Direktlänk till inlägg 13 mars 2009

Planerad framtid och träningsschema

Av Natalja - 13 mars 2009 22:16

Om man tittar tillbaka på de senaste 5 åren........ så är det inte mycket som har hänt : o

Jag är kvar i samma klasser och vi har inte många placeringar att skryta med.

I år tänkte jag ändra på det, innan vi är för gamla båda två.

Problemet är ju att jag knappt har suttit på en välutbildad dressyrhäst, har ingen aning om hur man rider tex en korrekt travökning.

Försöker lära Latin med hjälp av tränare men ridning består väldigt mycket av känsla och jag vet inte hur det ska kännas helt enkelt. När jag väl börjar få Latin något samlat så tror jag att det går för sakta och jag jagar iväg honom. Jag håller ofta för mycket i honom och benen mina lever ett eget liv.... Simpla saker som en 10 meters volt är jättesvår när jag inte vet hur jag ska få honom att bära sig korrekt utan att räta ut insidan och tappa takten. Likadant med galoppen, istället för att samla jagar jag iväg honom i ett överilat tempo. Å förra helgen avslöjades mina urusla bakdelsvändningar.


Enda sättet att gå vidare är helt enkelt att ta tag i alla problem, ett i taget, och lära sig SOM DET SKA VARA, inte som jag tror ; )


Hästens grundutbildningskala ser ut som följer:

 • Takt
 • Lösgjordhet
 • Stöd / Kontakt
 • Schwung
 • Rakriktning
 • Samling               

Hur mycket av det här fungerar?


Vad har vi som ekipage för svagheter, vad är svårt?

 • Samling / Ökning
 • Bakdelsvändningar
 • 10 meters volter
 • Sitsen

En viktig bit i ridningen är kondition, kordination, följsamhet och styrka.

När hästen har bättre kondis än ryttaren, behöver man nästan ha en avbytare som hoppar in när man själv är döende : )

Latin har en otroligt bra grundkondis, han blir sällan trött. Men har han styrkan att orka bära sig samlat ett helt pass. Är han tillräckligt smidig för att kunna använda sina gångarter. Är jag så pass följsam så jag inte hindrar honom? Svar : NEJ!


Jag måste bli starkare i bålen, behöver ha mer ork.

Latin måste bli smidigare i bakbenen och starkare i ryggen.

Hur jobbar vi fram det?

Har skrivit ner några olika pass som jag tycker ska finnas med under en träningsvecka.


 • Bommar / Hoppning
 • Vila / Promenad / Massage
 • Klättra
 • Dressyr
 • Intervallträning
 • Skogsrunda / Körning / Tömkörning / Longering

För att jag inte bara ska rida rakt fram i skogen, så har jag satt ihop dessa olika pass till ett tränings schema.

Vi börjar i morgon....

Lördag: Träning ridhuset

Söndag: Skogsrunda

Måndag: Intervallträning

Tisdag: Massage / Promenad

Onsdag: Bommar / Hoppa

Torsdag: Dressyr

Fredag:  Klättra

Lördag: Skogsrunda

Söndag: Programridning LA:4


Jag återkommer med mitt schema senare : )

Vi börjar med en vecka för att se om det kan fungera, får ju tänka lite på dagsformen också. Är Latin jättestel en dag så är det inte läge att sätta sig på banan och börja dra utan det är bättre att rida ut en sväng.


Men idag var det bara Fredag, så inget inplanerat idag.

Latin gick själv i hagen när jag kom men han var lugn så jag mockade och packade hö innan jag tog in honom. På vägen ner till hagen hör jag plötsligt smällare och fyrverkerier... Latin blev lite uppjagad och ville absolut inte vara kvar ute när det smällde så.

Ville inte sitta på banan när det är träning i morgon, så jag red Fyllevägen bort till banan inne i Jämjö. Tänkte att han skulle få lyfta på tassarna lite.

Det stog ett par hinder där i lagom höjd så jag hoppade inte ens av.


Galoppen var aningens stel och väldigt framtung när jag började men jag gjorde som Helena sa förra helgen och han mjuknade ganska snabbt : )

Sen skuttade vi över det lilla kloss hindret. Han ansåg att det var ett mesigt hinder! När jag kände mig nöjd red vi hemåt igen och Latin gick kanonbra!

Red på Pelhamet, då kan jag sitta och bara känna efter vad som hände, behöver ine kämpa med hans mun.


Vi måste träna annars kan vi aldrig vinna div II i år!


Bild från förra året, första omgången.

Jessica, Christina - lagledare, Jag och Malin
 
ANNONS
 
Aramis

Aramis

13 mars 2009 23:04

När jag läser den här texten så skulle jag sååå gärna vilja be dig komma ner en helg till mitt stall med Latin och träna för en OERHÖRT kompetent och riktigt, riktigt duktig tränare! Han plockar fram helt sanslösa gångarter hos hästarna, får dem lösgjorda, får ryttaren duktig - ja jag kan inte annat än lovprisa denna tränare! Kram :)

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

13 mars 2009 23:25

Åh, det hade varit guld värt!!
Tänk om det hade varit genomförbart, va roligt det hade varit : ) Kram

 
Aramis

Aramis

13 mars 2009 23:30

Vill du så tror jag att det är helt klart genomförbart!!! Ingenting är omöjligt :) Kram :)

http://aramise.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ LATIN, en häst att minnas! med Blogkeen
Följ LATIN, en häst att minnas! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se