Direktlänk till inlägg 14 mars 2009

"Aha" upplevelse = värdefull träning

Av Natalja - 14 mars 2009 22:43

Som vanligt när det är helg så har jag utsläpp, antingen lördag eller söndag. Det är för att jag är lyckligt lottad att ha snälla stallkompisar som släpper ut på vardagarna. Jag har ju lite svårt att hinna med det när det är jobb, det går med lite planering men jag tar hellre helgerna!


Det var dimmigt och ganska rått väder men hästarna är glada att få komma ut oavsett väder. Latin var väldigt tjock i benen när jag släppte ut honom, det har han inte varit i vinter, gissar att örtkuren med Echinacea hjälpte till med cirkulationen. Nu verkar den var ur funktion igen : (


Sen mockade jag och packade hö och kopplade på släpet, hann sätta på en tvätt och lägga ut sadel / träns i bilen. Trots att jag hade hur lång tid som helst på mig, blev det ändå lite stressigt att hinna iväg i tid. Det är väl märkligt!! Lindade benen och la på honom BoT värmaren under Ylletäcket.


Självklart fick Latin glänsa i sin nya nosgrimma!
Lite svårt att fota själv : ) När jag sadlade Latin så gick det förbi en pappa och han lilla dotter. Flickan ville nog gärna gå fram och klappa hästen men pappan sa "att man vet aldrig om dom är glada eller inte"

Latin verkade vara på ett toppenhumör!


Red fram i gamla ridhuset och träffade där Latins gamla kompis Onyx. Han och matte hade ett relativt lugnt ridpass barbacka.

Latin var jättepigg, han hade inte tid att skritta utan tyckte vi skulle trava.

Han var på ångloks-humör och det kändes som INGENTING kunde stoppa honom. Lät honom galoppera på i ett friskt tempo så småningom och han kom igång fint men var svår att ställa och jag hade ingen fin kontakt i munnen, han hävde sig framåt och hela jag följde med fram.

20 minuter hann vi värma upp, sen var det dax att gå in i det lilla ridhuset.


Det är lite tråkigt när de lägger privatträningarna efter ridskolan. Man kan inte rida på spåret för det är verkligen ett spår! Hästarna nästan snubblar på kanten, istället får man träna på att rida inanför spåret. Inget ont som inte har något gott med sig ; )


Jag fortsatte framföra mina önskemål (började redan igår kväll) och förklarade mina svagheter.

Började med att trava upp på medellinjen för att se hur pass raka vi var.

Det var rätt ok men mina händer... dom var inte raka. Vet inte riktigt vad jag gör med höger handen men den gör inte det som den borde göra.

Höjer den ibland.. sänker den ibland. Håller helt plötsligt tygeln mellan pekfinger och tumme, eller så håller jag ut pek och långfinger!!


Sen travade vi på volt, han sköt ut bogarna och rumpan ramlade in. Red lite förvänt, utåtställd. Skulle flytta in framdelen innanför spåret men det gick inte. Efter en nogrann genomgång av vad jag gjorde / inte gjorde, så gick det kanonbra!! Tänk, åter igen insåg jag att jag gjort helt fel fram tills nu.

När jag använde rätt skänkel, höll ett jämnt och lagomt stöd så blev traven så fin. Jag satt och benen bara hängde där stilla längst sidorna. Det var inte ens skumpigt!!! Å när något kändes fel, stannade jag och kollade vad som var tokigt. Till 98 % var det jag som gjorde fel!

Vilken effekt träningen får när man kan plocka isär problemen och hitta felen och RÄTTA till dom, det ger en bra AHA upplevelse = lättare att hitta rätt nästa gång.


Likadant i galopp och där ville rumpan komma in ännu mer så jag fick vara väldigt noggrann där.

45 min går ibland alldeles för fort, men vi hann med lite serpentinbågar i förvänd galopp också.

Avslutade passet med skänkelvikningar i skritt. Det var nästan den svåraste övningen.


Sammanfattning: Hela träningen gick kanonbra!!

Galoppen brukar vara en fröjd att rida men nu var den helt fantastisk.

Jag är så mycket nöjdare idag än vad jag var förra veckan.

Å jag känner redan träningsvärk... det måste vara ett bra tecken.


När jag var klar och gick mot släpet så mötte jag en lagkamrat och hennes läckra hingst, vi kan kalla honom Mr B.

Jag lastade Latin och följde med till flisbanan. Båda ridhusen var bokade, det lilla till träningen och i det stora var det en clinic i miljöträning.

Det var Jörgen & Co i Blekinge Uppvisningsryttare som höll i det.


I flisen red en annan lagkamrat, klubbens enda Lipizzaner.Hingsten visade upp sig för den helt ointresserade valacken : oLite skrittoch lite travå sen..... fick JAG prova!!Jag är typ dubbelt så stor som ägaren, ha ha, och det gör att den stora ståtliga hingsten ser plötsligt ut som en liten ponny!Har aldrig ridit Frieser innan men oj va häftigt det var. Han var så mjuk i steget och efter ett par varv förstod vi varandra riktigt bra.

Galoppen var lite jobbig och det blev lite skutt. Han har inte varit igång så länge pga olika anledningar.

Vem vet... ni kanske kommer få se mer av denna vackra häst ; )När vi ända pratar Frieser kan jag passa på att påminna om morgondagens Clinic med Tobbe Larsson.

Så i morgon kan jag säga till Tobbe, att jag också kan rida Frieser *asg*


 
ANNONS
 
Jessica

Jessica

15 mars 2009 13:59

Oj, vad cool frieserhingsten var! =)

Kan inte hålla med dig mer ang. aha-upplevelserna. Det är de som får en att utvecklas! =)

Kram

http://dromdansaren.blogg.se

 
louise

louise

15 mars 2009 18:33

Kul att det går bra med träningen:D nice att du träffade susanne, hur är det med henne? har hon några andra hästar än Mr B;) ? mamma var också på tobbe idag..träffades ni? kramar frågvisan:P

http://seveng.blogg.se

 
Ingen bild

Natalja

15 mars 2009 21:26

Hej Louise. Susse har två hästar till, båda är utlånade just nu eftersom hon går i skola i Katrineholm.

Såg Mamma Marie på läktaren i Karlshamn idag, vet inte om hon såg mig : )

 
Ingen bild

Martina

15 mars 2009 22:36

Jag sa ju att det skulle gå bättre nästa träning :) Super kul! Du är så ambitiös. Bra att du plockar isär problemen så du hittar en lösning på dom. KRAMAR

 
ylle

ylle

16 mars 2009 06:36

Så härligt att ert ridpass gav så mycket! Ja rätt instruktioner kan göra underverk, det är ju så MYCKET att hålla reda på däruppe i sadeln! Härlig frieserhingst, men inte ser Du dubbelt så stor ut inte!!!

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Åsa

16 mars 2009 19:01

MUMMA!!!
Vilken frieser :))
*LOVE*

Du skulle haft en sådan ju, passade perfekt på denna vackra kuse.

Stor kram

 
Ingen bild

Natalja

16 mars 2009 23:02

Tack Martina! Ibland får man tänka till lite extra för att lyckas gå vidare.
Kram

_____________________________

Ylle: Visst är han häftig Mr B. *love*

_____________________________


Åhhhhh, tycker du det Åsa : )

Får väl köpa en egen svart hingst... någongång när jag blir rik! (om 100 år)
Kram kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ LATIN, en häst att minnas! med Blogkeen
Följ LATIN, en häst att minnas! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se