Alla inlägg under juni 2009

Av Natalja - 23 juni 2009 23:26

Ni kanske trodde att det var magikern Charlie Caper som vann Talang 2009, men jag kan avslöja att det var det inte alls.

Nä, det var en helt annan sorts trollkarl. Han är blott 14 och år och har 4 ben!!

Hans namn är LATIN!!!!


Är det någon häst på denna jord som kan trolla så är det Latin.

Red ett pass på ridbanan idag och tänkte trixa till ridningen lite med kandaret. Det började lite segt och aningens stelt. Jag böjde och tänjde men fick inte riktigt någon respons. Gjorde en massa övergångar i alla gångarter och där emellan diverse skolor. Många öppna blev det och simsalabim... lossnade allt och Latin släppte allt tryck i munnen. Han blev hög i nacken och fick en väldans fart. Oj oj oj, tänkte jag. Vad hände nu!!?

Se då i skuggan att han mixtrar med tungan. Gör halt och vad ser jag?


LATIN HAR LYCKATS MED KONSTSTYCKET ATT PILLA IN TUNGAN MELLAN BRIDONGEN OCH STÅNGEN!!! Å nu när han står still på långa tyglar försöker han lite fint lägga tillbaka tungan där den ska vara... men det går inte så bra! Jag får luta mig fram och lossa kindkjedjan då hittar tungar rätt igen.


Knas-häst. Jag vet ingen annan häst som har lyckats eller ens försökt med detta trick.

Det märkligaste är att han blir så fin att rida när tungan hamnar fel.

Så här ska det se ut när han har prylarna på rätt ställe ; )



Efter denna lilla uppvisning och en grön bock från Bert Karlsson, rider vi vidare mot solnedgången... nje, inte riktigt än. Det blir en stund till på banan och jag jobbade lite mer med galoppen. Red 2 meter innanför spåret och tog ena långsidan i rätt galopp, saktade av till trav innan hörnet, passerade kortsidan, vände upp innanför spåret och fattade förvänd galopp.

Det var en bra övning för Tiinen, han kom igång bra och jag kände verkligen om han var rak eller inte. Rumpan har lätt hamnat innanför men jag tänkte öppna och då var han rak!

Avslutade galoppen med ett par byten. Han satte alla klockrent : )

SÅ duktig han är min lille pålle *love*

Lade ner honom ett par varv i galopp och två, tre varv i trav, sen skrittade vi ut som belöning.

Han var ju jättefin mot slutet, men han försöker komma undan arbete den lille räven!


Eftersom det är sommar och sol tog jag mina ljusa ridbyxor i ett skumt halt material. Det gjorde att shortchapsen kasade ännu mer...

(Speciellt det obrutna benet)




Tycker nog att även byxorna ser lite för stora ut...

... men för säkerhet skull ställde jag mig på Crosstrainern 15 min när jag kom hem.





Av Natalja - 22 juni 2009 22:38

Ingen fara med Latin inte! Han traskade på så fint när jag tog in honom från hagen idag så han lider inte av den svåra grad träningsvärk som hans matte gör.

Idag har den angripigt ryggen och lite av framsidan av benen.

Tror snart att det bara är lilltån kvar som inte fått träningsvärk...


Jag var sugen på ett pass på banan men tänkte att det kommer inte gå vägen... så vi tog Grisarundan istället. Lämnade spöet hemma, tycker han lyssnar bra på det passiva benet så det behövs inte så mycket längre.

Han var jämn och fin i stegen men ganska rak och stel i sidorna.

Lät honom gå i en öppen fort till att börja med och han kom igång ganska fort.

Red många övergångar och gjorde tempoväxlingar i galopp. Traven är inte lika lätt att påverka, av någon anledning så är min kropp lite fegare i traven, den tror att den kommer stutsa av om det går för fort, FEGIS!! Försöker dock länga ett steg då och då och sen ta tillbaks honom igen.


Det var varmt idag, Härligt!! Vi blev väldigt varma båda två trots att det var en ganska lugn runda. När jag skritta ner för den sista backen hemåt så var Latin så loss i sina bogar att jag nästan trodde att frambenen skulle lossna som på en sån där Barbie-häst med rörliga ben. Jag blir så glad när jag ser honom sån, förra sommaren var bogarna allt annat än loss!!


Måste passa på och  tipsa om en artikel i Helsingborgs Dagblad

Vem är på bild om inte vår lagledare Christina och hennes långbente Valp!! Visst är dom fina : )



Ikväll orkade jag och foten 15 minuter på Crosstrainern. Det måste ha varit den nyköpta stödstrumpan som gjorde susen ; )  Nu är det sängdax!


Av Natalja - 21 juni 2009 22:58

Kan man avsluta midsommarhelgen på ett bättre sätt än att äta middag på en klippa vid havet?

Nä, jag kan inte komma på något annat just nu i alla fall.


Vi packade ryggsäcken med gosaker och lastade bilen full av hundar.

Körde till Möcklö men hittade inget bra ställe. Ja, det var en fin strand i en kohage men där vågade vi inte sätta oss. Innan man körde över färisten och in i hagen stod det en skylt "Varning för tjuren" så vi vände och körde vidare.


Till slut hamnade vi på Senoren och vid Västernäs Brygga.


Lexie kollar läget




Vi gick ut på klipporna och det tog inte lång tid innan Lexie simmade!



Xera doppade bara magen, hon tycker det är lite läskigt med alla hala stenar. Helst vill hon ha kvar kopplet så man kan dra upp henne om hon inte får något grepp.



Får vi bada mer?



Vi tvåbenta var ganska hungriga och letade upp en lämplig klippa/sten som kunde fungera som bord/bänk. Roger hittade den perfekta och dukade fram!



Mmm, va maten smakar gott ute och utsikten var ju pricken över I:et



Jag (i min Kyra keps)



Roger (med BugRun bandet kvar om armen)



Man hade med lätthet kunnat sitta där och lyssna på sjöfåglarna och titta på havet och drömma sig bort (om det inte hade varit ett par envisa hundar som skällt ihållande en bit bort, eller glidflygarna med motor på ryggen som flög över oss) i flera timmar.




Men eftersom det är jobbdag i morgon så var det bara att återvända till verkligheten igen.


Havet finns ju kvar och förhoppningsvis blir det fler fina dagar i sommar!



God natt!





Av Natalja - 21 juni 2009 22:06

Latin har en boxgranne till lika hagkompis som också går under kategorin dressyrhästar. Han kallas kort och gott för Ture. Det kan bli lite roliga missförstånd ibland eftersom Rogers pappa även heter Ture : )


Vet inte om det är smittsamt men Ture har precis som Latin haft problem med takten i traven. För att stärka honom har han fått åka en gång i veckan ut mot Brömsebro och träna  i sanden. Har hört mycket om den där sanden men inte kunnat ta mig dit då jag haft foten i ett paket. Men idag tog vi chansen och följde med.

 Solen var på vår sida idag och strax efter lunch lastade vi hästarna och körde.



Vi körde en bit mot Kalmar på E:22an och i Brömsebro svängde vi av höger.

En liten smal väg ledde oss in till Högasand.



Det finns ett par travstall i närheten och dom tränar sina hästar flitigt i sanden. Varför skulle inte två dressyrhästar också kunna göra det då ; )


Vi sadlade och satt upp. Vilken häftig natur, påminde nästan om skogarna hemma i småland. Det fanns vägar och stigar lite överallt och i mitten fanns en bred "sandväg"

Vi skrittade sträckan en gång först, sen började träningspasset!



Sträckan tog ca 1 minut i galopp, sen skrittade vi i 2 minuter utanför sanden och upprepade detta 8 gånger. Varannan gång höger, varannan gång vänster galopp. Jag fick knipa ganska bra för att hålla mig kvar i galoppen, så det var inte bara hästarna som fick jobba.

Första gången gick Latin tungt, han ville att jag skulle bära mer i tyglarna men jag satte mig på rumpan och lättade på handen för att han skulle hitta balansen själv. Det gick inte fort men dom fick jobba.

1 minut var precis lagomt för att inte vara för jobbigt men ändå tillräckligt jobbigt för att få upp flåset.


När vi hade tagit alla 8 vändorna, travade vi av dom på en av ridstigarna. Jag satt där och bara flöt fram. Latin var så mjuk och fin, inte alls så trött som jag trodde han skulle vara. Han brukar ha problem att gå i tungt underlag för bogarna men det här verkar funka som träning, ja jag får väl inte ropa hej än. Får väl se hur han mår i sin kropp i morgon!


Jag svampade av Latinen när vi kom hem igen och släppte ut honom i solen.

Han gick naturligtvis direkt bort och rullade sig.



Sen betade han och struntade helt i höhögen som jag la ut till honom.



OM Latin är pigg och fräsh i morgon så kommer vi åka tillbaka till sanden regelbundet. Han tyckte det var en rolig och omväxlande träning. Han blev bara piggare och piggare för varje runda.

Å han hade MYCKET bättre kondis än vad jag trodde.

Förmodligen tappade han inte lika mycket under vilan som jag gjorde ; )







Av Natalja - 21 juni 2009 21:49

Nu får du dricka öl!!



Av Natalja - 21 juni 2009 10:39

Tiden går fort när man har roligt!

Midsommarafton började med ganska fint väder, ja det var uppehåll i alla fall. Jag gick upp med tuppen och körde till stallet för att släppa ut hästarna.

Eftersom jag var ledig så tänkte jag att även Latin kunde få det idag.

Innan blev han bara stel och kantig men just nu tycker jag att vilan gör honom gott!

Städade lite extra fint i stallet och sen körde jag hemåt för att fortsätta städningen.


Roger stod som vanligt för matlagningen och jag skulle göra en citron och lakritskaka. Den är jättegod och jag har fått receptet av min jobbarkompis Nina. Man lägger i bitar av godisen Käck för att få lakrits smaken, men Coop i Lyckeby hade inga Käck!!! Så jag tog det som låg närmast till hands...  lakritsbåtar : )


Klockan 17 kom våra matgäster och vi åt och drack och åt lite till... sen drack vi igen. Innan galssen och jordgubbarna tänkte jag göra den där goda kakan, slängde ihop ingredienserna och skjuss in i ugnen!

Ut kom sen en uppsvälld kaka som ganska snabbt sjönk ihop. Lakritsbitarna syntes inte ens... skumt!

Det visade sig att båtarna hade smällt helt och lagt sig på botten som en klibbig massa!! Den var ganska god kakan....men OMÖJLIG att få bort från skeden, talriken, formen eller tänderna. Jag hade lyckats göra en riktig "kladd-kaka"


Vi avslutade kvällen med att äta lite till och en del dricka, sen sprack jag!

Ja, det kändes så i alla fall ; )


Tog sovmorgon och klev inte upp före halv 12!!

Efter frukosten tog vi tag i den gigantiska disken.

På vägen till stallet tog med det som skulle till returen.


Vädret igår var väldigt varierande. Ena sekunden regnade det.... nästa sekund var det 18 grader och sol. När jag mockade sken solen, tog in Latin och då öste regnet ner... väntade en liten stund sen sken solen igen och vi knatade upp på banan.


Han kändes jättefin!!! Red ca 30 miuter och han var med på noterna nästan hela tiden. Hade honom framför mig och jag behövde inte jobba ihjäl mig för att få honom framåt. När han i vänstergaloppen kändes lite rak i kroppen och förböjd i halsen, gjorde jag ett par avbrott till trav i öppna, sen ny fattning i öppna. Efter bara 2-3 övergångar var han precis så som jag ville ha honom. Då travade jag av ett varv och skrittade ut en runda för att varva ner!


Efter stallbesöket var det middag hos svärföräldrana, MER MAT!!

Så idag har jag börjat dagen med att gå en sväng med hundarna, ja, det går ju inte så fort så jag får väl inte så hemskt mycket motion men det är en början i alla fall.


Nä, nu ska jag ut i solen... kanske till och med rensa "dammen" på baksidan.




Av Natalja - 18 juni 2009 21:01

.... att få på sig stövlarna!

Hur jag än tryckte och pressade så fick jag inte ner tjockefoten i mina ridstövlar.

Tycker ändå att dom är ganska rymliga och dragkjedjan bak borde underlätta.... men nej. Det gick bara inte!!


Sen försökte jag rida med stigbyglar.

Efter gårdagens pass var båda jag och Latin ganska möra, så jag tänkte bara skritta en sväng. Har en trevlig liten runda där man först rider ca 15 minuter på en platt och ganska hård grusväg, sen svänger man upp i skogen och följer en mjuk stig i ca 15 minuter. Då hinner hästen värma upp innan det är dax att lyfta på tassarna på stigen : )


Jag fick börja med att länga lädrerna 3 hål, så "långa" ben har jag fått av att rida utan stigbyglar. Sen var det lite knepigt att få in foten, till slut fick jag hjälpa till med handen. Det kändes konstigt men det gick bra att skritta i alla fall. Försökte lägga lite tygnd i stigbyglarna för att ställa mig upp i lätt sits... mmm det gick med mycket knäslut och så testade jag att trava.. det gick INTE. Aj va det var oskönt!!! Stannade genast och fortsatte skritta sista biten hem...


Höet slogs igår (ja, alltså det bråkade inte utan traktorn var ute och kapade av grässtråna... men det fattade ni väl, fniss!) och Latin fick en halv IKEA-kasse med nyslaget gräs till kvällsmat. Gissa om han blev glad?


Han sover naken för första gången i natt.

Hoppas han inte fryser ; )




Av Natalja - 17 juni 2009 23:12

Nu tar vi ett steg framåt och höjder ribban.

Nä, jag har inte börjat hoppa höjdhopp även om det låter så.


Jag har ridit 20 gånger sen jag blev av med gipset, för vissa kanske det låter mycket, andra lite.

Jämför man med en ryttare som rider 6-7 hästar om dagen så är det ingenting, men tänker man istället på en ridskoleryttare som rider 1 gång i veckan, ja då är det nästan ett halvår i deras "värld".

Nu kan jag inte låta Latin lulla omkring längre, han har börjat utnyttja situationen och jag måste stärka mig för att orka.

Hur vet jag nu detta? Jo, jag har tränat idag : )


Det blev ett intensivt pass hemma på banan för stallägarn. Började i skritt för att checka av framåtbjudning. Den var ok. Traven var inte lika bra, jag upplevde att jag satt i en nerförsbacke, men han såg tydligen rätt ok. Vi kom fram till att han inte hade fått igång ryggen utan spände emot, tryckte upp rumpan och kom undan.

Då fick det bli galopp istället. Rumpan kom upp där också och jag fick bara sitta och vänta med låååånga ben. Jag börjar bli riktigt bra på det där att bara hänga med benen, förutom när galoppen blev stutsig. Då ville benen gärna knipa för att jag inte skulle stutsa ur sadeln.

Tung i rumpan och vänta. Låta honom jobba och bära sig själv.


Han var inte lika fin som igår, Herrn tycker säkert att två pass på rad är långtråkigt.

Jag hade ändå en fin känsla i handen, han ligger inte på alls så mycket som förr. Han är även rundare i nacken, däremot är han stelare i sidorna och i hela bakpartiet. Till en början ville han inte gärna sätta under sig och böja i haserna men det kom mer och mer.


Vi fortsatte med galoppen med korta avbrott till skritt och trav.

Hade inga direkta formkrav förutom att han skulle vara stäld i nacken och aktiv bak. Vissa gånger när han såsade till bak, jagade jag på honom ett par steg och då kunde huvudet komma upp, ju starkare han blir desto lättare kan han hålla sig i form.


Efter många varv på volten, utan att för den sakens skull sitta och nöta, skulle jag rida snett igenom på kort diagonal och därefter fortsätta i förvänd galopp.

Det var jobbigt tyckte Latin!!! Fick hjälpa honom på kortsidan för att han inte skulle ge upp och sakta av. När det funkade så red jag ett par serpentiner. Kunde inte böja honom så mycket i den förvända bågen som jag brukar, också ett tecken på att han inte är så stark än.


Den lille fulingen har lagt märke till att jag har ett kaputt vänsterben.

När jag rider (både i trav och galopp) i höger varv, vill han inte gärna forma insidan, jag tar fram inneskänkeln en aning, ställer honom och ... ja så var det den där ytterskänkeln som inte finns. Lägger istället på spöet annars flyter han bara iväg åt vänster.

Det känns som styrservon är ur funktion, ha ha


När vi avslutade passet med trav och han var SÅÅÅÅ trött i sina bakben. Vi tragglade inte mer än ett par varv, utan jag fick lägga ner honom istället och han sökte sig framåt neråt direkt. Frustade och var helt avslappnad!!

Undra om någon av oss kan gå i morgon (för ni har väl inte glömt att jag fortfarande rider utan stigbyglar ; )

Svampade av Latin när vi var klara och masserade in liniment på hals, bog och rumpa.


Då har vi tränat på Latins styrka, att jobba honom i galopp så gör att man kommer åt honom utan att det sliter på honom som när traven är knackig.

Men hur ska jag träna då? Jag kan ju knappt gå!!!

Det ger ju inget om jag promenerar en långrunda, jag går ju så sakta att det nästan börjar växa mossa på ryggen. Springa funkar inte heller.

Cykla då? Ja, visst kanske...

Nä, när jag kom hem fick jag en lysande idé. Jag dammade av Crosstrainern och körde ett pass på den.



Trodde att jag skulle klara 5 minuter men jag fixade 10 miuter : )

Foten accepterade denna träningsform så jag ska försöka trampa en stund då och då på den. Det kan ju inte skada i alla fall ; )


Å nu kommer de otäcka bilderna!!!


Foten är fortfarande svullen, speciellt så här på kvällen.

Men huden börjar se bättre ut, färgen varierar visserligen.

Kan nästan tro att jag är en kameleont!


Framifrån



Yttersidan



Märklig brun färg idag...


Bakifrån,

här syns svullnaden mest, speciellt om man jämför med den andre knotige



Insidan, ärret börjar se bättre ut



Om någon frivilligt vill jämföra med de gamla äckel-bilerna så finns dom HÄR


Ska nog beställa tid till en laserbehandling till... eller hur!

Får väl fota foten på morgonen också, då ser den nästan normal ut, ha ha

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards