medans de andra var blöta av svett så syntes det inte att han var riden ens.


Eftersom det var fullt hus i stallet efter ridningen så fick Latin stå kvar i boxen när jag skulle mocka. Jag lämnade boxdörren öppen när jag hämtade skottkärran och han upptäckte ganska snabbt att det fanns en påse med äpplen utanför. Han tog bara ett kliv, gjorde sin hals så lång den bara kunde och slutligen fick han en mule som en tapir! Snodde åt sig ett äpple snabbare än snabbast och såg väääldigt oskyldig ut när han plötsligt upptäckte att jag hade upptäckt stölden.

Sen stod han där och trånade efter äppelpåsen och när jag försvann igen för att tömma kärran så trippade han ut igen.... listig liten rackare!

Det räckte att jag harklade lite så gick han bakåt och låssades som ingenting. Han är så söt min lille pojk!

Naturligtvis fick han ett par äpplen innan jag gick från stallet.... ; )

Av Natalja - 12 oktober 2008 14:30

Jag hade morgonfodring och utsläpp i stallet idag så jag var uppe med tuppen. Blev SÅ glad när jag såg att Latin lätt och enkelt gick ut ur boxen.

Han har varit så stel en period nu att man nästan fått bära ut honom.

Det var inga probelm alls för honom varken i nerförsbacken eller vända vid grinden. Det är ett gott tecken på att hans bog börjar bli ok och Erlichias känningen börjar släppa.


När alla 7 hästar var ute så mockade jag boxen och packade kvällshöet.

Sen tog jag en runda med skottkärran och mockade i hagen. Latin och Thure plus shettis går på gräsvallen så det får inte ligga kvar för mycket högar efter dom, plus att det minskar maskrisken om man håller hagen någolunda ren.


Jag tog med Latin in och letade fram klippmaskinen som jag gömt så fint längst in i skåpet. Var lite smart den här gången och tog med mig hörselskydd hemifrån. Min klippmaskin från Jula var billig, den klipper bra men den låter nått fruktansvärt. Det konstiga är att Latin som alltid tidigare varit livrädd för klippmaskiner, bryr sig inte alls om denna. Han blir kanske helt hypnotiserad av oväsendet : )

Han blev så fin i kort päls, bytte färg visserligen men jag gillar ju "gula" hästar!


Sen var det motionsdax. Jag valde mellan en körtur eller hoppning och beslöt att passa på att hoppa i dagsljus. Tänkte att det är så många traktorer och andra stora fordon i rörelse på alla grusvägar och visst var det så. Mötte en mastodontmaskin med släp på vägen till ridbanan, då var det tur jag satt på och inte bakom i en vagn. Det går ju inte vända på de smala grusvägarna med rockarden och det går absolut inte att mötas... då hade vi blivit platta.


Han kändes fin hela vägen bort. Lite lagomt pigg och mycket possitiv. Började med att flytta om hindrerna lite, gjorde en stutsserie med tre kryss, ett räcke och ett högt kryss. Sen stod det redan två "klosshinder" som var lagoma att värma upp på. Vi skuttade runt lite och tog sen det höga krysset. Han hoppade hur högt över som helst, inte kul i dressyrsadeln (måste hitta en hoppsadel snart) Bytte varv och tog räcket ett par gånger. Sen gav vi oss på stutsen, han flöt fint igenom och det känns att det är bra gymnastik för honom. Skulle avsluta med räcken men i svängen fipplade han med tungan, fick över den och fällde ner huvudet!! Han såg inte hindret alls utan klev rätt igenom det. Knasboll, jag satt av, la tillbaka tungan, satte upp hindret och provade igen... Nu gick det mycket bättre! Sen red vi hem och jag tror vi mötte byns alla hundar med respektive husse/matte!


Hittade en gammal hoppbild från förra sommaren på Karin och Latin.

Av Natalja - 11 oktober 2008 22:54

Det var skönt att komma in i ridhuset när det som vanligt blåste storm.

Vi värmde upp lite försiktigt, ville bara ha han varm, inte trött. Han var pigg, jättepigg fast på ett bra sätt, inte ångloke-piggheten.

När tränaren kom, exakt i tid (bra att ha första tiden på en träning, då har det inte hunnit bli några förseningar än) Vi börja jobba i skritt. En jättebra övning på volt... framdelsvändning och sen halt - ryggning (ur framdelsvändningen) 4-5 steg sen fram i skritt igen.

Efter ett par vändor mjuknade han riktigt fint, då la vi in trav mellan vändningarna. Efter det började vi med galoppen, eftersom han är så svag i traven just nu så undviker vi att "nöta" på den. Det blev galopp med mycket övergångar, vi bytte varv ofta och i det "lätta" varvet där han gärna blir förböjd fick jag rida öppna. I det andra varvet utåtställd med en lätt snudd mot förvänd sluta. Han var med på noterna hela tiden och lyssnade helt ok. Viftade till på svansen ett par gånger men inte mer. Inga skutt och hopp ; )


Sen fick vi pausa i skritt ett varv eller två. Då var mina axlar och armar ganska trötta. Det är mycket häst att hålla ihop, även om jag hela tiden försöker att inte bromsa med tyglarna så mycket.

För att hjälpa traven plockade tränaren fram 3 bommar och sockerbitar. Hon ville ha upp bommarna från marken. Travade på volt över bommarna med ett par övergångar per varv. Han lossnade jättefint och vi var ganska nöjda med honom. Travade av honom i låg form och testade ett varv till i galopp, för att se så han inte gav sig iväg för mycket. De gjorde han inte utan jag kunde lägga ner honom och han var sååååå avslappnad.

Skrittade av honom runt anläggningen och var mycket nöjd med träningen!


Han såg så glad ut när jag släppte tillbaka honom i hagen ingen och började ju genast äta. Tänk att han varit utan mat i säkert 2 timmar ; )


Gammal bild från en träning i Maj

Av Natalja - 10 oktober 2008 21:32

Eftersom det var mörkt, kallt och regnigt när jag kom till stallet ikväll.... så fick Latin en vilodag. Passade istället på att gå igenom honom med massage. Han svarar ganska omgående med att börja jäspa.

Det har blivit många timmars knådande i sommar/höst och det är nog hans räddning. Massage hjälper på många sätt, den får igång cirkulationen och håller honom smidig. Malins ultraljud och nålar har varit som pricken över iet!

Han kändes riktigt fin *tjihoo* Stoooora sätesmuskeln "Gluteus maximus" har varit hård och ojämn, men nu var den mycket jämnare och inte alls knölig. Å han tyckte det var så skönt runt hela bogbladet, deltoideus och trapezius. Hals och överläpp blev så lång : ) 

Boxgrannen såg lite fundersam ut men jag tror mest hon var avis på vår mys-stund!


Han börjar bli rätt långhårig nu, får nog snart leta upp klippmaskinen.

Ska nog inte helklippa honom i år, han har kanske lättare att hålla värmen om han får behålla lite päls på rumpan. Det har visserligen inte hjälpt tidigare år men man kan ju alltid prova. Han mår i alla fall inte bra av att stå blöt av svett.


I morgon är det dressyrträning i ridhuset. Skönt att få rida under tak för en gång skull och innanför 4 väggar. Han kanske inte får så bråtton då, hi hi

Tränaren brukar ha många bra övningar i bakfickan när han ångar på för mycket. Förra veckan kämpade vi i regnet med förvänd galopp och försökte hitta takten i travvolterna. Misstänker att vi får fortsätta på den linjen, takten är det första som försvinner när han inte är i balans.


Hittade en bra artikel på Hippson om Erlichias http://www.hippson.se/cldoc/12876.htm

Jag hävdar fortfarande att det kan bli kroniskt...

Egna erfarenheter säger det plus andra hästägares beskrivningar av deras Erlichiashästar.

Av Natalja - 9 oktober 2008 22:11

Kanske inte riktigt sant men nästan.... : )

Latin är riktigt laddad just nu. Han ÄR SÅ PIGG så jag känner knappt igen honom. Det är kul men han känns lite som en skenande ångvält. Det är ingen formbar energi direkt!

Idag red vi "Åby rundan". Det är en härlig runda med långa galoppsträckor och branta skogsstigar. Vi skyndade ut innan det blev för mörkt och visst hann vi en bit in i skogen innan det blev för skumt för att se utan lampa.

På vår runda mötte vi en köttätande plastsäck vid en gård, en sten som tydligen var livsfarlig av någon anledning och till slut en anfallande soptunna! Huvudsaken är att han är possitiv, då gör det inget att det blir lite stökigt emellanåt.

Hade tänkt att hoppa lite men det hinns inte med i veckorna när det blir mörkt så tidigt. Får ta ett par skutt till helgen... eller kanske en tur med vagnen.

Har hittat en hoppsadel som kan passa, en wintec. Har mailat säljaren och hoppas på svar. Det är inte kul att hoppa i dressyrsadeln : O


 Det är skönt att känna att Latin är så mycket bättre i musklerna nu.

Han ställer upp sig jämt med alla benen i stallgången nu, innan ställde han fram höger fram och vinklade ut den bogen en aning. Nu är han helt rak och halsen är inte spänd på samma sätt.

Rumpestumpen har varit ojämn och hård tidigare, den börjar också bli bättre. Har lagt på Back on Track värmaren efter varje ridtur och den gör verkligen nytta. Fortsätter det så här så är han snart tillbaka i toppform!


"Spökhästarna Thure och Latin"



Av Natalja - 8 oktober 2008 22:19

Man skulle kunna tro att Latin ska med tåget... han har så bråttom!

Vad är det han ska springa ifrån? Bakbenen kanske? Men det funkar ju inte så bra, dom kommer ju ifatt hur han än gör.

Jag red bort till banan borta i "byn" och började passet i galopp i lätt sits på halvlånga tyglar. Nu funkar det att spänna magen så han saktar av men att dämpa tempot var värre.

Då testade jag att blanda skänkelvikning med förvänd galopp följt av några hackigs öppnor och några förböjda slutor.

Han mjuknade mer och mer, munnen var fin fin, så jag tänkte att det fick räcka för dagen. Gjorde en lite halvhalt i traven (tror jag glömde magen för en sekund) och genast tände han till och skuttade ett par steg.... *suck*

La en volt och började om, tack det gick bättre (magen var med denna gången) och vi travade vidare.

Red hemmåt genom samhället men han hade såååååå bråttom.  

Traven var så överilad och jag gjorde många övergångar till skritt och däremellan halvhalter i massor. Släppte fram honom men det blev bara springigt istället för att han tog för sig och längde stegen.

Jag höll emot lite lätt och tryckte på.... det gav inte det önskade resultatet.

Han skuttade några gånger till innan vi var hemma, vet inte om han är grymt pigg eller om han bara försöker komma undan.

Vi fortsätter arbetet i morgon....


Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards