Alla inlägg under december 2008

Av Natalja - 25 december 2008 12:42

Upp tidigt! Morgonfodring och utsläpp... fast jag knappt kom ur sängen i morse. Det var inte för att jag var för trött och det var inte heller för att jag hade ont någonstans. Nä, det var för att jag HADE ÄTIT FÖR MYCKET!

Kände mig som en skalbagge på rygg, fick gunga till så jag ramlade ner på golvet med en duns ( kanske inte riktigt men nästan : )

Ingen gröt till frukost och absolut ingen skinka. Fick inte ens ner ett vörtbröd. All-bran fullkornsflingor, det smakade ovanligt gott idag.


Precis när jag fått ut alla hästarna och dom stod där i sina hagar och mumsade på frukosthöet så började det snöa. Stora vita flingor kom det från en ganska mulen himmel.

Mysigt men jag hann knappt mocka klart, sen var snön slut. Ja ja, lite vinter fick vi ju i alla fall : )


Hämtade in Latin igen när jag var klar med marktjänsten. Eftersom det var stenhårt i marken fick jag ändra mina planer på att rida på banan. Tog Byfalletvägen mot bokskogen istället. Kunde rida i kanten på vissa åkrar och där var det mjukt. Han var lite tittig men mycket lugnare. Fick till och med trycka på honom lite i traven.


Började med att klättra lite i bokbacken, först skritt sen trav. I början eldade han på men upptäckte ganska snabbt att det var jobbigt. Han fick lyfta på benen, hela marken var täckt av ett tjockt lager av löv.

Tog en avstickare och travade bort en bit bland bokarna. Han fick fart igen och blev lite slarvig, samtidigt som han fånade sig för en sten, snubblar han på en annan sten och går ner på knä. Upp igen och arg som ett bi.... PÅ MIG, för att jag tog han i munnen! Hade jag inte hållt emot så hade vi förmodligen slagit en kullerbytta istället. Efter det var han lite mer noga med vart han satte tassarna.


Efter klättringen red jag ner till en äng, den ligger så fint nedanför bokbacken och bara några meter ifrån havet. Travade runt i serpentiner och vejde alla kaninhål. Hittade ett bra voltspår och fattade galopp.

Kunde sitta och jobba honom låg och avslappnad i båda varven. Ängen var bara lite frostvit men mjuk så det var inga problem att rida där. Latin tog i och blev ganska snabbt svettig. Han frustade och öronen gungade i avslappnat i takt med galoppen.


Innan alla krafterna var slut galopperade vi hemåt, upp för den lååååånga backen. När vi kom ut på grusvägen var han nästan lite trött. Bra, då håller han sig kanske lite lugnare ikväll.

Travade hemåt i åkerkanten och hade han fått välja sjäv så hade han bara joggat sista biten, men eftersom jag gärna bestämmer så tryckte jag på honom så det åtminstone blev lite riktig trav. Han var inte helt nöjd med det men lydde snällt matte. Sista traven var kanonfin och han fick skritta sista biten på lång tygel. Vi har knappt kunnat göra det den senaste veckan för han har varit lite för hispig.


Han var nöjd när han fick gå ut i hagen igen.

Gav dom lite mer hösilage och kollade så att vattnet inte var helt bottenfyst.


Nu ska jag ta en lååång promenad med vovvarna och hoppas att förbränna lite julmat, ska till Lindås och äta rester senare i eftermiddag så då måste det finnas lite plats ledig ; ) 


Så här vackert var det i morse halv åtta!


Av Natalja - 24 december 2008 12:32

Då var det då dagen med stort D.

Vi sov tills vi vaknade, vilket inte händer så ofta. Roger hade säkert kunnat sova några timmar till om jag och hundarna, brutalt hade väckt honom : )

Kaffe, tomte gröt och vörtbröd med russin mmmm vilken frukost!


Efter frukost tog vi en långtur med vovvarna. Det kom något blött uppifrån, det var varken regn eller snö utan något mellanting. Kallt var det men det kändes bara friskt.


Sen körde jag till stallet. Det kom lite snöflingor då och då men det var inget som la sig. Jag tänkte bara gå en sväng med Latin, för marken var hård och jag hade inte så gott om tid heller. Gjorde klart i boxen innan jag tog in spöket. Han stimmade omkring inne och stökade som en noshörning.

Pimpade hans dressyrträns och gick ut en sväng.


Hade tagit med den lilla digitalkameran för att fota lite, den ville inte alls : (

Försökte ett par gånger men det blev ingenting. Tog fram mobilen istället, men kvalisorten blir ju inge vidare. När vi traskat omkring en stund och konstaterat att det inte fanns några monster i skogen idag heller så gick vi hem igen. Släppte ut Latin och körde hemåt. Snart var det dax för julematen....

Av Natalja - 23 december 2008 22:26

Ibland är det nog tur att jag inte har ett eget stall med ett par tomma boxar.... för då hade det varit fullt med hästar. Hästar som av en eller flera anledningar letar nya hem, ny matte. Vissa hästar hade jag kunnat göra allt för att dom skulle få det bra, ja om jag hade följt magkänslan och hjärtats röst.


Just nu finns det en sån häst, men mitt förnuft och min erfarenhet säger NEJ.

Jag har inte tid med två hästar, jag har förmodligen inte råd med två hästar (efter som jag inte har ett eget stall med tomma boxar)

Och det går inte att ha två hästar som båda kräver 150 % när man jobbar 100 %

Jag har redan valt en gång och det blev Latin, det är han jag lägger all min energi och kraft på även om tankarna lätt vandrar iväg....

Ibland önskar jag att jag hade all tid i världen och obegränsat med pengar... undra hur många hästar jag hade haft då.

Så just nu, dan före dan, hoppas jag att denna häst får ett hem där den får stanna.


Latin var lite lugnare idag. Han sprang inte i hagen men han hade lämnat en hel del hö. Det var kallt och marken var hård. Tog en kortare skrittrunda idag också för att han skulle få komma ut och sträcka på benen.


Han var inte alls lika tittig, men piggare än piggast. På slutspurten var han lite mer på tårna och vi avslutade ritten med ett par kast till vänster, lite hopp uppåt och snabb ryggning. Det var ELD på stallplanen (läs marschall) och det gick ju inte att gå förbi denna enorma låga på nästan 5 cm.

Fick ryta lite på honom, sen tassade han förbi.

Knashäst!


I morgon får vi ta en tur till banan tror jag så han får göra av med lite energi innan tomten kommer.




Av Natalja - 22 december 2008 22:28

Ni som träffat Latin i verkliga livet, sett honom, ja till och med ridit honom.

Kan ni tänka er denna lugna, lite tunga häst rusa runt i skogen, frustande med svans och huvud i vädret?

Jag har svårt att förstå att det faktiskt är min häst jag sitter på när han taktar fram och beteer sig som en unghingst.

Men det är det och även om det är lite för mycket av det goda så njuter jag av varje litet ögonblick. SÅ många gånger som jag kämpat för att få liv i denna bruna massa... å nu är det så mycket fart i kusen att man säkert hade kunna driva ett helt elkraftverk.


Idag hade han lämnat massor med hö, gissar att det låg mellan 2 och 3 kg nertrampat i torven. Han var ju lite uppjagad igår och åt inte mycket så länge vi fikade i stallet. Gjorde rent och fyllde på nytt hö. På vägen ut till hagen hör jag en smällare på håll. Det gör Latin också och han börjar vandra i hagen längst staketet.

Jag tar in Ture och går ut för att hämta Latin. Då springer han längst staketet! 

Han har bråttom in men är inte hungrig. Går mellan fönstret och dörren om och om igen.


Gav Lill-hästen en penicilinspruta igen, han är så duktig för att inte ens vara två år. Idag så "paketet" mycket bättre ut, det var mindre svullet och såret såg rent ut.


Eftersom det blev två tuffa uteritter i helgen så tänkte jag bara skritta en runda. Lät munnen vila och tog hacket istället.

Ut i stormen i dressyrsadel och hack plus en massa reflexer. Man kan aldrig synas FÖR mycket ; )

Han är väldigt spänd och hoppar till bara en myra fiser!

Jag försöker sitta lugnt, andas och bara tänka luuuuugn.

emellanåt vill han trava och när jag inte låter honom springa iväg så börjar han takta istället.


Vi är ute ca 25 minuter och han blir knappast lugnare av det men men, röra på sig behöver han. I morgon får vi nog ta ett pass på banan för på söndag ska vi träna igen.


ps. Påminn mig att jag måste tvätta ett vitt schabrak och fyra vita lindor.


Av Natalja - 21 december 2008 22:00

...har vi varit utan internet!

Visserligen är det ganska skönt med en helg helg utan dator, eftersom jag trots allt tillbringar 8 timmar om dagen framför en dator när jag jobbar.


Jag får väl köra ett sammandrag om vad som hänt i helgen.


FREDAG:

Avslutning/avtackning på jobbet så vi fick smita hem redan vid tre tiden.

Vovvarna blev alldeles till sig när matte kom hem så tidigt.

Körde till stallet lite tidigare än vanligt, eftersom jag hade insläppet ville jag inte ta det för tidigt.


Latins boxkompis har varit hos farbror Doktorn som med två snitt och två knips gjort honom till valack. Det har sett fint ut men de senaste dagarna har han fått feber. Snabbt fick ägaren penicilin utskrivet och Lille Plutt skulle ha första sprutan i fredags. Jag har sprutat en hel del hästar men efter att ha kämpat med Zandros sprutfobi har jag blivit en fegis. Visst har jag gett en del penicilin sprutor sen dess men jag är inte bekväm med det än. Så när jag får tillfälle så gör jag det gärna. Han var så lugn och snäll så det gick bra. Ett plus till mitt självförtroende!


Eftersom Latin har varit lite halvt hysterisk hela veckan så beslöt jag att hålla oss på hemma plan. Tänkte longera över bommar i paddocken men han såg ju inte bommarna i skummet utan höll på att stå på huvudet varje gång han försökte ta sig över dom.

Longerade honom i ca 20 minuter utan att spänna in honom. Han såg kort och spänd ut i steget men jämn och han hade en bra energi.




LÖRDAG:

Morgonfodring och utsläpp. Tempade den lille och febern hade redan gått ner en grad.

Släpte ut alla djuren och mockade rent till Latinus. Packade mat och blandade betfor.

Sen kom det svåra valet... vad ska jag hitta på med Latin då.

Eftersom jag rider själv till 99 % så har jag ingen att få tips av.

Det var storm och naturligtvis hade det även börjat regna. Tanken på att hoppa försvann med de första regndropparna.

Jag tog dressyrsadeln och regnkläderna och gjorde oss klara. Klev ut och då hade det till min stora förvåning slutat regna. Lämnade regnkläderna i stallet.

Tog favoritrundan Hammarby - Åby och det var nog tur att jag tog jaktkandaret för Latin låg på som ett ånglok. Allt liknade även vildsvin enligt Latinen. Jag kan inte låta bli att skratta åt denna häst som ibland är så knasig. Galopperade på en väg där det var 10 e meter låg en lövhög. Dom var väääldigt farliga. Att det blåste i vart enda lite grässtrå och i varje gren i skogen, gjorde ju inte Latin lugnare heller. 

Rundan gick ganska snabbt och han var så fin på vägen hem. Han svävade fram i traven och för första gången under vår tíd tillsammans kunde jag, hålla igen en aning och driva liiiiite lite och han svarade med att länga traven UTAN att öka takt eller fart!! Vilken känska. Vilken otrolig känsla!!



SÖNDAG:

Började dagen med att massera en söt liten travare. Sen körde jag hemåt och gjorde lussebullar (ja, jag hade i ett svagt ögonblick lovat att ta med lussebullar till stallfikat i eftermiddag) Dom såg inge vidare ut men smakade helt ok. Tog med ett gäng och körde till stallet för att hinna rida innan det blir mörkt. Latin stod och sov i ett hörn, vädret var toppen och jag gissar nästan att han hade stått och solat en stund.


Hade inte så hemskt mycket tid på mig så jag tog gårdagens runda, fast baklänges (ja alltså vi backade inte runt utan vi tog den från andra hållet)

Det var tydligen inte bara vi som uppskattade vädret och hade gett sig ut i naturen. Vi mötte folk med hundar, joggare, cyklister osv...

Om man kan säga att Latin var på tårna igår, så var det ingenting mot hur han var idag.

Han hade nog gummiskor så som han skuttade fram. Jag behövde nästan ha säkerhetsbälte för att sitta kvar. På ett ställe fick han syn på ett par med en liten luddig vovve. Då var det nästan passage och det är inte illa för en gammal stel valack som han. Ja, nu var det väl ingen ren passage som man kan bedöma på en dressyrtävling men ändå. Att han kunde röra sig så, det trodde jag inte. 

Galoppen var helt otrolig. Han var så kul att rida även om jag fick hålla i mig. Han blev jätte svettig, måste nog klippa honom snart igen.

Lät honom stå inne för att torka till medans vi hade stallfika.





Ps. Hejja Lars Kristers! 

Av Natalja - 18 december 2008 22:21

Kom iväg tidigt till stallet ikväll. Det var ingen hemma förutom hundarna så matintaget blev minimalt. Tog en skål med flingor och lite mjölk.


Mockade och hängde in höet. Han hade lämnat 1-2 kg från igår, inte bra men än så länge äter han upp det mesta. Han tappade jätte mycket runt nyår förra året när han slutade äta runt nyår. Att han var lös i magen under en längre period gjorde inte saken bättre. I år har han han inte varit lös någon gång än.


Hämtade Latinen i hagen och borstade av den värsta leran. Han gnuggar in halsen på vänster sida väldigt väl.


Började massera honom på höger sida. Han var väldigt spänd i halsen. Inte så farligt i nacken (tack o lov)

Han blir väldigt ruggig i pälsen av ylletäcket men vad gör det så länge han håller sig varm. Bogen kändes ok och det märktes att vi red i skänkelvikning igår. "bröst" musklerna var välanvända.


Ryggen såg inte kul ut. Han såg tunn ut och spänd i filé erna, men han svarade fint på knådandet och börjde släppa efter. Rumpan är mycket mycket bättre nu än för någon månad sen. Huden är fortfarande ganska stum så den måste vi ha igång, cirkulationen är inte helt hundra där än.

Fortsatte på andra sidan och halsen var bättre på vänster sida. Ryggen var likadan här. Han gungade med till slut och jag såg skillnaden på ryggen efter 30 minuter. Rumpa vänster sida var något öm, öm som i träningsvärk. Kanske kom jag åt det besvärliga vänster bakben igår? Han sköt rygg och böjde sig som en ostbåge så några rörelsehinder hade han då inte. Han var mjuk och smidig som en katt.


När hela kroppen var masserade, borstade jag av dammet som kommit fram. Han njöt av de långa kraftfulla dragen. La sen på ylletäcket plus termo och pussade honom god natt.


Bjuder på en gammal bild.

Den är tagen i Kristianopel under Medeltidsdagarna.

Vi var ett gäng som hade uppvisning där, akademisk ridning + riddare

Av Natalja - 17 december 2008 22:52

Den här gånger var det ingen som missade min nya hårfärg : )

Tror att jag har spräckt myten att Blondiner har roligare. Jag har haft precis lika roligt idag trots den ”guldbruna” hårfärgen.

 

Vädret var perfekt ikväll, 6 plusgrader och helt vindstilla.  Jag lämnade långkalsongerna hemma och körde till stallet runt halv sju.

Mockade och packade mat innan jag plockade in Latinen.

Han hade ingen lust att äta utan gosade hellre. Fick en Fishermans Friends av Malin som han knaprade i sig med god aptit. Mmm vilken andedräkt han fick sen!

 

Tänkte ta ett kort pass på banan vid stallet.

Han var framåt och inte så hysteriskt tittig som han varit de senaste dagarna.


Började traven med serpentiner med övergångar till skritt vid medellinjen.

Sen växlade jag öppna / sluta med skänkelvikningar längst diagonalerna.

Efter en kort skritt paus la jag upp stigbyglarna och fortsatte rida utan stigbyglar. Fortsatt sen med serpentiner i trav med galoppinslag vartannat varv.

Lite förvänd galopp och en massa övergångar.

 

Jag vet inte om det var något fel på Latin eller så gick han bara så bra att jag inte riktigt kände igen det. Galoppen var så mjuk och fin och på något vis kändes han liten. Munnen var också lugn och fin. Han tuggade på bettet och var alldeles skummig runt munnen.

När jag kände mig nöjd, la jag ner honom i traven och lät honom sänka huvud och hals. Tog en titt på klockan och insåg plötsligt att jag ridit en hel timma redan, men det kändes som en kvart!

Vilket toppen pass!

 

Lägger in en bild på Xera-lera när hon håller i "Crabby"

Visst är hon söt : )

Av Natalja - 16 december 2008 22:50

Idag kl 06:20 var det ett jordskalv i skåne som nådde ända hit.

Vaknade av nyheten på radion men inte märkte jag något skakande hus eller något märkligt ljud. Typiskt, det hade varit en upplevelse.

 

Det är knappa 2 veckor kvar till nyår, men redan har det börjat smälla av raketer.

Latin är spänd som en fiolsträng och hoppar högt för minsta lilla ljud.

Han blir bara värre och värre för varje år…. : (

 

Han åt nästan ingenting av höet i boxen medans jag gjorde i ordning honom.

Halsen var stenhård, får avsätta en dag till massage igen. Jag fick ju en genomgång idag, då behöver han garanterat en omgång också. Jag var väldigt stam och spänd i nacke och halsmuskler. Får försöka hitta en rutin så jag hinner med min egna kropp också. Det räcker inte med att Latin blir lös och ledig om jag är stel som en pinne.

 

Red till sandgropen idag. Det var länge sen vi klättrade så jag tänkte passa på idag när det var lite kort om tid. Han var pigg och väldigt fin i formen på vägen dit. Började klättra i skritt, upp och ner och upp och ner… osv

Men det var något i buskarna, han spanade och letade (jag såg då ingenting alls) och till slut var han så på tårna att han höll på att stå på huvudet i nerförsbacken.

Jag ansåg att vi var klara och vände hemåt.

Ok sa Latin, jag vet en genväg!

Han tänkte ta snabbaste vägen hem… GENOM SKOGEN! Det var jag inte speciellt sugen på, det finns ingen stig och det är träd och grenar överallt.

Fick kämpa lite för att lugna min stirriga Brune och få honom att sluta leta monster.

Han har aldrig tidigare haft en sån trav som han hade idag. Den var spänstig och han hade framåtbjudning utan att dra. Jag drog på smilbanden men fick nästan hålla i mig för rätt var det var så hoppade han till för något. Synd att ingen förutom monstrerna såg oss idag för jag kan tänka mig att han såg väldigt flott ut när han travade på som skogens konung.

 

Skyndade hemåt för att färga håret igen, tyckte toningen hade tvättats ur så jag köpte permanent färg istället (har varit blond i 30 år, måste ju prova något annat)

Så nu är jag……                                                   
                           svarthårig!

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards