Direktlänk till inlägg 21 mars 2009

Lördag och det är VÅR i luften

Av Natalja - 21 mars 2009 19:54

Nu är det inte så lång tid kvar, måste börja plugga programmet. Jag kan det engentligen, men vill ju inte rida fel i morgon.

Jag har varit lite orolig för jag tycker inte att jag har kunnat sitta ner i traven, men idag gick det riktigt bra.


Tog bort snokremmen idag också... och det gav märkliga resultat.

Han blir så mycket mjukare och finare, jag har en lätt kontakt MEN han gapar ju hela tiden!! Även om han har munnen öppen så verkar han ändå trivas så här (just nu i alla fall) Jag har ju provat att rida utan snokrem förr och det har inte fungerat alls.


Red utan sporrar också, då blir han lite seg i reaktionerna, men han var pigg och det är något som är väldigt positivt!!!

För några år sen gick det inte rida utan varken spö eller sporrar, inte ens i skogen, man fick honom knappt framåt : o


 


Det var så härligt väder, solen sken och det var runt 8 plusgrader.

Jag red Åbyryndan med en avstickare till Boket. Innan vi kom in i skogen så såg Latin något som var jättefarligt. Han tvärstannade och frustade. Jag kände hjärtat slå, pratade lite med honom, klappade lite medans jag la ett litet tryck med skänklarna, bad honom att gå framåt. Han lyssnade och när han tog ett steg framåt, släppte jag trycket. Han glömde det farliga och vi red vidare. OM jag hade blivit arg på honom (som jag säkert hade kunnat blivit om jag hade trott att han fjantade) så hade han vänt istället.

Jag har lärt mig tänka om... 


Latin var jättefin, så avslappnad och mjuk. Om han blev stark eller for upp med huvudet, gjorde jag halt, la om benen och red vidare igen. På så vis "kom han inte undan jobbet" men han tvingades inte till något. Han valde själv. På vissa ställen fick jag göra halt många gånger och andra sträckor kunde jag trava på hur länge som helst kändes det som.


Hemma igen, strax innan solen gick ner







Min slutsats är följande...


I munnen finns det en tunga, den fäster i atlaskotan =nacken. Nacken har förbindelse med manke / bog - rygg - rumpa.

Om tungan spänner sig och trixar blir nacken spänd, det gör att bogen blir stum, ryggen låst och rumpan passiv. Man får känslan av att bakbenen inte är aktiva... eller är det tvärt om?

Passiva bakben som gör en stum rumpa, ryggen jobbar inte korrekt, bogarna blir låsta och gör att hals och nacke känns stela. Tungan trivs inte.


Vem kom först? Hönan eller äggen?



 
 
Ingen bild

Caroline

21 mars 2009 20:39

Åh, lycka till! Kommer säkert gå megabra nu när ridturen idag var så lyckad. Kram kram

 
Aramis

Aramis

21 mars 2009 23:21

Hääärligt med fint ridautdressyrpass! Vet du vad jag kom att tänka på? Ska faktiskt skriva lite om det i min blogg, men hur som helst, min tandläkare/veterinär (som alltid ser efter mina hästar i munnen) har predikat för mig att vi rider på ALLDELES för långa bett! Nu menar jag inte att du rider på för långt bett - men det kan vara värt att checka upp! Aramis (som är så stor) kan egentligen gå med ett 9,5 cm bett!!! Otroligt men sant! Filosofin om att bett ska sticka ut ur munnen x antal mm är helt passé :) (enligt min kloka veterinär/tandläkare) :) En tanke så här på fredagskvällskvisten :) KRAAAM

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

21 mars 2009 23:35

Tack Caroline å kram

______________________________

Det är en hel vetenskap det där vad man stoppar i munnen på hästen.

Det du skriver om korta bett är helt rätt. Hästens laner är bara ca 4 cm, resten i munnen är mjukdelar. Långa bett viker sig bara i munnen och kan i värsta fall ge tryck i gommen.

Problemet med tex korta stänger, typ kandar, är att ringarna man fäster sidostyckerna i blir för smala och kan ligga emot första kindtanden.

Jag har ridit Latin på 9,5 cm (lånade en av shettisarnas bett när vi hade varit på tandläkarbesök) men det är lite FÖR kort för hans mungipor.

De bett jag rider på nu är 10,5 och 11,5 och det jag hade idag var 12. Egentligen för långt men det är helt omöjligt att hitta ett kortare ihåligt eggbett!!

Latin trivs mycket bättre på ihåligt än massiva bett å det finns inte många ihåliga bett på marknaden idag..... tyvärr!
Tack för en viktig tanke, Kram kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards