Direktlänk till inlägg 24 maj 2009

1 dag kvar...

Av Natalja - 24 maj 2009 21:17

Åh va jag är.... LIVRÄDD!!

På sätt och vis är jag jätteglad och ser fram emot morgondagens sjukhusbesök, men samtidigt är jag orolig över att benet inte är läkt, att jag inte alls blir av med varken gips eller kryckor. Jag är rädd att jag blir besviken å visst är det bland det värsta som kan hända en.

När man ser fram emot något.. så blir det inte alls som man förväntat sig!!


Nä, vi säger att foten är OK i morgon, att jag blir gipsfri och jag utan problem kan traska omkring på foten. Då är det inget som kan hindra mig från att sitta upp i sadeln igen.  


För att förbereda Latin inför en eventuell ridtur, har jag jobbat honom i linan igen.

Kunde faktiskt ta in honom från hagen idag UTAN att välta : )

Jag chansade och gick ner till hagen. Ture kom fram och hälsade, Bella i hagen brevid kom fram men inte Latin... Jag ville helst inte gå in i hagen för Ture tog ett par luftsprång följt av räsergalopp. DÅ vill jag inte stå ivägen!


Till slut kom min trogna häst fram till grinden och gick snällt ut ur grinden. Jag kunde stå kvar, låta han gå förbi och sen kunde jag stänga efter honom medans han betade. Istället för att ha ett kort grimmskaft så tog jag longerlinan, funkade perfekt!!


Latin hade tydligen sovit gott i natt, med huvud och hals i en bajs!!

Fick gno ordentligt för att få bort allt... snuskhäst!

För övrigt är han väldigt fin i pälsen nu.


Solen har tittat fram hela dagen men någon värme har vi inte haft för det. Vindarna har varit kraftiga och av den något kyligare sorten. Jag fick dock ta av mig den svarta luvtröjan när jag haltat upp till banan.


När vi kommit på plats, kryckorna ligger på marken en meter i från mig och jag har placerat fötterna på ett stabilt ställe så får Latin själv bestämma vilket varv han vill börja med.. det blir nästan alltid höger, så också idag.

  

Det är svårt att få honom gå på i ett raskt tempo utan att han ska börja trava. Går jag inte på honom alls så håller han samma tempo som jag på kryckor!

Varierade voltstorleken i skritt och fick ta ner honom en gångart emellanåt när det blev trav istället för en mer aktiv skritt.



Har inte travat honom så mycket i lina för han har ibland sett ojämn ut i bogarna men idag funkade traven riktigt bra. Till en början tog han ganska korta steg och det är lika där som i skritten. Går jag på honom för mycket, blir det galopp...



På en stor volt med lite drivning går han i en öppen form men man ser hur han börjar höja ryggen och försöker få med sig bakbenen.

Tar jag in honom på en mindre volt med mycket drivning kommer han direkt ner med huvudet och blir kortare i formen... men då kan jag inte fota samtidigt : )

Vill inte spänna in honom få då får jag ingen ärlig form.

Har honom hellre öppen i formen men med ryggen där den ska vara än att ha huvudet inspänt och bakbenen på släp.


Galoppen idag vara nästan FÖR samlad ( om den nu kan vara det ) 

Han var välbalanserad och ihop utan att bli fyrtaktig. 



Han får som sakt gärna vara öppen fram för då kommer manke och rygg upp, se så han spänner "bågen" och tar upp magen ( jämför med skrittbilden )


Hela tiden har han ett öra åt mitt håll, han lyssnar på mig även om han inte alltid gör vad jag säger : ) I galoppen när jag driver på lite extra, drar han bak öronen och tittar på mig, gissar att han anser att jag är krävande då!!



Vissa galoppfattningar var verkligen i uppförsbacke, ha ha



Efter ca 20 minuter bytte vi varv.



Nu var det lättare att forma skritten.

Det märks när han börjar bli uppvärmd. Även traven var lättare att jobba med, tycker att det går oväntat bra att jobba honom så här med tanke på att jag inte kan flytta på mig alls. Jag står alltså helt stilla i mitten och han håller sig på en jämn volt runt mig. Snälla Latin drar aldrig iväg och det är vääääldigt sällan han busar i linan. Annars hade jag aldrig kunnat longerat honom.



Här syns det ännu mer att han höjer ryggen och drar upp magen. Är glad att han jobbar på så pass bra trots den långa vilan. Han travade på, avslappnad men med en spänst som gjorde att han inte såg loj ut.

Tyvärr tappar han takten SÅ lätt. Vet inte om det nu beror på bogen fortfarande är ganska spänd och något låst eller om det beror på att han inte är stark nog i traven. Får klura vidare på det....


Galopp, även här kom ryggen upp fint.

Han kommer in långt under sig med bakbenen och upp fram.


 


 När han såg genomarbetat ut i hela kroppen bad jag honom gasa på lite mer, få lite mer vind i manen och mer luft under tassarna.

Han svarade fint och sträckte ut i galoppen!



Då kom också huvudet mer fram och ner. 


Saktade av och lät honom stretcha ut i trav också.



Rygglinjen kom upp så pass mycket att han nästan blev helt rak. Nu ser jag varför han inte går bra med en sadel med svängd bom. 

Han har även vinklat ner bäckenet och kommit under sig mer. Får utan problem fram frambenen, bogen är mer loss och magen håller han upp.

Duktig pojk!!


Saktade av och lät honom skritta av i minst 10 minuter.



I skritten välvde han halsen ytterligare.

Så roligt att se honom komma dit utan att han är "inspänd"

Chambonen som nu egentligen sitter ju egentligen helt fel, den ger honom bara en liten fingervisning utan att på något sätt tvinga honom.

Han visade mig tydligt att han inte uppskattade att ha den spänd på rätt sätt. Trycket i nacken gjorde mer skada än nytta.


Jag hoppas att jag kan fortsätta arbetet från sadeln i morgon!


Sov gott, det ska jag göra : )








 
 
Ingen bild

Tessan

24 maj 2009 22:49

Håller verkligen tummar och tå att det går bra för dej imorgon.. nu när vi ska sikta mot stjärnorna! Eller du aif.. Tinen så riktigt fin ut på korten iadg till skillnad från min häst som tydligen är lika bra att ställa av för gott...haha eller inte!!! klara du dej ur din kris av kryckorna så klara väl jag ockås av dagens bravader!! har suttit och tänkt lite av det som händer idag på dagen och fan vad jag ska kämpa nu! åh vad jag känner att jag blev arg igen och trycker hårt som tusab på tangenterna.. lika bra jag lägger mej i sängen och tänker lite till;)
Tack för ditt stöd idag, skönt att någon fattar!

 
Ingen bild

Natalja

24 maj 2009 23:05

Tack Tessan!!
Tänk inte för mycket bara, och speciellt inte när du är arg ; )
Nu ger vi järnet, kom ihåg MSV!! Det är mycket roligare än LB, ha ha.

Ska bara lära mig gå först...
Vi får stötta varandra i sommar!

ps. BÅDA dina häst-flickor är superfina, glöm inte det!

 
Aramis

Aramis

24 maj 2009 23:54

Åhhh så trevligt följa med er på longeringsarbete idag :) Så fiiiin han ser ut! Man ser verkligen hur han höjer ryggen efter hand! All lycka önskar jag dig imorgon! Är supersäker på att du får börja rida igen!!! Håller tummar, tassar och hovar här nere i söder! Kram kram :)

http://aramise.bloggagratis.se

 
Jessica

Jessica

25 maj 2009 12:31

Håller tummarna att allt går bra!! =)

Kram

http://dromdansaren.blogg.se

 
Ingen bild

Natalja

25 maj 2009 22:40

Tack båda två!! Jag frågade visserligen in OM jag fick rida men får man gå måste man väl få rida också ; )
Kram kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards