Direktlänk till inlägg 26 juli 2009

Lååång uppdatering

Av Natalja - 26 juli 2009 20:26

Fredag: Kalendern visar den 25:e.

Det datumet har blivit lite heligt för mig.

Nä, det är inte för att de flesta får lön då, å jag får snällt vänta till den 27:e.

Det var den 25 Maj som jag blev av med gipset och försökte lära mig gå igen. Med lite snabb huvudräkning listar du säkert ut att det var 2 månader sen. Hur går det med foten då?

Jo, jag kan gå relativt bra (även i normal fart, inte snigelfart) nu... i ca 10 minuter, sen börjar det gör ont. Då får jag dra ner på tempot och kan gå vidare i 10 minuter till. Sen blir jag lite halt, men kan uthärda 10 min till. Sen är det vila och för det mesta svullnar foten ganska mycket efter en promenad. Jag försöker tänja och sträcka foten i alla riktningar och den börjar bli mer och mer rörlig.

Jag har numera gjort Fredagarna till vilodag för Latin (så nästa gång jag bryter ett ben är det en fredag) Istället för att rida eller köra, ställde jag honom i gången med magnet och BoT medans jag skurade sista väggen i boxen. Nu är hela boxen skinande ren!


Lördag: Morgonfodring och utsläpp = Upp tidigt. Ingen bra kombination när man gick och la sig strax efter 01:00. Mockade, tvättade 2 schabrak, sopade sadel och foderkammaren, mockade en kärra skit i hagen, fyllde på vatten och sist men inte minst red jag en sväng.

Eftersom jag har en fundering på att vara med i Yxnarum den 1 Augusti och det verkar vara svårt att få dispens för att rida utan stigbyglar, måste jag försöka rida MED stigbyglar för att se om det fungerar.

Tog stövlarna och sporrarna. Spöet lämnade jag hemma, får ju ändå inte ha det på tävling. Red mot banan borta i byn, där har jag inte varit på... lite mer än 4 månader!! Red hela vägen dit sittandes med ett rejält grepp om handtaget och Latin travade på med långa tyglar. Det gick inta att rida lätt. Ont, vingligt och obalanserat blir det...


Kommer fram till banan och skrittar ett varv. Latin kikar lite vad som har hänt sen sist. Sen kortar jag tyglarna... det blir tvärstopp!! Latin ansåg att han kunde gå vidare på långa tyglar och uppskattade inte alls mitt försök till att rida lite riktig dressyr. Tog hjälp av sporrarna och Latin svarade med att resa sig! Tuff kille va! Jag morrade lite och sa att nu var det allvar. Korta tyglar och inga dumheter. Ok, fick jag till svar och Latin gick sen kanon!!

Högergaloppen var helt fantastisk. Så lätt och fin och jag kunde både böja, ställa, korta och länga honom.

Tar lite förvänd galopp och det funkar också trots att han tyckte det var lite jobbigt.

Vi pausar och då kommer Malin, stallkompisen förbi.

Hon skulle se till Bella & Co på betet. Innan hon kör vidare så knäpper hon ett par kort på oss (ja det var dom snygga i gårdagens inlägg)

Sen fortsätter vi med vänster galopp. Då kommer det en bakdel smygandes in innanför spåret. Ja, Latin har nog blivit lite skev av mina ojämna hjälper.

Detta försöker jag få stopp på genom att ta in framdelen innanför spåret. Lite trixigt, för att underlätta ställer jag honom stundtals utåt. Takten är bra och vi hinner göra ett par byten innan vi försöker trava lite.

Det går inte alls så jag rider istället hemåt med ett lätt dämpat humör.

Hinner jag få ordning på fot/stigbygelproblemet på en vecka?? Det är frågan...

Hur som helst. Latin var fin fin på vägen hem. Han var pigg och framåt och jag kunde trava korta bitar (ca 10 meter åt gången)

När vi kom tillbaka svampade jag av honom och släppte ut honom i solen med de andra två polarna.


Resten av dagen tillbringade jag på framsidan av vårat hus och gjorde klart staketet. Slog i 7 stolpar och spikade fast "nätet", innan dess fick jag klippa och såga en hel del i de taggiga buskarna. Nu har vi ett helt rymningssäkert hundstaket på halva tomten. Hundarna kan vara med ute lösa och Xera tycker verkligen det är toppen!

När jag var klar, tog vi en promenad ner till Ramdala "City".

Rundade gården där Berendt, den snygga avkastarkungen bodde.

Detta ställe är förresten till SALU

Det var så långt min fot ville vara med, vägen hem gick jag på ren envishet.

Som tur var kunde jag stanna och vila lite medans jag växlade ett par ord med en granne.

Gav hundarna kvällsmat och satte mig här vid datorn... började på gårdagens inlägg men det blev inte mycket av det. Huvudet dunkade och jag gick ner och satte på Kaffe. Sen däckade jag i soffan och vaknade 2.5 timmar senare av att Roger ringde. Han var på bilträff i Karlshamn. Kaffe kokarn luktade något varm och kaffet smakade märkligt : /

Inte blev jag piggare för det utan slumrade en stund till framför TV innan jag fortsatte nattsömnen i min sköna säng.

Jag tror det blev FÖR mycket frisk luft idag.

Att jag hade ont i huvudet och var dödens trött kan ju inte bero på att jag varje dag denna vecka, gått upp tidigt tidigt och gått och lagt mig alldeles för sent! Näääää, det är nog luften ; )


Söndag: Morgonfodring och utsläpp = ingen sovmorgon idag heller.

Det såg ut som ett stort svart regnmoln tänkte göra mig sällskap när jag körde till stallet, så för säkerhets skull började jag morgonen med att rida, INNAN det börjar regna. Latin var oförskämt mjuk så tidigt morgonen, men jag fick nästan använda en kranbil för att ta mig upp på honom.

Tog pelhambettet idag och lämnade stiglädrerna hemma.

Ville ta en trevlig skogstur och kom på att rundan runt Helgarum - Medelhavet har jag ínte ridit på hur länge sen som helst.

Skrittade lite extra länge eftersom Latin kom direkt ur boxen. Han klev på med långa steg och verkade gilla vår tidiga morgontur. När han var liten och jag red in honom så var jag nyinflyttad Blekingebo och hade inte fått jobb än. Då red jag alltid på morgonen. Kommer så väl ihåg när jag sen började jobba och skulle rida på eftermiddagen.. det gick knappt!! Latin hade ingen energi kvar då. Han stod då i ett stort stall med ca 30 hästar och han la sin energi på så mycket annat.


Travade in på den mysigt gräsiga vägen in i skogen. Trots att det gick både hit och dit, upp och ner, gick Latin med säker hov fram överallt.

Det var väldigt uppvuxet längst vägen/stigen och det är ganska jobbigt att huka sig när man inte har några stigbyglar. Övning ger färdighet och till slut behövde jag inte ens sakta av till skritt då vi närmade oss en låg gren.

Han gick verkligen kanon hela rudan. Galoppen var underbar! TÄNK om man kunde ta med bara en liten del av denna ridning in på dressyrbanorna, då hade det kanske till och med gå bra. Undra vem vi ska skylla på? Är det jag eller Latin som klantar oss på tävlingarna? Eller kanske båda två... Äh, det gör inget om vi kommer sist (även om det är lite långtråkigt i längden)

Jag gillar min häst och kanske gillar han mig!! Det är värt mer än en blågul rosett. men tävlingsmänniska som jag är.... jagar vi ändå vidare!! Märkligt.


Var på betydligt bättre humör idag efter ridningen, än igår. Å jag är hellre missnöjd med mig själv än med Latin. På något vis känns det alltid enklare att rätta till sina egna fel, än att ändra på någon annan. Å ska man verkligen ändra på någon, vare sig det är hästar eller människor?

 Va jag babblar idag!! Nog om detta...

Efter ritten släppte jag ut en hungrig Latin. Han höll på att svälta ihjäl, tänk det var nästan 1,5 timma sen han åt : )

Mockade och gjorde klart resten, sen styrde jag färden hemåt.


Lunchade på grovt bröd, 2 kokta ägg och kaffe.

Ja, semesterkilorna ska bort nu! Sen gick jag ut i trädgården, baksidan.

För ett par år sen hittade jag en liten gjuten damm under vårt gigantiska körsbärsträd. Den var då nästan helt igenfylld med jord och stenar.

Jag grävde fram den och gjorde den fin. Den är uppskattad av många djur, tex fåglar, grannkatten och även hundarna brukar doppa tassarna i den.
Varje vår brukar jag få rensa alla gamla löv och annat som hamnat i vattnet. I år blev det inte så. Jag kunde ju inte hoppa ut där med gipset och börja ansa ogräs och tömma vatten, så den har varit vildvuxen ända fram till dagens datum.


Jag började med att ta upp löven som nu bara var en svart sörja och tömde ut så mycket vatten jag kunde på upp.



 Sen ansade jag den ljusa växten som säkert har ett fint namn och tog bort allt ogäs. Plockade bort singlet som låg mellan cementkanten och tegelstenarna. Det låg så mycket på botten och även i gräsmattan så jag ville byta ut dom mot större stenar som förhoppningsvis ligger kvar bättre.

Tegelstenarna kommer förresten från husets skorsten.



En groda bodde i dammen och 12 983 504 sniglar i olika storlekar och raser.

Jag lovar att alla får flytta in igen efter renoveringen, förutom en som jag råkade trampa på : (


När allt vatten var borta, skrubbade jag botten ren, klippte bort syrénskotten och la stenarna på plats. Hämtade plast-grodan som jag köpte på City Gross för läääänge sen.

 Sen var det bara att fylla på vatten igen.

Lexie fick vara med och busa lite med vattenstrålen.


Så här blev det färdiga resultatet:




Nästa projekt är att flytta en huggen stenbumling som förmodligen har varit ett trappsteg, intill dammen och göra den till en mysig stenbänk... men det tar vi en annan dag.


Ikväll MÅSTE jag gå och lägga mig tidigt!





 
 
Jessica

Jessica

26 juli 2009 21:57

Hoppas att foten blir mer samarbetsvillig snart!!

Kul att Latin i alla fall var samarbetsvillig idag (förutom att han reste sig då!!).

Kämpa på! Kramar

http://dromdansaren.blogg.se

 
Aramis

Aramis

27 juli 2009 10:24

Åhhh så fint det blev i er trädgård! Jag sitter alltid och fnissar när jag läser alla dina roliga inlägg :o) Verkligen skojigt att läsa din blogg! Så kul att pållen kändes så fin idag! Jag är säker på att ni får många fina rosetter i höst :) Kram kram

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Caroline

27 juli 2009 14:06

Oj vad du haft fullt upp i helgen, busy busy! Härligt när det går bra. Det kan man leva på ett bra tag tycker jag. Trädgården ser ut att vara hur mysig som helst ju =) Kram

 
Ingen bild

Natalja

27 juli 2009 22:52

Foten blir sakta men säkert bättre... men jag har ju lite dåligt med tålamod och vill att allt ska vara bra NU!
Tack, jag kämpar vidare : ) Kram kram

____________________________

Hi hi, tack så mycket, Aramis
många kramar

____________________________

Jopp, det har inte varit en lugn stund i helgen. Skönt att det är vardag igen så man kan vila upp sig... ha ha!
kramis

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Skapa flashcards