Alla inlägg under januari 2009

Av Natalja - 12 januari 2009 22:48

Idag bad Latin om lite massage, men jag hade inte tillräckligt med tid och prioriterade ridningen istället. Han ska få massage någon dag i veckan, jag looooovar : )


Det blåste så där mycket så man knappt kan andas. Man får liksom in för mycket luft i sig så man nästan kvävs. Jag tog hoppsadeln för jag har märkt att den är skonsammast mot min vrist, har haft "ont-känningar" i den ganska länge nu och det blev ju inte bättre av att jag trampade snett i trappen i går. När jag skulle gå och lägga mig upptäckte jag att den till o med var svullen. Tänk om jag måste amputera den : o


Såg att han var lite skavd i mungiporna av det smala sprenger bettet. Känslig mun och klumpig hårdhänt ryttare är ingen bra kombination.

Tog istället det tjocka ihåliga bettet och smörjde munnen med vaselin innan jag tränsade.

Satt upp och red iväg... Hade vinden i ryggen när vi började och allt var lite småfarligt.  När jag kortade tyglarna för att trava kände jag något märkligt. Latin tjafsade inte utan kortade halsen och var fortfarande mjuk i munnen. De här minuterna brukar vara de som är värst på ett ridpass. Travade på framåt och han var kanon från första steget. Jag satt där i stormen och njöt på en mjuk och smidig hästapålle.


Han var lite tittig men stannade inte en enda gång. Han var helt perfekt!!!

Sista travbiten fick jag hålla i mig lite i manen för vi hade en sån motvind att jag nästan blåste av. Å det var nog tur att jag satte på broddarna för det var mycket is kvar i skogen.


Nu vill jag ha VÅR!


Visst är han för söt! *fniss*





Av Natalja - 11 januari 2009 22:08

Sov lite för länge, åt frukost lite för länge och kom iväg till stallet alldeles för sent, så idag hann jag inte fläta Latin!! Han verkade inte speciellt lessen för det när vi gick in i nya ridhuset för att rida fram.


Han kändes väldigt fin, lyssnade bra och var lagomt pigg. Det blev lite trångt emellanåt i ridhuset för de som hade ridit ockuperade hela kortsidan med sina hästar och hästskötare. När jag travat igång honom och galopperat ett par varv i friskt tempo i lätt sits så saktade jag av till trav, bara för att testa lite. Å nej, jag kunde inte sitta ner (väldigt dumt när ett dressyrprogram innehåller 75 % trav i nedsittning....)

Galopperade lite till istället och bröt in med korta trav bitar istället. Värst var nog övergången galopp - trav. Då stutsade jag nästan av!


Försökte mig även på lite skänkelvikning, det gick inte heller så bra å någon travökning blev det inte heller. När jag stod och väntade på min tur så tänkte jag "vad gör jag här??" Jag kände mig så felplacerad och funderade på om distans är en bättre gren för mig, eller kanske körning. Då sitter jag ju bara i vagnen (och skumpar där istället)


När det blev vår tur red jag in och tog ett varv runt staketet. Konstigt nog kändes allt perfekt. Han flöt på bra och jag satt kvar i sadeln. Sen fick jag startsignal och red upp på medellinjen. Hela programmet flöt på bra, hade bara en tydlig miss och det var första galoppökningen, han skuttade till jämfota i upptagningen / avsaktningen. Fick ihop 61,5 % i denna LB:3 

Fick två stycken 8 or!!!! En på andra galopp fattningen och en på korrektheten i uppvisningen! Den blev jag VÄLDIGT glad för : )


Sen var det LA:4 och det fanns ingen tid till någon förberedelse inte. Klassen startade direkt och jag hade ju start nr 2 så det blev att gå in i stora ridhuset igen. Dom hade prisutdelning och när 1:an och 2:an galopperade iväg i ett ärevarv blev Latin tokig och skuttade på stället!

Han ville nog också vara med ; )


Det kändes inte lika bra när jag red in på banan andra gången. Han var lite segare och svarade inte alls lika bra på hjälperna. Det kan säkert bero på att jag var trött och otydlig. Det blen ingen mellantrav och skänkelvikningen hackade. Jag försökte få igång honom i halvvolterna men han svarade med ett par skutt. Lugnade honom och skulle ta andra diagonalen i mellantrav. det blev galopp direkt (nu var Latin på hugget)

Andra skänkelvikningen gick bättre (fick en 7:a) och sen kom skritten. Bakdelsvändningarn var kantiga och stela, den ena var även för stor. Den ökade skritten var spänd och kort. Sen fattade jag galopp vid A och lät honom öka på långsidan. Vid upptagningen skuttade han jämfota igen och bröt av, det är något jag måste ta tag i och öva på. 10 meters volten blev kantig och den förvända galoppen var så där...

höger galopp var bättre, voltens första halva var bra och sen gjorde han ett jätte snyggt byte i den förvända. Sista halten och ryggningen gick kanon (fick en 7a) och galoppen fram till G var lite på dubbla spår.

Även om vi hade en massa missar med blandade småhopp så är jag jättenöjd. Han var positiv hela tiden och det är bättre att han är lite på hugget än att han är stendöd!


Fick många snälla och positiva komentarer från publiken och andra ryttare som tyckte han såg fin ut. En sa att han ser ut att vara en halvmeter kortare och det stämmer ju. Han som varit lång som ett ösregn innan.

Någon tyckte han var så snygg nu när han inte var så tjock, så hans nyårsbantning har ju haft något gott med sig.

Vi fick 55, 1 % å det är bra med alla skutt och avbrott.


Här är resultaten http://www3.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_110998/ImageVaultHandler.aspx


Men när jag kom hem och tittade på filmen upptäckte jag ett annat problem..... så nu börjar projektet "jakten på (den perfekta) dressyrkroppen" och då är det inte Latins kropp jag syftar på!

Tyckte jag var i bra form i höstas men den formen har på något vis ökat i omfång.

För att kunna rida effektivt och över huvudet få plats i sadeln så måste jag ta bort några centimeter här och där.

Projektet har redan startat med en lång hundrunda i ett ovanligt raskt tempo (vet inte om det var motivationen som satte fart eller om det var den starka medvinden som tryckte på bakifrån) Vi har en nästan oanvänd träningsmojäng liknande orbitrec som ska få deltaga i projektet.

 Alla bra "komma iform" tips tas emot tacksamt : )


Emelie Thoresson var på plats och fotade.

Här är en länk till hennes hemsida. http://www.emtfoto.2u.se/

LB:2 = http://emtfoto.jalbum.net/LB3%20Privath%C3%A4st/

LA:4 = http://emtfoto.jalbum.net/LA4%20Privath%C3%A4st/



Av Natalja - 10 januari 2009 20:46

Visst är det skönt att komma upp i tid på helgen. Att stiga upp upp en bra stund innan solen går upp. Dumt att bryta rutiner som funkar, ställ klockan på samma tid som när du ska till jobbet...

Ja! Jag har blivit tokig :  )

Det är inte alls SÅ kul att gå upp kl 6 på en lördag men har man häst så har man och den vill också ha frukost. Å innan hästen ska vovvarna få mat och även vi tvåbenta behöver något i magen.


Jag var i stallet strax efter kl 7 i morse. Hästarna blinkade sömnigt när jag tände, men frukost tackade dom inte nej till. Det var lite isigt på gårdsplanen men vi tog det försiktigt så alla hästar kom ut utan att stå på huvudet (mest fantastiskt är det väl att jag inte drog dit)


När jag var klar med boxen, lagt in den upptinade torvbalen och fyllt på hö och vatten, så hämtade jag Latin i hagen. Han såg fortfarande sömnig ut.

Broddade för säkerhets skull och tog hoppsadeln (tror jag kommer få nog av dressyrsadeln i morgon) Jag tog vägen mot "Hammarby" och grusvägen hade blivit helt ok, förutom isen.

När vi kom in i skogen skrämde vi upp en hel rådjurssläkt. Dom for åt alla håll i vilt sken. Konstigt nog så reagerar Latin inte alls på rådjur. Han är väl så van vid bambisar ; )


Skogsvägen var så inbjudande och vi galopperade fram i full fart. Han var så fin i munnen idag och jag behövde inte alls kämpa så som igår. Travade längst stigen som gick både upp och ner. Klev sen ut på en äng och vände hemåt. Underlaget kändes bra och vi brassade på i galopp hemåt.

Det märktes att det var varmt idag, både jag och Latin ångade av värme.


I morgon ska vi vara med på årets första klubbtävling.

Kul med så många starter!

http://www3.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_109955/ImageVaultHandler.aspx


ps. det bästa är att jag sämst kan bli 2a i LAn *asg*


Av Natalja - 9 januari 2009 23:20

Ja ha, då var all snö borta. Kvar är bara ett lager is lite här och där.

Bäst att brodda så man inte halkar omkull.

 Jag och Latin tog rundan bort till Bokskogen. Det var ganska behaglig temperatur och månen lös upp vår väg så jag behövde inte tända pannlampan förren vi kom in i skogen.

Fast innan vi hann dit blev vi osams. Undra vem som har lärt Latin att det är ok att springa så fort man lättar lite på handen? Jag har en misstänkt men jag tror aldrig att hon erkänner. Det är ju jag som ridit in honom, tränat honom, ja ridit honom större delen av hans liv, så den misstänkte är jag själv. Men kan jag skylla på något annat så måste jag ju prova det först ; )


En liten pinne blev min hjälp i skogen. Han lyssnade genast mycket bättre och även om jag fick göra 100 övergångar så gick det mycket bättre. På gräsvägen var det riktigt mjukt så där galopperade vi. Det låg lite högar med snö i kanterna och dom var lite läskiga tyckte Latin, jag tyckte han var fjantig. Han var så stark på vägen hem och jag försökte med halvhalter och övergångar, men det hjälpte knappt. Vi blev båda helt genomsvett å till slut lugnade han sig. Han fick gå sista biten hem på långa tyglar, då gick det undan! Han har nog aldrig haft ett sånt övertramp i skritten innan : )



Jag har ju berättat om mina shettispojkar. Nu tänkte jag kort presentera några andra hästar som jag har haft.


Jag börjar med Max. Denna lilla fjordingkorsning som jag fick -91. Han var 4 år och kunde knappt svänga. Han var min tränings och tävlingskompis till -98. Vi tävlade lite dressyr (LB) och hoppade 110 cm. Vårt höjdrekord är 140 cm och då får man tänka på att Max bara var 157 cm hög. De senaste åren tävlade vi även lätt fälttävlan. Det var i terrängen Max var bäst, men så hade han en morfar (Silver) som både vunnis ponny SM många år och kommit 2a i EM!!


Jag och Latin var ifrån varandra ett tag, då hade jag fullblodet Zandro på foder. Han var en hopphäst född -91 som skolats om till dressyr. Vi hann tävla ett par gånger men det gick väl inte så där bra. Zandro hade en otrolig galopp men traven den var i klass med en b-ponny : )


Innan Latin kom hem igen hade jag ett sto hemma "Gullan" Hon var halvblod/quarter och lite halvtokig. Hon skuttade gärna fram på bakbenen och valde helst väg själv. Efter ett par veckor förstod vi varandra lite bättre och skuttade inte fram lika mycket : ) Minns faktiskt inte hur länge jag hade henne men det var nog en månad eller två.


Sen kom Latin hem igen och vi kämpade på ett tag igen. Han var ofta slö och tråkig, gillade inte alls dressyren och vi kom alltid sist på tävlingarna. Det enda han tyckte var skoj var att bli körd så jag lät honom vara körhäst ett år. När han var utlånad så passade jag på att rida in en 3 åring e: Cardento. Casper hade haft sadel på sig 2 gånger när han kom och när han åkte hem 2 månade senare gick han i form i skritt och trav och var galopperad i båda varven.


Nästa häst som jag tog mig an var Windy. Ett vackert sto född -97. Hon är Quarter/travare och hennes temperament påminde om Gullans fast 100 gånger värre. Vi kämpade ihop 14 månader och vissa dagar gick det framåt, vissa dagar gick det bakåt. Den ena dagen var inte den andra lik...

Sen kom Latin hem igen och jag hade ingen möjlighet att ha två hästar.


Och som alla vet så är det Latin igen och nu kommer jag aldrig mer låna ut honom och alla tankar på att sälja honom är borta. Som min tränare säger, "så länge man inte är bättre än sin hästen så finns det ingen anledning till att byta häst" och visst är det så.


Latin, ingen är som han *ler*


Av Natalja - 8 januari 2009 21:37

Vädret varierar väldigt mycket just nu. Ena stunden är det 10 minus, å sen helt plötsligt 1 plus och snön vräker ner. Å vi här nere i har ju förmånen att alltid ha ganska friska vindar ; )


När jag kom hem från jobbet idag var det iskallt. Vinden gick rätt igenom alla kläder. Jag tog på mig termobrallor över jeansen och en tjockare jacka sen gick jag å hundarna ut en sväng i väntan på att kocken skulle komma hem å fixa något ätbart (torsdag = ärtsoppa) Vovvarna visade inga tecken på att dom inte gillade vädret. Lexie tacklade morsan så hon välte i en snödriva. Jag hade full upp med att hänga med dom.


Efter soppan körde jag till stallet. Där blåste det ÄNNU mer, det är så öppet så vindarna har fritt fram. Tog in hästarna på en gång, mocka kan man alltid göra sen. Latin har ju dessutom blivit svettig de senaste gångerna så då är det bara bra att han hinner torka innan det är dax att natta kusarna.

Satte i broddarna och valde för en gång skull hoppsadeln.

Vi red iväg och Latin var på sitt fjolliga humör. Även om han är pigg så kommer han ingenstans, det går mest uppåt. Han har en väldigt stilig svansföring när han är fjollig. Man skulle kunna tro att det är arab i honom.

(å tittar man långt tillbaka i stamtavlan så hittar man just arab http://www.allbreedpedigree.com/latin)


Det blev ett par tvärstopp här och där. Jag fick morra ett par gånger på honom. Titta är väl ok men stanna, nä där går gränsen. Han var pigg och tog så långa travkliv. Jag hade svårt bara att rida lätt, inte konstigt att det är svårt att sitta på honom. Red på en grusväg där snön hade lagt sig. Fattade galopp och lät honom sträcka ut. Han frustade och snöklamparna flög bakom oss. Det bästa med snö är att det blir så ljust att man inte ens behöver ha pannlampa : )


När jag kom tillbaka till stallet så var inte Latin svettig. Antingen var det så pass kallt eller så var han inte lika stressad nu som innan nyår.

Ställde honom i gången och tog ur broddarna. Han fick stå med Back om track när jag gjorde rent i boxen. Kunde inte fylla på torv än, baken var fortfarande stenhård. I morgon är den nog redo!


Idag är det ett år sen jag åkte till Sälen på Kick Off med jobbet.

Jag bävade för att ställa mig på ett par skidor men vi fick en jätte bra skidlärare så det gick bra. Jag ramlade bara 3 gånger, en gång utanför en värme stuga, en gång på dansgolvet på after skin och en gång i liften. Alla tre gångerna var det lika pinsamt!

Första dan i Sälen körde vi skoter. Det var kul om man inte körde så fort!

Alla körde om mig, jag var nog lite mesig : o


Vi stannade uppe på berget och åt lunch, det var väldigt gott med varm gulaschsoppa. Utsikten var enorm och det var hur mycket snö som helst.


Jag ser glad ut i alla fall : )


Av Natalja - 7 januari 2009 23:08

Vädret kan nog inte riktigt bestämma sig för vad det vill. Ena dagen runt nollan och full storm, sen blir det superkallt och bara lite blåst.

Hur som hellst så har det kommit lite mer snö så nu kan man rida lite mer aktivt ute.


Jag och Latin fick sällskap av Bella med matte idag. Vi tor rundan runt åkrarna. Det blåste iskallt över åkrarna. Latin kändes jätte fin! Vilken trav han plockade fram. Det kan ju inte bara bero på att han försökte impa på Bella : ) Båda gick å letade farligheter... man vet ju aldrig vart monstrerna gömmer sig ; )


Vi stod nog ut i nästan en halvtimma. Sen skyndade vi in i värmen.


Har beställt torv idag. Hoppas på tidig leverans för jag har bara 2 djupfrysta balar kvar : )

Av Natalja - 6 januari 2009 21:51

Det var som om någon satt på värmen ute för i morse var det "bara" - 1 grad

Konstigt, det kändes nästan varmt när jag rastade vovvarna och fyllde på fågelfrön. Synd på snön, när det väl har kommit några cm kan det väl få ligga mer än ett par dagar.


Underlaget var hur som helst inte någon höjdare om man vill komma i form till helgens tävling. Det var hårt och vinden var isande. Jag lyckades koppla på det fastfrusna hästsläpet och bestämde mig för att köra in till Lyckeby. Gjorde klart allt annat innan, det är så tråkigt att ha mockningen kvar när man har varit iväg. Latin märkte att vi skulle iväg och stimmade lite i stallgången. Tänkte prova det nya schabraket å en av lindorna (eller ja, alla fyra) men när jag försökte få ihop någon färgkod blev det bara kaos. Jag kunde inte bestämma mig så det blev det gröna schabraket som satt på sadeln, svart ländtäcke, de luddiga benskydden, brun-beiga ridbyxor och brun stickad tröja... Helt omatchad! (blir nog ingen äkta dressyrryttare)


Det var hoppträning i gamla ridhuset för Sandra Carlsson (roligt att hon är tränare nu, jag minns henne som en liten tuff ponnytjej när jag bodde i Värnamo och höll till på VBR,  åh ja, jag tränade ju för hennes pappa Björne med både Max och Latin, men det var för lääääänge sen : )

Det nya ridhuset var ledigt. Det var bara en tjej med en liten mörkbrun häst som också hade kört dit.


Latin var jättepigg! Kul men jag kände fortfarande av det där i nacken som jag fick för över en vecka sen. Har svårt att slappna av och jag känner mig väldigt stel. Joggade igång och märkte att det var fryset längst fyrkantsspåret. Fick hålla mig innanför och det är ju alltid bra att träna på. Man blir lätt beroende av väggarna.


Det är komiskt va man soffar till sig efter bara en vecka utan ridning. Jag kände mig mest som en knubbsäl på ett gympapass. Hade ingen ork och absolut ingen koordination. Försökte sätta mig ner i traven men det gick inte. hade ingen balans alls. Fattade galopp istället och det gick mycket bättre. Jobbade i båda varven och la in lite förvänd galopp. Latin verkade nästan tycka att han fick för lite krav på sig, jag ville ju ta det lugnt eftersom han har vilat men han var så taggad så jag provade galoppsluta på diagonalen. Det var lite jobbigt men en hjälpande skänkel fick honom att jobba vidare. 1 2 3 och ett byte vid spåret. Helt rent! En gång till och sen några gånger till och det var lika bra varje gång. Pausade i skritt två varv sen red jag lite förvänd galopp igen för att kolla om han lyssnade på hjälperna.

Å det gjorde han : ) Han var jättefin. Försökte sitta i traven igen men det gick inte bättre.... Nä, jag blir nog aldrig någon äkta dressyrryttare.


Joggade istället av honom i en lägre form, sen fick jag skritta av honom ganska länge för han var jättesvettig. Han var fin fin men jag behöver lära mig att sitta avslappnat och rida samtidigt. Jag är en lat och klumpig ryttare och det passar INTE på dressyrbanan.....

Av Natalja - 5 januari 2009 22:38

Vintern har kommit och den har verkligen kylt ner hela sverige.

Tidigt i morse tog jag på mig hur mycket kläder som helst och körde till Vinberga (ca 3 km norrut) med hundarna för att ta en promenad i skogen. Det isade i kinderna men jag fin snabbt upp värmen. Det var nog ett gäng rådjur som hade passerat för vovvarna var helt tokiga! Traskade fram i snön i 40 minuter sen var vi tillbaka vid bilen.


Fick ett ryck och tog med Caroline till Börjes.

Behöver egentligen inget men det är kul att känna, klämma och titta.

Köpte ändå ett schabrak (Eskadron) och 8 st matchande lindor, ett träns utan nosgrimma från fyndlådan och ett bling-pannband (som tyvärr var för kort) Köpte även en tungsticka, får se när jag testar den, inte säkert att jag gör det någonsin men den var billig : ) Caroline köpte världens snyggaste Mias schabrak med lindor till! Pepsikan kommer att bli super fin.



Körde till stallet vid fyra... ÄNTLIGEN! Jag får lätt häst-abstinens när jag är borta från stallet för länge, 3 dagar är på gränsen vad jag klarar av : )

Latin hade dammsugit boxen, det fanns inte ett höstrå kvar! Toppen, då har han fått tillbaka aptiten. Det var kallt i stallet, men man håller sig varm om man mockar. Att packa hö var däremot lite kyligare.

Hämtade Latin (kan inte säga om han var glad å se mig men han sprang åtminstone inte åt andra hållet) och lät honom äta lite medans jag packade upp det jag handlat. Tog med broddarna och började sen det slitsamma jobbet att rensa broddhålen. Det gick över förväntan och Latin var jätteduktig. Jag kan sitta på en pall och lägga i hoven i knäet och han står så stilla tills jag är klar *love*


Så nu är det slut på vintervilan, tog en lugn skritt och travrunda på ca 30 minuter. Latin var pigg och lite lättskrämd men inte alls som vid nyår. Han tyckte nog att det var skönt att komma ut en sväng, antar att det är lite överskottsenergi i benen även om han ofta döljer det bra : )

Även om det var kallt om kinderna ( - 14 grader) så var det så härligt att komma ut en sväng!



Här kommer lite bilder från helgens äventyr.

På promenad i Fagersta. Carina, Pappa och Jag + Vovvar


Snöig Xera


Närbild på mig.... (vet inte varför jag ser galen ut)


Strömsholms kanal.... Isigt värre


Sen körde vi hem i skenet av solnedgången


Roger köde första biten (eller rättare sagt till Vetlanda) sen tog jag över rodret.


Ja, det var ett par axplock, kanske trillar in fler så småningom ; )

Fotograf: Jag och Roger

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards