Direktlänk till inlägg 19 februari 2009

Nytt bett

Av Natalja - 19 februari 2009 22:27

Förra veckan gick jag in på Haglunds efter rekomendationer på  Åsas blogg.

Dom har 20 % rabatt på bland annat bett just nu.

Hittade ett eggbett som var ergonomiskt som jag funderade på en stund... sen beställde jag det.

Igår kom bettet i ett stort vitt kuvert.


Latin är lite stökig i sin mun och jag har inte lyckats lösa det problemet än. Vissa perioder funkar han och ibland är han hopplös. Han biter sig fast, lägger tungan över bettet eller gapar som en tok.

Det bett som han har gillat bäst är ett tjockare ihåligt bett, ganska kort.

Jag får känslan av att han inte gillar när tungan blir platt, han vill liksom ha mer plats för den i munnen. Har ett anatomiskt bett sen innan men det är så übersmalt att det skaver upp mungiporna direkt.

Tänderna är kollade och det finns inget knasigt där inne.


Sprenger har många olika varianter av bett, det ena bättre än det andra och dyrare än det tredje : ) Har ett tredelat men det viker han bara upp i munnen och biter sig fast i!!


Men jag förstår inte hur betttillverkarna tänker när de gör ett bett med tungfrihet. Håller man upp bettet och låter fingrarna agera sidostycken, så hamnar ju bettet längst ner. Tänker man att hästen går i form och har nosryggen lodrätt så är ju även tungan relativt lodrät. Men bettet är ju format neråt längs med tungan!! Inte framåt över tungan!


Så här hamnar bettet i munnen


När man ser det så här och tänker sig hur bettet är format så ger det ju inte mer plats för tungan.


Sprengers bett Dynamik RS är ännu mer formad


Men det blir ju likadant med det.

För att det ska ge mer plats för tungan måste bettet vridas så sidostycket inte är "mitt emot mundelen" 

För att kunna göra det måste man sänka bettet en massa hål och har man ingen nosgrimma så kommer bettet garanterat ramla ner i munnen och hästen får ännu lättare att lägga tungan över bettet...


Är ni med? Eller är jag bara ute och cyklar?


Har ritat lite : )


Ett sånt här bett måste vara väl ge mer plats för tungan, det är böjt på andra hållet, men det får man förmodligen inte ha när man tävlar dressyr : (Hur som helst... Jag var ju tvungen att provrida bettet idag.

Eftersom det stod Rastning av en styck Ture på schemat idag så hade jag fått mockhjälp! Det är riktigt lyxigt att komma till stallet och bara rida två hästar. Jag började med Ture eftersom han fick rena chocken i tisdags när vi var ute på en sen tur. Han är nog kvällstrött och vill helst inte motionera mitt i kvällsmaten. Vi höll oss på den snöiga banan och innan jag hann börja trava tänkte Ture skicka mig till månen. Han tog ett jätteskutt rätt upp i luften. Tur man har relativt snabba reaktioner, jag satt kvar! Sen var han lite lurig ett par minuter men det gick över när jag satte pojkslyngeln i arbete.


Efter Ture var det Latins tur. Han känns SÅ liten när man kommer direkt från en jätte! Pigg var han och kändes bra med tanke på väder och att han vilade igår. Han verkade gilla bettet, nya bett brukar funka ett par gånger innan han lär sig hur han ska komma undan dom.

Han suttade på det så det blev alldeles skummigt. Var tvungen att stanna en gång för att se om han lagt tungan över bettet för jag hade bara ett normalt stöd i handen, inte 2 ton.

Men det hade han inte... Han accepterade bettet väldigt bra och jag hoppas verkligen att det håller i sig.

Vi red inte så länge, det var trots allt -6 grader *burr* men Latin gick superbra hela tiden. Kan det vara lite avundsjuka igen : )


 
ANNONS
 
ylle

ylle

20 februari 2009 06:06

Ja det där med bett är verkligen en "everlasting story"... Min islandsgosse trivs allra bäst på ett svagt böjt oledat sk Mullenbett. Har du provat att rida bettlöst?

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Sofie Abbereus

20 februari 2009 11:13

Ett liknande bett var det som funkade bäst på mitt tandgnisslande odjur till fullblod (och ja, hans tänder gjordes iordning minst en gång/år) så det funkar säkert bra! Annars tror/ tycker jag att det bara är nyttigt att byta bett..

 
Aramis

Aramis

20 februari 2009 23:17

Så spännande följa med i bettdjungeln :) Minsann inget lätt kapitel det där - känns ungefär som min sadeldjungel. Hoppas att nyförälskelsen (nu menar jag mellan Latin och det nya bettet) håller i sig riktigt lääääänge :)

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

20 februari 2009 23:26

Jag rider lite då och då på hack och har provat annat bettlöst också. Han kan tjabba så också men eftersom man inte får tävla på bettlöst så är det inget alternativ tyvärr. Dom är så petiga inom dressyren ; )

__________________________

Byta bett är bra, jag nu har några att välja på : o

__________________________

Ja det är inte lätt att göra dessa djur nöjda. Sadel är nästan ännu svårare för dom har en förmåga att ändra form hela tiden.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ LATIN, en häst att minnas! med Blogkeen
Följ LATIN, en häst att minnas! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se