Alla inlägg under juni 2009

Av Natalja - 3 juni 2009 23:24

...från rundan i måndags.

Av Natalja - 3 juni 2009 22:44

Vilket lynnigt väder vi har haft idag!

Jag är glad att Tiinen haft täcke idag. Det har både regnat och haglat i omgångar och där emellan strålande sol.


När jag tog in Latin idag hade han plockat blommor till mig : )



Tyckte dom var så fina så den fick sitta kvar.

Idag tänkte jag vi skulle ta ett pass på banan. Ville känna lite på honom där som förberedelse inför lördagens träning. TIDER

Ture var på styrketräning och hade tagit med sig pallen!! Hur skulle jag nu ta mig upp? Gick runt och letade efter något lämpligt och till slut hittade jag en stock som var stabil nog. Klättrade upp på den och sen vidare upp i sadeln. 


Vi gick sen upp till banan och idag har jag nog ridit i alla krumelurer man kan tänka sig. Började med att skritta honom lääääänge. Sen när jag väl började trava tog jag bara korta bitar och just när han gick kanon, saktade jag av, mjuknade i handen, gav långa tyglar och klappade honom.

Ville tydligt visa när han gjorde rätt, å tydligare än så kan det inte bli!


Försökte mig på lite skänkelvikning längst spåret i skritt, det funkade bra men sen ville jag göra en framdelsvändning, det var svårare. Tror nästan man behöver två ben till det, i alla fall om man ska vända åt båda hållen.

Efter 30 minuter provade jag lite galopp. Började i höger varv och gjorde likadant som i trav. När han gick som bäst, saktade jag av och gav långa tyglar. Han var fin fin i galoppen *love* Vänster är svagare än höger, det kan ju bero på mig också.


Hade tagit ett långt dressyrspö idag och en gång när jag petade till honom på rumpegumpen, kickade han!! Jag sa att det var absolut förbjudet att göra så just nu, åker jag av blir han KORV!! ( han vet ju att det alldrig skulle blir så men något måste man ju hota med : )


Aramis  har ibland lite trassel med att hennes häst inte tar stöd på båda tyglarna. Jag skulle kunna skicka ner lite stöd till henne, vi har så det räcker till hela SÖDRA SVERIGE!! I höger tygel har jag ca 1,2 ton och i vänster ca 2,4 ton...

Genom året har jag provar olika metoder för att få honom att inte lägga all sin tyngd och lite till på bettet. Varje gång har han överlistat mig.

Dagens metod att ge honom belöning med slaka tyglar funkade bra men i slutet blev han lite trött och hängde sig igen. Ska klura vidare på hur jag ska jobba vidare med det. Hoppas att jag får hjälp med det på lördag.


Jag var väldigt nöjd dagens pass. Kan rida honom med relativt lätta hjälper. Han börjar kännas mjukare för varje gång och bådas styrka blir bättre och bättre. Jag känner av en grym träningsvärk idag. Det tog på benen att galoppera idag. Å ryggen... den är mör!!


När jag var klar med dagens sysslor och skulle köra hem, såg jag att Latin hade lagt en varm hög i sin box. Jag tog en Coopkasse och plockade med mig några "bollar" hem...

Nä jag samlar inte på bajs, jag tänkte skicka dom till MASKKOLL



Ha ha, bajsen var så rykande färsk att det blev imma i påsen!! Skit kul ; )



Av Natalja - 2 juni 2009 22:11

Vissa företag är snabbare än snabbast!!

I söndags kväll beställde jag nyponpulver från T & A

 Googlade på nypon och hittade en hel del som säljer nyponpulver.

Att jag just valde T & A berodde mest på att Moa  ger sin Hoppehäst Calle deras pulver, fast det grovmalda.


Jag läste på sidan om Nypon att de rekomenderade nyponmjölet för bästa upptagningsförmåga. Det står även att 0,6 kg ska räcka ca 3 månader.

Priset för 0,6 är 166 kr plus frakt. Det lät kanon... tyckte jag och skickade iväg beställningen. Idag kom ett sms från posten att paketet hade kommit.

Snabba ryck må jag säga!


Så jag öppnade påsen med nyponpulvret och läser den medföljande lappen.

"Nytt ännu bättre nypon.
Innehåller 98% pulver av nyponskal och 2% nyponkärnor (tidigare 50/50), fri från mask och besprutningar.
Därför är detta nyponpulver ännu rödare och har högre halt av C-vitamin och antioxidant än tidigare- då det är i nyponskalet de höga värden sitter i.


Det är väl känt att frukter innehåller ämnen som är positiva för hälsan. De flesta hälsobringande ämnena sitter i skalet och störst effekt har starkt färgade frukter.


Nypon Chilon är en ren naturprodukt; ett nyponpulver av nyponskal och nyponkärnor.
Till produkten används endast vilt växande nypon från bergen
i Chile, där jorden inte är använd för jordbruk med konstgödsel och besprutning eller förorenad av avgaser från bilar och industri. I detta område, på den höga höjd som nyponen plockas, existerar inte den insekt som livnär sig på nypon och därför är produkten helt fri från mask.
Förmodligen är nypon från detta område den enda maskfria nyponprodukten som finns att köpa.
Nypon Chilon är ugnstorkade vid en jämn och lagom temperatur för att Galactolipiden inte ska försvinna, ej soltorkade utomhus ( soltorkning har för hög värme och därmed försvinner vitaminer och Galactolipiden).
Det är en fördel för att bevara innehållet av C- och B-vitamin. För ett effektivt bevarande av vitaminerna gäller det att snabbt få ner vattenhalten vid en jämn och lagom temperatur. Vid ugnstorkning har man full kontroll över torkprocessen."

Å så hittar jag doseringsrekomendationerna. 1-2 mått per 100 kg.

Alltså.. Latin ska MINST ha 5 mått (varje mått är 15 ml)

Det blev JÄTTE mycket pulver och jag kan garantera att det inte kommer att räcka i 3 månader.... Vet inte om det gällde hundar eller möjligtvis människor.. för vi kan också äta/dricka det.

Känner mig aningens lurad.. Får ta en närmare titt på instruktionerna igen i morgon. Kanske höra med Moa hur mycket Calle får.


Inte nog med det, när jag kvällsfodrade så var Latin mycket tveksam till sin mat. Får se om han ens har ätit upp den tills i morgon!


Jag hann rida en sväng också. Tog med mig Malin och Bella på rundan runt "masten". Latin var pigg och fin. Jag hade inget spö idag men han lyssnade ändå. Vi travade över en äng och sen vidare på fyllevägen.

Jag tror jag har träningsvärk i HELA kroppen just nu. Tur att det blev en lugn och kort runda idag, måste vila mig lite så jag klarar träningen på lördag!!


Måste bara visa hur det ser ut vissa dagar när jag jobbar ; )



Inte alla som har en fot på sitt skrivbord, ha ha!


Andra dagar ser det ut så här *fniss*



Av Natalja - 1 juni 2009 22:40

Eftersom jag har varit lite lat så har jag har inte beställt hem någon torv i vinter. Jag har istället kört och köpt lösa torvbalar på Granngården. Osmidigt och dyrt... men eftersom jag har ett grönt "bonnakort" så får jag bonus på allt jag handlar på Granngården plus att jag tankar på det kortet och allt kommer hem på räkning. Behöver inte betala en krona när jag handlar. Så det har inte blivit så dyrt trots allt. Sen har Granngårdens torv varit dubbelt så bra som de jag köpte i somras så en bale har nästan räckt dubbelt så länge, vilket gör att det inte heller kostar lika mycket.

Då var det bara osmidigt... speciellt när man har en kombi men inte kan lägga balen där bak... för där är hundburarna!! Å dom kan man inte asa i och ur varje gång.


När jag ändå var på Granngården och hade starke Roger med som assistent, passade jag på att köpa både betfor och havre å så blev det två balar torv. Nu klarar vi oss ett tag.


När jag kom hem gick jag och hundarna ut i trädgården och busade!

Lexie retade morsan som till slut brottade ner henne.



Sen fick Lexie ett tokryck och sprang rundor runt äppelträdet och rododenronbusken. Gissa om hon blev flåsig i värmen?



Ja, Xera försökte hänga på, å även om hon egentligen är snabbare så tröttnade hon ganska snabbt. Gammeltanten fyller ju snart 9 år.. då får man ta det lite lugnare : )



Efter maten körde jag till stallet med en fullpackad bil.

Fick hjälp av mina snälla stallkompisar som tog tag i varsin säck och bar in dom till fodertunnorna. En av torvbalarna la jag in när jag hade mockat.

Så fin det blev, nu kommer han sova gott!


Jag var ovanligt sen ikväll men ville ändå ge mig ut på en tur. Tror klockan var kvart i nio när jag satt upp och red ut.



Vilken väg ska jag välja??


Jag tog lilla Hammarby rundan, var nog ute i 45 minuter. Både travade och galopperade idag också : )

Vi mötte en råbock och två getter. De sista bambisarna stod bara 3 meter i från oss utan att skutta iväg. Ville inte ta upp mobilen och fota, då hade de garanterat flytt!! Latin är så van vid dessa vilda djur nu så han traskade lugnt förbi dom.


När vi nästan var hemma kom det en motorcykel bakom oss. Kunde lugnt gå in i kanten och släppa förbi den. Latin är en duktig Pålle!


På lördag är det träning och släpet har sommardäck, så nu kan inget stoppa oss från att vara med : )



Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Skapa flashcards