Alla inlägg under maj 2009

Av Natalja - 18 maj 2009 21:46

Nä, det är inte jag som har hyrt en kranbil för att komma upp på ryggen på min Brune. Det var Sara som tog en kort premiärtur på hennes tuffa unghäst (som jag kallar för Fläcken) Han är en sån där orädd sak som kliver fram överallt. Det är ju toppen men han är också envis som en mula och det är inte alltid lika bra! Fläcken är en skåning som kom till stallet strax innan jul. Då var han en liten hingst, nu är han en stor fin 2 åring.


Sara har hängt på honom ett par gånger och det är inget som bekommer honom. Även om han inte ska ridas riktigt än så är det bra att förbereda allt  så tidigt som möjligt. Jag gjorde likadant med Latin. Det var inga bekymmer alls när jag väl satt upp för att rida sen.


Här är en bild på vår tredje ridtur (januari 98)



Här har vi bildbevis på Fläckens FÖRSTA ridtur.





Visst är han duktig!!

Det kommer att bli en trevlig liten hoppehäst av han i framtiden.


Latin slapp linan idag. Istället fick han en mysig massage. Han var lite spänd i nacken men inte på samma sätt som sist. Den kändes mer "använd" inte överansträngd. Hela halsen är så biffig nu, jag vet inte vad som har hänt. Latin har verkligen växt av att vila. Undra ens om sadeln passar nu! Han är SÅ bred över manken och ryggen. Jag är glad att jag har en sadel med utbytbara järn så jag kan bredda bommen om det behövs!


Han stod mest och sov hela tiden under massagen men jag upptäckte en del av honom som inte var still... hans haka!! Han hade "darr" på hakan nästan hela tiden.

Konstigt, det har jag inte sett innan. Undra vad det kan vara? Någon nerv som har blivit tosig!?



Jag lovade honom att snart... SNART kan jag rida igen. Det är bara en vecka kvar innan gipset ska bort : )


När solen var på väg ner över Ramdala slätten kom dimman. Det var nog dagens kraftiga regn som lockade fram dimman. Det var så stilla och tyst. Kan dimman tysta ner djud? Utanför huset doftade det underbart från äppelträdets blommor.



Där blir det massor av goda äpplen till Latin sen!!


Å har ni hört på maken.... Berendt, den svarta hingsten, har gjort det igen.

Scillas Blogg

Av Natalja - 17 maj 2009 21:54

Tänk om en vecka... då är det bara EN dag tills jag får ta bort gipset.

Så idag är det alltså 8 dagar kvar. Nu kan jag snart börja leva på riktigt igen. Återgå till gamla rutiner och tänk va enkelt allt kommer att vara utan ett par kryckor i händerna.


Det är snart sommar och när man har hus och trädgård så finns det så mycket man vill fixa till för att få en trivsam tomt. Ja, jag har ju inte kunnat bidra med speciellt mycket i vår men i stället har jag kläckt ett par bra idéer. Så idag körde vi till stan och handlade ett halvt "vik"bord och två stolar. De ska stå på verandan på framsidan och även lite annat ska fixas till för att få lite mys-stämning. Till baksidan har jag i mitt huvud ritat upp en spalje med blomlåda som ska stå vid körsbärsträdet. Snart är jag gipsfri... snart kan jag sätta igång med mina idéer : )


Det känns likadant när det gäller Latin och ridning. Jag har så många tankar och funderingar att mitt huvud snart kommer att spricka om jag inte får prova några av dom snart. Ja, i mina tankar är jag just nu den perfekta ryttaren som har lösningar på allt....  Va jag kommer att bli besviken när jag  väl sitter där på hästryggen och inser att allt är precis som vanligt!

Jag kanske ska stanna på marken och förbli det proffs som jag tror jag är, ha ha!!


Idag fick Latin springa i linan igen. Spände ut Chambonen ett hål lösare och sänkte bettet ett hål. Glädjande nog kändes han ok i kroppen, inga akuta spänningar någonstans. Tog med longerpisken för att få igång de vita bakbenen. Han gick på bra i skritten. gungade fint med huvudet och skrittade genom hela kroppen. När han traskat runt i ca 10 minuter i olika skritt tempon, fick han galoppera. Han frustade och stundtals sänkte han huvudet. Trampade fint under sig och började skumma lite i munnen. Gapade lite när jag minskade volten men såg inte besvärad ut.

Sen fick han trava och NU har vi en trav igen : ) Det var låååånga energiska kliv. Bakbenen trampade långt under sig och det var inget tådoppande!

Bogarna såg lösa och lediga ut men han ser aningens orörlig ut i halsen. Svårare att få honom att komma ner i form där.


Bytte varv och gjorde likadant, skritt-galopp och tillsist trav.

Han blev till och med svettig idag. Tänkte gå en sväng för att skritta av honom men insåg att jag går så pass sakta att jag skulle ta bort all framåtbjudning. Han fick skritta en stund extra på banan.

Idag var han inte ens lite knackig utan gick med jämna steg och en bra takt!! Nu känns det bra, riktigt bra igen!










Av Natalja - 17 maj 2009 00:07

Mina tummar funkade : )



Alexander Rybak - Fairytale

Av Natalja - 16 maj 2009 22:14

Vi bytte "invägningsdag" för ett tag sen..

Fredagskväll var kanske inte den bästa dagen och vi har sen några veckor klivit upp på vågen lördag morgon istället.


I tre veckor har vågen visat EXAKT samma vikt : / Bättre det än att det går uppåt i alla fall. Å hur gick det då idag? Eftersom det bara var jag hemma, fick jag köra en solo-invägning. Trodde inte riktigt på vågen och var tvungen att kiva upp igen... det var 1,8 kg ner sen förra veckan!! Otroligt vad det kan skifta!!! Så nu är det ca 8 kg ner (minus gipset) sen den 12 Januari och för första gången på länge så är mitt BMI nere på Idealvikt!!

Det får jag nästan fira med en bulle *fniss*


Det var öken i Latins box idag... Torven var snustorr! När jag hade mockat så tog jag vattnet som var kvar i hinken och blötte ner torven med. Klantade mig något och blötte ner mig själv också. Sen blandade jag runt torven så gott det gick och det gav god effekt. Genast blev den bättre, inte alls lika dammig.


Fick hjälp att ta in Latinen, har ju lite svårt att få in honom när Ture är ute. Det är det där med att hålla häst, mota häst och stänga grinden som är knepigt med kryckor.

Började med att frisera Latins ben och man. Borstade igenom svansen och kapade en bit på den också. Nu är han tävlingsfin igen : )


Lyfte fötterna och visst ser det betydligt bättre ut nu!




Tänkte att jag skulle ta honom i lina en stund för att se hur han rörde sig nu. Funderade på om jag skulle longera honom som Aramis och Jessica hade tipsat mig om eller prova en annan variant med Chambonen, att ha den lösare som Karin föreslog.

Det blev alternativ nr 2 och när Latin var blank och fin gjorde jag honom iordning för ett pass i den dammiga paddocken.


Istället för kapsonen tog jag ett träns med vaderat nackstycke. Fäste chambonens nackstycke i det och linan i ett delta i bettet.



Valde att inte ha någon nosgrimma för att se lite vad han gör med sin mun och tunga. Glömde så klart pisken å tänkte att det skulle ta för lång tid för "sengångaren" att gå tillbaks och hämta den. Latin tog naturligtvis chansen att såsa, så JAG fick jobba för att få en bra aktivitet i bakbenen.


I skritten gick han riktigt bra.

Där klev han på med ett stort övertramp och förstår att huvudet ska ner och ryggen upp.




Traven är svårare. Jagar jag på honom för mycket blir det springigt och låter jag bli att driva så somnar han, ha ha

Jag försökte göra så många övergångar som möligt men han vill inte sakta ner! Han såg mycket bättre ut idag, bogen var rörligare och bakbenen jobbade på bra. Han har inte kommit till samma jobb i traven som i skritten, men så har han inte fått trava så mycket heller eftersom jag tycker det mest verkar slita på honom.



Han suttade i alla fall på bettet och fick fram lite lite skum. visade inget obehag av att jag hade fäst linan i bettet och höll munnen stängd och tungan på rätt sida bettet. Tänk om vi kunde fortsätta jobba så, det hade varit underbart! Vill få honom stark så han inte behöver hänga sig i bettet.


Galoppen var något oegagerad och loj. Det är samma sak här. Han kommer inte ner med huvudet och verkar inte bry sig om Chambonens inverkan när han sätter upp huvudet. Lät honom bara galoppera korta intervaller.




Är ändå väldigt nöjd med honom idag. Han rörde sig MYCKET bättre. Böjde benen (det låter självklart men nä, inte för Latin. han är den enda häst jag känner som kan trava med raka ben) Han var även mjukare i sidorna och det bästa av allt, han spände inte emot halsen när jag kände igenom honom efteråt.

Kan det ha varit träningsvärk han har känt av tidigare? Han har ju SÅ lätt att få träningsvärk!!


(Nu röstar vi alla på Norge i Melodifestivalen)




Av Natalja - 16 maj 2009 21:14

Dagen började med strålande sol och blå himmel. Lite blåsigt men då är det bara att klä på sig.

Roger gick upp tidigt och körde till Emmaboda för att besöka "En dag på strippen" Nä, det är inga småländska brudar som klär av sig utan en massa bilar, vissa kör fort medans andra står still och bara är häftiga.

För den bilintresserade så kommer det finnas en massa bilder på Rogers sida www.16-2.com


Jag tog med mina luddiga flickor och åkte till Jämjö.

En programridning stod på schemat och platsen var Sjövingehov.

Här är Åsa verksam med sitt företag Blekinge Ridsport


Hela stall-gänget var på plats, alla deltog vi på ett eller annat vis : )


Det var Sara och Mulle-Meck




Malin och Bella




Mulle var lite stark och lyssnade inte så bra som Sara hoppats på. Men det var första gången dom red en programridning och med det i bakfickan gick allt kanonbra.


Bella är en het donna med mycket nerver. Idag höll hon sig på mattan och var inte alls så stimmig!! Visst, lite spänd var hon men emellanåt visade hon sig från sin allra bästa sida.


Å sen var det Maria och Prince




Maria är en gammal kompis till mig, eller ja, hon är ju inte gammal (är 76:a som jag) men vi har kännt varandra länge nu!! Det är en ganska rolig historia bakom vår vänskap. Jag svarade på en annons för ca 8 år sen. Maria sökte en medryttare till 5 åriga Prince och Latin hade precis fått sin andra behandling för Erlichias och fick inte ridas ordentligt på 3 månader. Det visade sig var en lyckoträff!! Vi bodde nästan grannar, hade båda eget stall, ett halvblod och en shettis, en shäfer och en blandras och vi körde båda Mazda : ) Vilket sammanträffande!?


Therese och Roxette var också med.




Roxette har varit mammaledig ett tag nu och på torsdag fyller hennes Fölsing 1 år. Nu börjar hon komma i form igen och snart får vi nog se dessa två ute på tävlingsbanorna. Roxette ska bara coola ner lite och inse att hon inte behöver sätta fartrekord ; )


Bland publiken fanns Lilla Ludde.

Så fort någon gick till fikabordet kom han och bad om en kaka.



Nu är jag ÄNNU mer ridsugen...


Av Natalja - 15 maj 2009 20:04

Även om jag skyndade till stallet så var Hovis snabbare än blixten och hade redan börjat sko Latinen (han hade skott Mulle, verkat Porche och satt sulor på Ture innan det var vår tur)

Jag ojjade mig för de trasiga bakfötterna men han sa att dom såg fin fina ut.

Nä, fortsatte jag... JO säger han och pekar!

Ja på utsidan kanske men lyft på dom får du se, fortsatte jag!

Å det gjorde han... å så småskrattade han.

Nä det var ju ingen fara alls.... det kan tydligen bli så när en häst gått med skor så länge å sen blir barfota, helt normalt. Latin var varken trasig eller öm.


Å så påminde han mig om när jag stimmade sist!!

...Latin hade sulor förra våren för han blev så extremt ömfotad fram när det var tort och hårt i marken. Efter två skoningar togs sulorna bort och det gick inte många dagar innan hela hoven höll på att ramla loss.

Jag ringde ju naturligtvis och befarade det värsta.... men det var ingen fara den gången heller.... Hönsmamma? Jag? Näääää...


Men han höll med mig om att Latin var stelare i benen än vanligt. Jag har haft samma hovslagare sen Latin var 4 år (i 10 år alltså) så han har ju känt och klämt på dessa fyra benen ganska många gånger. Jag sa att han varit utan Glukosamin i ca 6 veckor och att jag hade börjat ge honom det igen. Han rekomenderade B-vitaminer... Bra tips, ska fundera på det.

Jag får ta en sak i taget ; )


För övrigt fick Latinen vila idag. Stallägaren och Hovis avrådde mig STAKT från att klättra upp på honom och jag ville inte longera idag. Kände igenom musklerna när jag borstade honom. Rygg och rumpa är ok men bog och hals/nacke.... aj aj aj.

Jag klädde på hans mysiga fleecefodrade regntäcke (ja, det blåste faktiskt kallt ; ) och släppte ut honom på gräsplätten utanför stallet. Där fick han pilla i sig grönt gräs tills det är dags att gå in och sova.


Det blev inga  bilder idag... jag blev så lättad av att det inte var någon fara med fossingarna så jag kom helt av mig. Ska fota fötterna i morgon. Baktassarna blev jättefina när de var verkade : )


Lägger in en gaaaaamal bild istället. Latin i Vetlanda på 3 årstest 1998

(kan tillägga att detta var INNAN han fick Erlichias, det var ganska stor skillnad på hans kropp då... eum och på min kropp också!!)


Av Natalja - 14 maj 2009 21:30

Idag har jag och foten varit på sjukhusbesök.

Svullnaden har gått ner så pass mycket att gipset kändes som en stövel.

Å så fick det inte vara... Efter mycket möda och stort besvär fick dom bort det gröna sköna och ut kom något som faktiskt börjar likna en fot igen.


Den ser lite deformerad ut på insidan och lite svullen på utsidan, men den lila färgen är så gott som borta och jag kunde röra lite på den nu!! Det går framåt. Operations såret såg nästan helt läkt ut, det blir ett maffigt ärr! Kan visas upp som krigsskada när man vill vara lite häftig. Måste bara hitta på någon spännande historia som passar... Eller räcker det att man säger att man åkte av den vackraste svarta hingsten i byn?


Jag valde ett blått gips den här gången... för att matcha.....

mina ögon, ha ha!!



Latin har fått vila idag. Har börjat ge honom Glukosamin igen. Mina funderingar leder alltid till hans leder.. Jag tror hans störtsa bekymmer sitter i lederna. Eller rättare sagt, Erlichian sitter i lederna (beroende på vem man väljer att tro på) Jag har läst på lite om Glukosamin och kommit fram till att jag även ska komplitera med MSM. Har kikat runt på marknaden för diverse tillskott och det är en DJUNGEL, tror ändå att jag håller mig till samma tillverkare som Glukosaminen, Ion-Silver.


Nä hä... nu ska jag titta vidare på Melodifestivalen och hålla tummarna för att min nya favorit vinner hela baletten!!



Visste ni förresten att programmledaren heter NATALJA : )




Av Natalja - 14 maj 2009 20:57

Va roligt med så mycket svar på gårdagens inlägg.

Jag svarar så här istället.


Å Natalja, om jag ser rätt på bilderna så ser det ut som om hovkanterna har havererat? Min teori är att bakhovarna skulle ha verkats ner mer när han blev barfota så att kanterna inte var så höga. Om det var länge sedan han gick barfota så orkar bakhovarna inte hålla ihop när de blir utan stödet från skorna. Det tar lång tid att få dem starka i sig själva. Så tråkigt! Alternativet är ju att verka ner honom ordentliget och speciellt runda kanterna och låta honom förbli barfota bak och stärka sina hovar. Det är många hästar som klarar det och hovarna brukar efter en tid bli bättre. För jag antar att det kommer att ta ett tag innan Du kan rida "på riktigt"?

av ylle  



Svar: Jag håller helt med dig, Ylle. Det konstiga är att han verkades när skorna togs bort och han har inte några "djupa" bakhovar så hovväggen är inte speciellt hög. Hovslagaren får avgöra i morgon om det blir fortsatt barfota eller om det ska på ett par bakskor igen.



 

Vad gullig Du är i Din mörka frisyr! Det blev ju helt rätt! Får jag fortsätta mitt tyckande här så är jag personligen alltid rädd för att longera för ofta, för snävt och speciellt då inspänd och i trav. Men vad gör man när man är enfotad och VILL?

av ylle


Svar: Tack, snälla du!!

Även här håller jag helt med dig. Vill inte longera alls egentligen, de gånger jag tömkör så stannar jag inte på en volt utan jobbar över hela ridbanan. Men som sagt, vad gör man när man inte KAN röra sig : (



Jag tänkte på det där med longeringen... Har du provat med longergjord och inspänningstyglar (reglerbara med gummiring) som du spänner ganska långt ner på gjorden? Då blir det som en "yttertygel" som Latin kan börja söka sig till och om du spänner longerlinan först genom bettet och sedan till longgjorden så har du utmärkta möjligheter att böja igenom honom. Det har fungerat bra på alla mina hästar, fast jag har iofs aldrig haft någon med Latins åkomma... Bara ett tips! =)


Kram kram

av Jessica


 

Svar: Tack för ditt tips, Jessica. Ja, jag har provat att longerat så förr, men jag har inte fått den effekten som jag önskar. Allt som "fäller in" nosen på honom gör honom väääldigt framtung. Han mår i så fall bättre av att gå i en öppen form. Ska testa någon dag och se om det kanske funkar nu! Kram




 

Hej gumman! Du skall få ett tips angående Chambonen – läste i ett tidigare inlägg att du hade spänt åt den osv. Jag tittade på de bilder du hade lagt ut och jag kan tycka att du skall länga ut den ett hål eller två, enligt vad jag lärt mig (och utövat) skall den sitta lite lösare än din. Kram.

av Karin 


 

Svar: Åh tack Karin. Så långt tänkte inte jag, att chambonen faktiskt kan vara FÖR spänd!! Ska lossa ett par hål nästa gång // Kram




 

Oj fattade inte ett schmuck av vad du hade gjort med hästen men det såg ju bra ut...


Hey förresten du har inget sommarjobb jag kan få låna? ;) Alla är så fattiga här i Värnamo så ingen vill ha mig. :S

av Någon av dom där som heter Kenny


 

Svar: Ha ha, Hej Lillebror! Har du tappat allt vad som heter häst. Glöm inte att du  var den förste som red Latin ; )

Ska spana efter sommarjobb, men det ser lika mörkt ut här som i småland!

Hälsa mamma och Carlo-vandalo




 

Isss... de där bakhovarna såg inte roliga ut! Blir nog bra med ett par skor där tror jag :) Jag skulle bara vilja instämma med föregående talara (nästan föregående). Jag kunde inte sagt det bättre själv :) Gör exakt samma när jag longerar mina hästar - spänn in dem på utsidan och låt den inspänningen (med gummiring) agera yttertygel, fäst longerlinan i bett via longergjordens inre ring (kan ju lätt variera höjd efter tycke och smak). Funkar kalasbra! Ja nu blev det ju bara en ren upprepning av Jessicas kommentar :o) Hi hi. Kram kram :)

av Aramis 


 

Svar: Ja, jag får nog ta och testa detta igen. Kanske fungerar det bättre nu.

Saker och ting förändras så också en styck brun häst : )  KRAM




 

Med en dåren envishet fortsätter jag att propagera för att dåliga hovar bör få en tids barfotagång, det håller ju även många hovslagare med om... ni kan tycka att jag är tjatig och dum men det gör inget. För sanningen är den att skor ofta bara döljer problemen som finns. Säg emot mig bara!!!!

av ylle 



Svar: Nä, jag tänker inte säga emot dig Ylle ; ) Jag tycker du har så sunda och bra tankar. Jag gissar att jag får antingen se till hovarnas kvalité eller övriga kroppens välbefinnade. Om Latin inte mår bra av att vara barfota så får det bli skor. Jag litar på Hovslagarens omdöme.... Och jag räknar med att vara igång med ridning ganska snart igen. Jag är less på att stå på marken! 

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards