Alla inlägg under februari 2009

Av Natalja - 16 februari 2009 22:31

Snön ligger kvar, men det är inte så konstigt för temeraturen orkar inte ta sig över nollan. Det var en massa minusgrader i morse och det var minst lika många ikväll när jag åkte till stallet.


Det gör inget att det är så kallt för det är inte samma kyla som vi brukar dras med. Nu räcker det att man klär på sig, man håller sig varm. Annars kan man ta på sig hur mycket som helst.... och ÄNDÅ frysa.


Jag kunde inte komma på någon bra runda att rida och tänkte att vi får ge oss ut och se vart vi hamnar.

Började med att ta rävstigen. Där var det en massa snö och Latin lyfte högt på tassarna. Vi blev lite snöiga av alla trän som hängde ner över vägen.

Sen tog vi en annan väg som leder ner till en åker. På den vägen galopperade jag men Latin hade eld i baken och det gick alldeles för fort.

Jag vände och galopperade tillbaka en bit sen vände jag igen och så vidare. Han lugnade sig och jag kunde jobba honom riktigt.


Vidare in på stigen som leder mot medlehavet. Lät honom trava ganska fritt men med nosen nere. Han gick bra och bar sig helt ok. Var väldigt säker på foten och lyckades parera varje sten på stigen. Vände när vi kom fram till huset och red tillbaka. Vet inte om han var lite trött då för helt plötsligt hävde han sig framåt och ville inte alls bära någonting på bakbenen. Jag fick påminna honom om vårt avtal, först lossades han inte höra men efter ett par öppnor i varje "varv" fick honom under kontroll igen.

Fick rida på honom lite ordentligt å sen gick han kanonbra sista biten hem.

Broddarna var hala idag också, konstigt.



Tänkte visa några bilder som Roger tog igår på hundpromenaden med den stora fina braiga kameran (jag använde ju mobilen)


Svanarna flög över våra huvuden när vi fikade


En gren på vägen till utkiken


Solen över Ramdala


En brygga på ön Senoren


Lexie


och naturligtvis Xera



Av Natalja - 15 februari 2009 22:53

För att verkligen ta vara på denna härliga soliga dag tog vi med hundar och fika och körde till ett naturreservatet Vassaslätt.

Där finns en fin runda på ett par kilometer och ett berg med en underbar utsikt. Vovvarna blir som tokiga när vi närmar oss parkeringen, Xera ylar och Lexie piper oavbrutet!


Vi mötte först ett par som traskat runt och sen två äldre tanter. Hundarna hade så bråttom fram att de knappt ens märkte dom vi mötte. Annars brukar ju Xera vara allmän ordningspolis och säger gärna vov till allt och alla.

När vi nästan hunnit med hela rundan så hör vi skall mellan träden. Någon med hund/hundar är i skogen. Man hör nästan att hundarna är lösa och jag skickar Roger att gå lite före. Å visst är det så, två stora hundar och tre människor är vid vindskyddet. Jag ber Xera skälla för att som ska se oss men inte då. Roger tar Lexie och går före. Då ser i alla fall hundarna oss. Konstigt nog så sköter sig alltid våra hundar sig perfekt när de möter andra hundar som är lösa men när vi möter hundar i koppel är dom monster.

De lösa hundarna kallas in innan de hinner fram till oss och vi kan passera utan problem.


Vi stannade inte vid stranden där vi brukar fika för det var för nära de lösa hundarna, utan fortsatte upp på höjden.

Där njöt vi av solen, kaffet, mackorna och naturligtvis... UTSIKTEN!


Xera


Lexie i snön


Roger


Man ser "Boket" härifrån... titta, därborta red jag i morse : )


Nä Xera, mackorna är till oss människor, det är INTE hundmat : o


Så klart får dom smaka varsin bit och Xera blir jätteglad


Lexie har ingen botten och vill alltid ha mer


Det gick inte att sitta för länge för det blev snabbt kallt.

Vi gick ner för berget och mot bilen.


Klara för hemfärd!


Sen åkte vi hem och tog en eftermiddagslur på soffan, va trött man blir av all frisk luft : )

Av Natalja - 15 februari 2009 22:42

Försökte ta några extriörbilder idag efter ridturen... men hur lätt är det när man är själv?

Antingen gick han iväg, eller så gick mot mig... eller så somnade han : )


Ville jämföra före och efter nyår





Nog ser han lite mer "levande" ut nu även om han kisar mot solen : )

Av Natalja - 15 februari 2009 22:12

Det var - 8 grader när jag gick upp vid 7 i morse.

Efter en kort hundpromenad och lite frukost körde jag till Jämjö för att fodra och släppa ut hästarna. Många glada gnägg mötte mig när jag öppnade dörren till stallet.


När alla kommit ut mockade jag och gjorde klart mat o dyligt.

Kallt!!

 


Tänkte ta chansen att rida i härlig mjuk snö och funderade på favoritrundan Hammarby - Åby - Byafallet.

Tog in Latin och broddade honom. Det går ju 100 gånger snabbare när det sitter blindbroddar i! Sadlade och red iväg innan solen hade hunnit smälta all snö.


Det var helt perfekt väder. Helt vindstilla och minusgrader så snön höll sig bra, klumpade ingenting. Visserglien var det inte mycket snö kvar på en del grusvägar men stigarna i skogen är fortfarande vita.


Latin bor nästan mer "centralt" än vad jag gör : )


Kunde trava i snösträngen i mitten av vägen


Det var nästan så ljust ute att vi hade behövt ha solglasögon, både jag & Tiin


Här är stigen som går lite upp och lite ner å sen hit och dit. Perfekt att jobba i trav på. Jag ställde mig i lätt sits och lät Latin få bära sig själv, ta i när det gick uppför och bromsa när det gick nerför.


Uppe på en höjd har man sån utsikt att man ser ända hem till mig!


Sen fortsätter vi genom Åby. Där är det asfalt en bit så vi får skritta och vila lite. Någon höll på med ved och det var lite läskigt tyckte min modiga brune springare (som även tvärnitade för en snövall med lite grus i!)

Det är inte långt till havet.


Sen kommer vi in i skogen som kallas "Boket". Lätt att förstå varför, det är en backe ner mot havet med stora pampiga "böcker"


Visst är Blekinge vackert?



Sen kommer vi ut vid Byafallet, här bor ett gäng islänningar. Latin får syn på en lurvig men bryr sig inte nämnvärt.


Hallarumsviken


Nu är det inte långt kvar. Det var här vi såg vildsvinen en gång, Latin är alltid lite extra vaksam... är det en gris? Nä det var bara en motioneranade tant : )


Vilken uuuuuuuuuunderbar dag!


Av Natalja - 14 februari 2009 21:35

Otroligt vilket väder!

Snön ligger vit och himeln är så blå. Även om det visar minusgrader på termometern så värmer solen så gott.


Jag började dagen med att ge min älskling hjärtchoklad och en söt hundvalp. Nä ingen riktig utan en i tyg, riktiga hundar har vi så det räcker och blir över ; )


Sen körde jag till stallet. I hagen stod Latin och sov.


Å i hagen brevid stod Bella och solade.


Å där står ju vagnen och väntar på våren, det var alldeles för länge sen vi var ute på körtur : (


Innan jag hämtade Latin i hagen, hade jag lyckats dra loss släpet och packat bilen med stövlar, sadel, träns hjälm och sånt man behöver till en träning.

Lindade benen och tog på honom fleecetäcket med hals plus ylletäcket. Vill inte att han ska stå i släpet och bli kall innan träningen. Tog med en påse hö så han har något att göra medans jag är på möte.


Så gick vi ut ur stallet och Latin nästan sprang upp i släpet. Jag stängde och vi körde mot stan.

På vägen körde jag förbi vårt hus (det gula)


Efter knappt 2 mil var vi framme vid ridskolan/ridklubben.


Det var inte så många som kom på infomötet men vi kom fram till att det blir ett lag div II ponny, två lag div II häst och kanske ett lag div I häst!

Helgen innan första omgången är det lok/reg tävling på KLRK och då ska vi kolla dagsformen på samtliga ryttare/hästar för att bestämma vem som rider LB och vem som rider LA och vilka som rider i vilket lag.


När mötet var slut var det hög tid att göra iordning Latin för träningen.

Han stod snällt i släpet men han hade inte rört höet.

Jag började rida fram i det gamla ridhuset för det var lektioner i det nya där vi sen skulle vara. Han var seg och väldigt stel i sidorna. Jag hade inte tagit på sporrarna än och då kan han vara lite seg men inte på det här viset.

Travade honom i en öppen form och försökte få honom lite varm i kläderna.

Galopperade sen och böjde honom låg inåt. Det fick honom att lossna lite och han frustade.

Hoppade av och gick in i det nya ridhuset och tog på sporrarna.

Nu var han mycket finare, inte alls stum i munnen och inte alls så stel i sidorna. Träningen började och vi fick göra övergångar och halter. Han vill gärna dyka i halten och rätar ut sig på volten.


Fortsatte sen med förvänd öppna innanför spåret följt av galopparbete med enkla byten. Han var väldigt lyhörd idag och känslig på ett mycket bra sätt. Jag förberedde ett enkelt byte (för er som inte vet är det galopp, skritt 4-6 steg sen ny galopp) genom att ställa om och ta tillbaka ytterskänkeln. Istället gjorde Latin ett klockrent byte : ) Han kan när han vill!

Den förvända galoppen var mycket bättre nu men vänster bakben måste trimmas mer. Han är lite ovillig till att sätta det under sig och böja det.

Hela träningen flöt på bra och jag är supernöjd! Eftersom han var så känslig idag kunde jag rida mer med sitsen och mindre med hand och sporre = precis som vi strävar efter. Han var inte ens hemsk att sitta på efter en stund. Han var fin i munnen också. Tuggade utan att tjafsa.


Väl hemma igen fick han gå ut i hagen igen och lunchen serverades.

Av Natalja - 13 februari 2009 22:59

Äntligen Fredag! Går det att tröttna på fredagar? Nä, men när det är den 13:e är man lite mer på sin vakt. Inte för att jag märkte av något speciellt under dagen.... tills jag kom till stallet. Då verkade det som ALLT gick emot mig.

*Höet ville inte lossna från balen.

*Jag tappade vattenslangen när jag fyllde på vatten i Latins hink så jag blev blöt ner I höger sko.

*Fortsatte att hälla vatten på höger ben när jag skulle hänga upp hinken.

*Höll på att halka omkull när häst nr 1 skulle in = vrickade den onda foten IGEN

*Unghästen vill inte gå ut ut hagen, istället tänkte gammelgubben smita ut.

*Broddhålen var fulla med småsten så det tog 40 minuter att få i broddarna...


Klockan var då kvart i nio... inte speciellt lockande att rida ut i - 4 grader

Men har jag kämpat för att få i de där små metallbitarna så kan jag ju inte strunta i att rida... Så jag tog ett träns och hjälmen å red ut barbacka (satt på det varma tjocka ylletäcket).

Broddarna var helt nya och de tog knappt på isen. Latin halkade ändå : (

Vi kom till en snöig väg som inte var plogad... försökte trava men då hade jag skumpat av. Vi tog en galopp istället : ) Mycket lättare att sitta kvar i!

Så det blev en miniritt på ca 20 minuter. Bättre det än ingenting.

Skottade fram släpet också, så slipper jag tänka på det i morgon.


Ska vara på Rid klubben vid 11 i morgon på infomöte angående Div II

Förra året kom vårat lag tvåa och naturligtvis vill vi vinna i år!


SAMMALAGDA poäng Div II 2008
1. Mörrums Rf8+12+18=38p

2. Karlskrona-Lyckå Rk12+10+15=37p

3. Olofströms Rk10+9+12=31p

4. Johannishus Rf9+8+13,5=30,5p

5. Ronneby Rf7+7+0=14p


Bild från prisutdelningen i Ronneby (LB:2).

Christina och Wouter vann (69,66 %) och jag och Latin kom tvåa (67,66 %).


Christina och Malin red LB. Jag och Jessica red LA.

Det var andra omgången i allsvenskan och vårat Lag kom två!

Vi vann första omgången och kom tvåa sista omgången (efter att Mörrum hade toppat sitt lag med super duper hästar)


Latin får följa med in till Klubben för efteråt ska vi ta ett pass i ridhuset.



Av Natalja - 12 februari 2009 21:51

Jo då, det har nästan snöat hela dagen och ett vitt täcke har lagt sig över allt och alla!

Inne i stan (Karlskrona) där jag jobbar, har det blaskat lite men här ute på Hiet med -1 grad håller sig snön fin.


Jag tog en runda med vovvarna när jag kom hem, Lexie är tokig i snön och skuttar omkring medans Xera tar det lilla lugna.

Hon vill inte gärna blöta ner pälsen. Däremot äter hon gärna snö, ibland så mycket att hon börjar frysa!! Man får passa henne så hon inte stoppar i sig för mycket.


Hästarna stod och väntade på att få komma in så jag skynda mig att mocka. Upptäckte att mina ridkängor är snorhala i kall snö men jag lyckades hålla mig på fötterna och fick in alla snömonster.

Funderade på om jag skulle trixa dit broddarna och rida ut eller låta honom ta några varv i lina på ridbanan.


Klockan hade nästan hunnit bli åtta så jag valde alternativ nr 2.

Klädde på oss och gick ut i snön.

Det kom hela tiden ny snö och det är verkligen jättemysigt, men det var inte tillräckligt kallt så snön fastnade i Latins hovar och han snubblade lätt.

Jag lät honom bara trava ett par varv sen fick han skritta. Fotade honom i mörkret, sen gick vi in igen.

Hoppas det blir lite kallare så man slipper klamparna annars får vi hålla oss till dom plogade vägarna, för i morgon SKA jag rida!!





Latin hälsar på Mulle

Av Natalja - 11 februari 2009 22:04

Det kom snö! Mycket snö!

Ja, jag vet att de flesta tycker det är jobbigt och besvärligt med snö, men vad är en vinter utan snö? Det är ingen riktig vinter.

Jag som kommer från mörkaste småland är ju uppväxt med mycket snö.

Hoppas det får vara kallt ett tag och att det får ligga kvar utan att blaska. Det är stor risk att allt smälter när man bor så här nära havet.


Latin fick vila idag. Om jag inte minns fel så är det nästan 1,5 vecka sen han vilade. Eftersom det yrde snö utanför dörren dessutom så passade det bra med vila och istället använde jag tiden till att massera honom.

Det är lite trixigt bara för han fryser ju så lätt, han kan inte stå naken i 30-40 minuter, då fryser han ihjäl : o

Jag började med nacke/hals höger sida så fick han ha BoT värmaren över ryggen.


Han var ganska spänd i nacken, men han har lagt på sig lite muskler på överlinjen, jipiii! Bogarna kändes bra!! Jag var rädd att han hade stelnat till där för han har varit så kort i skritten. Men han var mjuk och smidig, kan stretchingen hjälpt kanske. Har "dragit" lite extra i benen efter ridningen de senaste dagarna.


Bytte sen sida och vänster var bättre, skumt. Han har svårare att böja/ställa till vänster men då är det väl så att han har lättare att dra ihop musklerna än sträcka ut.

Jag tror att E-vitaminerna har gjort susen, å nu upptäckte jag att han har börjat fälla! Så B-vitaminer står på inköpslistan.

Ryggen var fin men det måste dit mer muskler. Det kommer förhoppningsvis nu när han börjat använda ryggen mer.


La värmaren över halsen när jag tog ryggen och rumpan. Han såg lite rolig ut, nästan som om han hade en strut på halsen!

Jag kommer ihåg när jag hösten år 2000 hade varit i Göteborg på massageutbildningen och masserat en massa stela ridskolehästar. Kom hem och skulle testa massera Latin. Han höll på att flyga i taket så öm i musklerna var han. Det var i samma veva som vi upptäckte att han fått Erlichias.


Nu är han inte alls lika öm, och musklerna är inte alls lika hårda. Han kändes som en träplanka länge efter behandlingen. Nu kommer jag ner i musklerna och det märks så väl att det ger effekt. Han visar vart jag ska ta lite extra och överläppen blir så där jätte-lång när jag hittar där det är som skönast.


Rumpan är rund och fin nu. Den har han musklat bra i vinter!

Ingem bra bild men man ser att rumpan börjar bli "hjärtformad"



Borstade av honom när jag var klar, rev upp en hel del stöv ( å jag som trodde jag hade en relativt ren häst ) och la på honom ylletäcket.

Det håller honom varm i natt!


Jag provade att massera min fot/vrist igår. Det hjälpte faktiskt, hoppas massagen ihop med vilan idag gör att den är ok till helgen. På lördag ska vi ju TRÄNA!!




Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Skapa flashcards