Alla inlägg under april 2009

Av Natalja - 23 april 2009 22:18

Igår var jag ganska snurrig på jobbet, ja alltså inte yr eller så utan mer åt det förvirrade hållet. Det var lite bättre idag men oj va jag var trött i eftermiddag. Kände mig helt slut, både i kropp och huvud.


Eftersom det är torsdag och innebandydag för Roger så valde jag att stanna hemma och vila istället för att åka till stallet. Det hade blivit lite för många timmar ute i kylan om Roger hade kört mig dit innan bandyn och hämtat mig sen. Hoppas min Pålle klarar sig ändå och är hel och ren!


Roger körde och Xera ställde sig i fönstret och vinkade hej dåSen undrade hon vad vi skulle hitta på för något kul...Har hon glömt att jag är vingklippt och är ganska dålig på det just nu.

Lexie smet upp i fotöljen och det tog inte många minuter innan hon snarkade.Jag gjorde faktiskt likadant och la mig raklång i soffan och vilade på riktigt.

När jag slog upp mina blå igen var det inte så ljust ute längre. Himlen var alldeles rosa.Trädgårdsgrodan får snart flytta ut i dammen igenNu hoppas jag att vilan gjorde susen och att jag är pigg och klar i huvudet i morgon : )


Tiden går fort och det börjar bli tid att fundera på en eventuell påläggskalv som får ta över rollen som dressyrhäst efter Latin. Ja, inte än på ett par år men hästar kostar en massa pengar och det är lika bra att börja spara!


Jag skulle vilja ha en udda häst, en häst som sticker ut. Den ska vara sammarbetsvillig och trevlig. Gärna lite utstrålning också.

Ända sen jag fick min första häst Max för 18 år sen, har jag älskat fjordingar men de är ju inte riktigt de optimala dressyrhästarna. "Gul" häst står i alla fall högt på önskelistan även om det inte är en fjording.

Jag har haft fullblod och även ridit en hel del av dessa heta typer, men får jag välja tar jag hellre en lugnare variant.

Det finns en ras som är ganska ovanlig i sverige. Mitt första möte med denna ras var för länge länge sen någonstans i Finland. (För er som inte vet är min pappa finsk)

Denna ras finns i 4 olika varianter.

  • Ponny
  • Kallblod
  • Trav
  • Ridhäst

Så här beskrivs denna ras:

Finnhästen är en utmärkt allroundhäst, lämplig som både rid-, kör- och travhäst samt inom jordbruk eller skogsbruk. De bästa ridhästarna har tävlat upp till medelsvår nivå i dressyr, hoppning och fälttävlan.

Den finska brukshästen är relativt liten men är så pass stark att den kan dra mer än de större kallblodshästarna i förhållande till sin storlek. Finnhästarna är härdiga, sunda, lugna och fogliga och lever länge. Den vanligaste färgen hos finnhästen är den typiska flaxfuxfärgen med rödbrun kropp och ljust gul till vit man. Huvudet är medelstort men ganska tungt med vänliga, kloka ögon.

Idag avlas fyra typer av finsk häst, travare (J), arbetshäst (T), ridhäst (R), och liten finnhäst (P). Den lilla finnhästen, eller finska småhästen, är till utseende precis som en fullstor häst, men mankhöjden skiljer dessa två typer åt. Förutom i Finland avlas finnhästar också i Tyskland och Sverige.

En längre beskrivning finns HÄR


Visst verkar det vara en intressant ras?


Kanske ser min nästa häst ut så här?Ta en titt på FINSKA HINGSTAR även om ni inte försår vad det stå (det gör inte jag heller) så kan ni titta på de fina bilderna.


Min personliga favorit är LerkkanaANNONS
Av Natalja - 22 april 2009 21:56

Tankarna på hur jag ska sätta igång Latin igen fortsätter. Målet med denna nystart är att få en pigg och positiv häst som tycker det är kul att jobba utan press. Latin har ända sen han var liten varit ganska seg och lat. När han var 3 år och jag tog tag i inridningen på allvar, hade jag problem att få honom att börja trava. Kommer ihåg att jag red ut med Sara på ponnyn Ali och hon skulle trava före oss i skogen. Nä, Latin ville inte följa med : o


Det blev lite bättre när vi flyttade till Blekinge men när han blev dålig av Erlichias första gången, blev han ännu segare.

Jag har kämpat med detta i alla år. Samtidigt har han varit tung i munnen och väldigt obekväm att sitta på (trav)

De senaste 2 åren har det kommit fram en helt annan häst ur Latin. Han är piggare och rör sig lättare. Jag kan få upp honom i formen och ja, ibland sitter jag riktigt bra i traven. MEN... det finns alltid ett men.

Jag måste alltid rida för kung och fosterland!! Han kan fortfarande bli tung i munnen och reaktionerna är inte alltid så snabba som man önskar. Lat är han fortfarande, men men han är ju av mankön *fniss*


Så nu när jag ska börja om lite, tänkte jag fokusera just på snabba reaktioner. Belöning i rätt tid och även rätt belöning. Jag ska även lägga stor vikt på hur han rör sig. Ska inte mala runt på en volt i hopp om att han kanske i varv 578 börjar trampa under sig och komma upp med manken. Nej, det ska istället vara en lång uppvärmning. Sen göra sådana rörselser som stärker och gör han smidig och lösgjord. Korta intensiva arbetspass i ridpasset, där han måste vara med till 110 % sen belöning och avslutning.


På det viset hinner han bli varm i kroppen innan arbetet. Han hinner inte tröttna, varken fysiskt eller psykiskt. Det sliter mindre på honom, han är ju trots allt ingen ungdom längre.


Jag ska vara väldigt noga med vilka signaler jag ger honom, inte ge dubbla hjälper, tex gas och broms samtidigt.

Kanske blir det en flopp... eller så blir det blixterbra : )


Det finns en ryttare i småland, jag har sett henne ett par gånger på tävlingar och hon rider så otroligt mjukt och alltid med ett leende på läpparna. Hästen som jag tycker är fantastikt fin heter Timothy ( Oldtimer - Ambassadeur ) och ryttaren är Agneta Bertilsson. Ser ni det namnet någonstans så ta en extra titt, det är det värt!

Det ekipaget ska jag ha i minnet när jag rider.


Men det är ett tag till dess än, jag hinner garanterat få in fler tankar och funderingar.


Latin fick ett besök av matte även idag. Kunde faktiskt packa frukosthöet *stplt* även om det tar lite tid och jag hann halvvägs med vatten spannen innan Malin kom och slutförde uppdraget : )


Bella fick gå och äta lite gräs men när hon sen gick in fick pojkarna smaka på det gröna. Men äta var inte det första dom tänkte på. Båda for iväg med blandade småhopp!


Ture var högst!Latin hängde på men var inte riktigt lika vild!Så stannade han upp och tittade på något... mitt i nerförsbacken : )Sen lugnade dom sig och började beta, mums va gott!Kom på att Latin har faktiskt en ny grimma som bara hänger och väntar i sadelkammaren. Eftersom Bella blev så fin så ville Latin ha sin nya också.Men uuuu va den var liten!!! Det ska vara full men Latin kunde inte öppna munnen med den : (

Så den gamla åkte på igen.... lika bra det när han går ihop med en "gnagare"

Får med jämna mellanrum spruta på lite anti-bit för att Ture inte ska tugga på den för mycket  (grimman alltså)


Nu är det sova sova säng säng säng.....

ANNONS
Av Natalja - 21 april 2009 21:57

Jag gjorde det igen... tog mig till stallet! Yesssss!!

Det var lite småkyligt men sen jag bröt foten har jag inte frysit någon gång! Är inte det lite märkligt, jag som har frysigt hela vintern. Ja men det har ju blivit vår, säger du kanske. JA, det har det visserligen men det är inte varmt kl 7 på morgonen å jag fryser inte i alla fall!


Latin gick på gräsplätten mellan stallet och hagarna och fullkomligt vrääääkte i sig de mumsiga gröna stråna. Ture var på väg ut på tur.


Jag hoppad ut till Tinus med kameran om halsen.

Visst ser det gott ut?HEEEEEJ MATTE!!Vi gosade ett ögonblick sen körde han ner huvudet igen.

Å inte kan väl jag störa honom när han njuter så....Sen klev han iväg, gräset var grönare en bit bort ; )Inget host så länge jag var i hagen. Enligt morgonpersonalen så hostade han ganska mycket. Han är inte hängig, ingen feber, ingen snuva men det låter lite slemmigt när han harklar sig.

Jag har ju äntligen klivit ur dimman som verktabletterna höll mig kvar i och nu fungerar både tankarna och minnet igen. Beställde och fick hem örter någon gång innan sjukhusbesöket men dom har blivit liggande här hemma. Echinacea gjorde underverk med hans kropp i vinter så det kan ju inte vara fel att ge vid hosta. Vi människor stoppar ju gärna i oss Ecinagaard så fort vi blir lite snuviga. Jag tog med påsen och blandade i kvällsmaten.Jag fick hjälp med att ställa Latin i gången och tog fram gummiskrapan. Han har nästan bytt all päls nu, det är bara lite kvar att fälla på huvudet, benen och vid sadeln. Han tyckte det var jätteskönt att bli skrubbad.


Jag tyckte att han hade biffat på sig lite men nu börjar ryggen försvinna. Tänk att det går så fort att tappa muskler, men så lång tid att bygga upp.

Han har vilat i 2 veckor nu, ja det är redan så länge sen jag åkte i backen.

Går tiden så här fort så är jag snart av med gipset : )


Bella hade fått en ny grimma som hon var SÅ fin i. Billig var den också, bara 30 kr i vår lokala hästaffär på höjden!Men hon var svårt att fota, ville inte vara still en sekund å en massa kort blev suddiga. Huvudsaken är att hon fastnade på ett kort i alla fall.


När Latin var ren och fin fick han gå in i sin box igen. Puss o Godnatt


Hästarna är det bästa sättet att ladda batterierna!!!

Av Natalja - 20 april 2009 21:39

Till nästa år vill min klubb satsta lite mer på våra tävlingryttare och genom en viss sponsring ta fram ett lag i div I i både hoppning och dressyr, både häst och ponny. Ikväll var det möte i klubbhuset och jag åkte med för att få lite info.


Det var mest hoppfolk med men vi var några tappra dressyrryttare och lyckades ganska bra göra våra röster hörda. Om ben, häst och plånbok vill så rider jag kanske div I nästa år. Ja man får ju sikta mot månen för att nå till trädtopparna ; )


Resultaten från tävlingen i Olofström har kommit ut, ÄNTLIGEN!!


Det gick bra för KLRK-ryttarna trots att jag inte var med och hejjade på dom. Både Susanne och Jessica var placerade i båda sina klasser och Christina var en flugbajs utanför placering i LA:n. Calypsen, det hetsiga lilla fullblodet var på sitt värsta humör och ville inte alls göra som matte begärde. Men även Briar var spänd i Las Vegas så det kan drabba även den bäste ; )


Laget kom som jag har skrivit innan 2:a på 65,32 % och Olofströms Elitlag med sina MSV Ekipage vann med 66,09 % så vi var inte långt efter (eller vi... jag är ju inte så deltagande längre, jag får väl skriva dom istället)


 Nästa gång tar NI dom!!!


Idag har Hovis varit och hälsat på Latin, han tappade en baksko och jag tyckte det var bättre att ta av den andra också, det är ca 4 veckor sen han skoddes. Han går ju bara i hagen och då kan bakfossingarna lufta sig lite och förhoppningsvis ge bakkärran lite mer cirkulation. Jag fick en rapport från stallet att allt har gått bra, så jag kan nog sova gott trots att jag inte har varit och pussat på Latin idag.


Men jag var i stallet igår!! Jaaa, jag tog mig dit (SJÄLV) men jag säger inte hur *blink* Envis som jag trots allt är... försökte jag mocka. Det går att asa fram en grep, men det går INTE att köra skottkärra. Som tur var så fick jag hjälp att köra fram den till boxen. Annars hade jag väl fått slänga skiten i en IKEA kasse och hoppa ut gödeselstacken med, ha ha!

Det tog en stund men rent blev det i boxen. Fick även hjälp med att packa hö, det går inte heller så bra. Bära vattenhink är också problematiskt....

Suck, kan inte foten vara hel snart!!!


Jag funderar och tänker på hur jag ska sätta igång Latin när det väl är dax för det. Jag tänkte nästan börja om lite.. Vet inte riktigt hur men jag har ganska gott om tid på mig att fundera vidare!!


Bjuder på Blekingska Blåsippor i brist på nya hästkort


Under tävlingsmötet kom vi även fram till att jag numera är HOPPRYTTARE!

Hur då tänker ni? Jo så här....

Jag, Ryttare + hoppar på kryckor = Hoppryttare ; )


I morgon håller vi tummarna för Malin och Nelson.

Dom ska iväg och kolla upp hältan, hoppas verkligen att det inte är något allvarligt!

Av Natalja - 19 april 2009 11:58

På sjukhuset varnade dom för att magen kunde bli lite hård av värktabletterna och rekomenderade plommon för att få lite fart på maskineriet. Jag har snart ätit ETT KILO plommon... men ingen effekt.

Hela min kropp är väl i chock när jag inte kan röra mig som jag brukar.

Efter fredagens Big Comedy åkte vi ju till Coop och jag var så godissugen så jag nästan sprack. Plockade ihop en regäl påse av KaramellKungens plockgodis. Kan säga att lösgodis är mycket bättre / sämre för magen än alla plommon i hela världen : o

Jag vet inte hur många gånger jag har varit på toa sen igår!! Men det är skönt att bli av med skiten *asg*


Nog med detta skitsnack!

Eftersom jag inte vet än om jag tar mig ut till stallet idag, så bloggar jag redan nu.


Hundmaten tog slut igår men en ny säck inhandlades på vägen till stallet.

Lexie är väldigt glad i mat. Hon äter gärna både sin och mammas mat om hon får tillfälle. Det har hänt att Xera har lämnat sin mat, då väntar Lexie tills vi har gått och lagt oss, sen smiter hon ner och snor mammas mat. Vilken slug rackare!


Roger tog fram säcken och "lådan" Lexie är SÅ impad av alla kulor : )Undra hur mycket hon hade ätit om man hade sagt Var så God?Xera är raka motsatsen och kan vara ganska petig med maten.

Så hon gömde sig bakom matbordet istället.Här har vi RogerHan är förmodligen glad för att han ska åka och meka med min bil, Silver.

Det är fortfarande en del stag som ska bytas plus blinkerslamporna, innan den kan göra en ombesiktning.


Kvar hemma blir jag.... för jag kommer ingenstans utan hjälp : (....men till min stora lycka visar dom världscupsfinalen i Dressyr från Las Vegas på svt1


ps. jag vann båda aktionerna på Tradera : )

Av Natalja - 18 april 2009 22:26

Efter att ha lusläst hela internet och lekt klart på tradera, försökte jag göra lite nytta här inne i huset. Hittade ett par IKEA kassar och upptäckte hur lätt det var att frakta saker i. Plockade lite med kläder, körde två maskiner tvätt och fyllde på tvättkorgen igen.


När klockan var strax över 14, fick jag skjuss till stallet.

Babsan var snäll och tog in Latin till mig, då slapp jag välta idag : o


Huuu, va han fäller! Det yrde hår i hela stallet men eftersom det var full storm så flög det mesta ut. Jag använde den mjuka gummiskrapan och jag fick upp hur mycket stöv och damm som helst. Det syns på pälsen att han har vilat i 1 och en halv vecka.

Så hostar han en gång å två gånger... jag det kom några till senare. Han lät lite slemmig, hoppas det inte är något alvarligt. Unghästen som står i boxen brevid har hostat ett par dagar. Är det något smittsamt kanske?


Fick honom relativt dammfri och passade på att kamma ur svansen också.Sen räcker det att jag tar ett steg ifrån honom, så kommer benet upp och han tigger!! Har han inte lärt sig efter alla dessa år att han får inget av mig så där bara.Åh så kom jag på idag att jag helt har glömt bort att Latin fyllde 14 år i måndags! Är det tabletterna eller sprutorna som gör mig vimsig *asg*


När jag var klar med Latin, gick Babsan (nä det är inte han i rosa peruk som brukar synas i TV, vi har en EGEN Babsan ; ) ut med honom igen.


Jag hoppade in i sadelkamaren och fotade alla mina prylar.


Sadlarna


Selen och kandarövre delen i skåpet


å nedre delen av skåpet


Ovanpå skåpet finns det en hylla där jag har alla täcken.


Efter en låååååååång väntan fick jag ÄNTLIGEN en rapport från tävlingen.

Låget låg bra till och dom väntade på sista starten som var Christina o Wouter.

När allt var klart kom slutligen ett sms. Laget kom 2:a, efter Olofström som hade plockat med TVÅ MSV ekipage som fick runt 100 % var!!! Hur ska vi vanliga dödliga kunna mäta oss mot dom?


Här är alla anmälda lag

Klass 4 ALLSVENSKAN DIV II OMG 1

1. Johannishus Ryttarförening  

2. Karlshamns Ridklubb  

3. Karlskrona-Lyckå Ridklubb

4. Rid o Körsällskapet Sporren 

5. Mörrums Ryttarföerning 

6. Ronneby Ryttarförening 

7. Olofströms Ridklubb  


 

Återkommer med nogrannare resultat och förhoppningsvis en med detaljerad rapport.


Kom igen nu tjejer, nästa gång måste ni slå Olofströms  Elitlag!!!


Av Natalja - 18 april 2009 10:04

Det var länge sen Gravid-Fia gav mig en kurs i hur man blir en framgångsrik Traderare. NU har jag registrerat mig och ska snart buda på två hingstfoton.


Hittade denna snygga bild på Latins farfar, Utrillo

Man kan väl säga att ridsporten har utvecklats genom åren : )Sen hittade jag ett kort på Tures pappa också, Eloge. Den ska jag också buda på!


Av Natalja - 17 april 2009 23:42

Det blev en väldigt kort arbetsvecka för mig. Två hela dagar plus två timmar, normalt sett hade det känts såååå skönt men nu när jag tänker tillbaka vad jag har gjort istället... så är det inte så himla skönt.


Jag fick ringa till Konserthuset idag, för vi hade bokat biljetter till


å jag var lite rädd att jag inte skulle kunna sitta på "min" plats med mitt gipsade ben. Killen som svarade lovade att det gick att ordna om vi inte hittade någon ledig plats.

Det var hur mycket folk som helst som skulle se detta gäng

 


och vi blev hänvisade upp för trapporna. Jag hoppade och hoppade och hoppade tills benen värkte : o men till slut var jag uppe och det fanns en hel del platser kvar. Jag och Roger placerade oss på raden längst bak/upp och jag kunde lägga upp foten på stolen framför.


Alla var mycket underhållande och jag skrattade... ja nästan hela tiden.

Efter föreställningen var det bara att hoppa ner för alla trappor igen.

Nu är det en baggis att hoppa runt på Coop och handla. Jag såg visserligen ut som en snattare med en äggskärare i höger bakficka, en pumptvål i vänster jackficka och ett par skor hängandes på ena kryckan.


Vi kom hem sent så inget stallbesök idag : (


I morgon är det första omgången i div II. Något vi har sett fram emot och tränat för hela vintern. KLRK har anmält 2 lag men nu blir det bara ett.

Först hoppar Gabriella av, sen bryter jag benet och nu är Nelson halt.

Kvar är 5 ryttare och det räcker inte till två lag.


Så i morgon rider Susse (Frieserägaren), Jessica LB:2 och Fia och Christina rider LA:4. Jag hade sååå gärna följt med men när jag räknar på det så får jag nog skippa det.


Tittar man på STARTLISTORNA så är första starten i laget kl 12:03. Tävlingen är i Olofström och det tar nästan 1,5 timma att köra dit. Jag vet inte ens vem jag skulle kunna åka med, för själv kan jag ju inte köra : (

Fia ska köra vid halv tio...

Sen är sista lagstarten 16:45 och alla vill ju stanna och se hur det går för laget. Klassen är slut 17 och sen tar det en stund att packa ihop.

Gissar att man är hemma tidigast 19... å det är nog aningens för länge för mig och min sönderslagna kropp.


Kan NI vinna utan mina hejjar rop?

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ LATIN, en häst att minnas! med Blogkeen
Följ LATIN, en häst att minnas! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se