Alla inlägg under augusti 2009

Av Natalja - 11 augusti 2009 22:36

Här kommer en snabblösning för att kunna visa lite film från träningen

(säg det inte till någon men jag, teknikgeniet, har filmat TV med min digitalkamera) Därav den usla kvalitén : /


men men... bättre det än inget!

Blir du åksjuk eller yr så rekomenderar jag dig att genast sluta titta, hi hi!


Av Natalja - 11 augusti 2009 21:50

Semester idag... men det innebar ingen sovmorgon för det, snarare tvärt om! Klockan ringde strax efter 06:00 och det var bara att hoppa över snoozen och kliva upp. Tog med några goda mackor med baguette-klet i, kaffe, en påse Gifflar, bananer och 2 drickor. På med ridkläderna och iväg till stallet. Hästarna hade fått frukost och hoppades på att jag skulle släppa ut dom. Icke sa nicke, däremot tog jag ut Latin i gången för att få honom lite ren. Hela han var svart av torv!


På med transportskydd, BoT värmaren och täcke. Precis då öppnade sig himlen och det verkligen öste ner regn. Vi skyndade in i släpet och lämnade stallplanen i en hast.

Ju närmare skåne vi kom, ju finare var vädret : )


Eftersom hästarna kom direkt ur boxen och hade stått i släpet i 3 timmar fick båda (Latin och bästa kompisen Ture) komma ut och stäcka på benen.

Latin tyckte det var ett trivsamt ställe. Stallet var UNDERBART!! Så välplanerat och snyggt. Att det sen låg precis i anslutning till gröna hagar, en ute bana PLUS ett supersnyggt ridhus... gjorde inte saken sämre.



Ture skulle tränas först så han började värmas upp.



Stall-blommor!



Latin spanade åt alla håll och kanter!



Ridhuset (Helena rider Ture)



Hur gick det då att träna?

Jo, så fort jag satt upp (dagen till ära kunde jag hoppa upp på rätt sida, från marken!! Hur stort framsteg är inte det??  Pallen jag hade burit fram hann få fötter och gick iväg medans jag lastade ur Latin, så jag hade väl inte så mycket att välja på om jag ville komma upp) kände jag att han var fin fin att rida. Han var framåt och inte alls stel eller kantig.

Skrittade en stund ute, sen gick jag in i ridhuset. Där var han jättepigg och jag fick jobba med övergångar för att få lite hejd på honom. Jag började som vanligt utan stigbyglar och kände att han inte ens var obekväm!


Vi hann galoppera i båda varven och även pusta en liten stud innan det var vår tur. Jag började med att berätta vad som hade hänt sen sist, foten, problemet med stigbygeln, tävlingen osv.

Sen fick jag börja i trav direkt och han gick på nästan lite för bra.

Helena märkte direkt mitt bekymmer med vänster ytterskänkel. I höger varv skjuter han ut bogen och jag får svårt att få med mig honom. Det har jag löst genom att stoppa honom med yttertygeln och med den trängande har han svängt men med bogen lååångt borta i skogen.

Det fick jag jobba med, peta med spöet, svänga med innerhanden.

Till slut gick det kanon! Vi fick gå in på en mindre volt där Helena hjälpte till lite med en långpisk. Han skulle få igång sina bakben mer och det fick han med besked! Förra träningen när vi gjorde så, fick vi hålla på en bra stund. Nu tror jag hon hängde tillbaka pisken efter bara 5 minuter.  


Idag var vänstergaloppen bra och höger sämre. Vet inte om det är bra eller dåligt att han skiftar så i sidorna men jag tror det är bra att han byter, då han han ju liksom inte fastnat i något ; )

Jag fick lägga lite volter och rida aningens öppna på långsidorna. Övergångarna till trav var nog dom bästa hitills men han blev lite öppen i formen i fattningarna.


Jag hade en väldigt fin känsla i handen idag. Han känns SÅ mycket kortare när jag får ihop honom. Ja, över lag fick vi mycket beröm och sitsen har säkert blivit dubbelt så bra!! Jag kände att jag satt mycket bättre och jag hade faktiskt inga problem att ta stigbyglarna efter en stund.

Mina ben (ja faktiskt båda två) är ganska passiva men just idag behövde dom inte jobba som dom brukar behöva. Händer, armar och axlar måste fortsätta jobba på att bli avslappnade.

Jaa! Skänkelvikningar fick vi också rida. Det var ju inte så hemskt länge sen jag blev "omlärd" och nu fungerar det mycket bättre. Han flyter fram i flyttningen istället för att stanna upp och hacka!!


Jag är dundernöjd med träningspasset. Det var värt varje liten bensindroppe att köra så långt och att det tog hela dagen gjorde inte så mycket heller, mer än att jag är helt slut nu!!


På vägen ner till Höör, tog jag en snabbis in på EKO :-

Dom har byggt om hästavdelningen och jag hittade ingenting först.

Gick förbi hyllan med böcker och fick syn på:



Eftersom Helena tränar för Kyras man Richard White så måste den här boken passa ihop med Helenas träning.

Så tänkte jag i alla fall (och köpte den : )



Av Natalja - 10 augusti 2009 22:35

Kom till stallet i vanlig tid. Mockade ovanligt snabbt, Latin hade lagt sina högar på ett och samma ställe så det var lättstädat.

Gick ut och ropade på Pojkarna. Ture gnäggade och kom i en luftig fin trav! Tackade för äpplet och följde snällt med in. Latin hade inte ens hunnit fram till grinden tills jag kom tillbaka å inte kom det något gnägg heller.... Jag får istället vara glad att han inte vände och sprang åt andra hållet ; ) Alla hästar tillgivenhet på oliga sätt. Min förra häst Max visade väldigt tydligt vad han tyckte och tänkte om folk. Latin är lite mer neutral, men när man känner honom väl kan man se i ansiktet, i ögonen vad han tycker.


När Latin tog ett steg utanför hagen hörde jag ett ljud som jag INTE ville höra. Den andra bakskon var också lös! Ja ja, lika bra att båda är borta! Då behöver han inte få slagsida i alla fall. Ställde honom i gången och försökte komma på hur jag ska få bort skon utan att ta sönder något. Jag försökte med en hammare.... det gick inte. Jag försökte med en skruvmejsel och hammaren, det gick inte heller...


Då gav jag upp och gjorde iordning Latin för ett pass på banan i tömmarna.

Tänkte att det var bättre att jag stod på marken och såg hur han rörde sig så han var ok med en lös sko och en som lös med sin frånvaro!

Lindade benen och knatade upp på banan. Latin såg fin ut. Han hade väldigt bråttom och tyckte inte alls att han behövde skritta speciellt länge.

Tömkörde honom på volt utan någon inspänning. Han tuggade lite fint på bettet och traven var helt ok i vänster varv. I höger var den katastofal! Jag försökte hitta orsaken och det var vänster bakben som inte riktigt fungerade. Han doppade tån och tog inte fram det benet lika mycket som höger.



Många tempoväxlingar och övergångar fick det bli. Bytte varv ofta och fattade galopp när han minst anade det. Han kom igång fint och rundade ryggen jättebra. Traven i vänster varv blev ännu bättre men höger var fortfarande inte godkänd och helst ville han falla över i galopp.

Avslutade med att ta bort en töm och bara longera honom. Han frustade och såg riktigt avslappnad ut. Jag däremot var vit av damm och min fot gillade inte riktigt att springa runt på ridbanan i mina tunga ridskor.


Sen fick jag låna en hovtång för att göra ett nytt försök att få av skon. Hur jag än försökte så gick det inte. Tur att jag inte är hovslagare, jag hade varit värdelös : /  Latins ben vägde ett ton och tången var otymplig.

*suck* Skon satt kvar men jag höll på att dö! Nja inte riktigt men nästan..

Kände nästan igen mig i låten "far jag kan inte få upp min kokosnöt"

Men jag hade tur! Stallägarna hade den rätta tekniken och vips var skon bort!!!


Jag packade bilen med sadel, träns, lindor, hjälm, stövlar, sporrar och spö.

Har laddat kameran och bilen är fulltankad. Släpet står här hemma med nyservade bromsar och det är skinande rent.


Nu är vi redo för morgondagens skånetur.

Vi ska ner till Helena Warme och träna!!! (dock utan bakskor!)





Av Natalja - 9 augusti 2009 22:34

Tog en låååång sovmorgon idag.

Åt frukost när jag normalt sett äter lunch, fortsatte att slöa framför tvn... det märks att man är över 30, ha ha!


Vi hade i alla fall en väldigt trevlig kväll. Kul att träffa kompisar och vänner som man inte sett på ett tag. Foten skötte sig bra hela kvällen. Testade att bugga lite på Slagerbaren och det gick väl så där ( visserligen kunde jag inte bugga innan benbrottet heller ) Funkade bättre att bara digga lite i takt med musiken.


När det började bli eftermiddag körde jag och Roger in till Lyckeby och storhandlade, tog en vända förbi McDonalds och åt något Italienskt! Inte illa. Sen fyllde jag en hink med nedfallna äpplen och körde till stallet.

Boxen var mockad och höet upphängt, tack stallpojkarna : )

Jag fyllde upp tunnan i hagen med vatten och i full fart kom Ture och ville in. Efter kom Latin i sakta mak. Han rör verkligen inte på sig i onödan *fniss*


 


Som jag befarade så har han tappat höger baksko. Hoven var som tur var hel och fin och han ömmade ingenting. Han klarar sig nog tills Hovis kommer på torsdag. Istället för att försöka rida med mina trötta-efter-dansen-spagettiben så la jag BoT värmaren på rumpan och masserade igenom hals, manke och bog på båda sidorna, sen flyttade jag värmaren till halsen och fortsatte med rygg, rumpa och lår.

Han känns riktigt fin både över halsen och bogen. Ryggen är ok men lite spänd. Rumpan är "knölig". Musklaturen är inte riktigt jämn. Vänster sida är värst så jag la mest tid och energi på den. Han lossnade bra och efter en stund stog han bara och vaggade med i massage-rörelsen. han hade nackmagneten på och öronen hängde ut på sidorna. Han var såå avslappnad!! Hela rumpan blev riktigt varm efter massagen. Bra, då är musklerna igång och jobbar bort slaggprodukterna. För bästa effekt brukar jag ut och gå en tio-tjugo minuter, men när jag var klar så hade det hunnit bli mörkt. Latin fick istället gå in i sin box och fortsätta knapra på det goda höet.


Av Natalja - 8 augusti 2009 22:36

Maria och jag, gamletanterna i gänget : )

Av Natalja - 8 augusti 2009 22:01

Tjejfest i Fias nya lägenhet! 95 % hästbrudar : )

Av Natalja - 8 augusti 2009 16:54

Varmt är det idag! Solen skiner och himlen är klarblå! Perfekt helgväder.


Igår fick min Brune Latin en vilodag till!!! Två på en och samma vecka, inte illa. Vi var bortbjudna på grillkväll och jag hade ju som vanligt glömt bort det. Där av dålig planering : / men Latin hade inget emot att ta det lite lugnt en fredagskväll. Speciellt inte när jag hade tagit med en hel hink med äpplet och han fick säkert 10 st i krubban när han kom in!


Idag fungerade min planering bättre. Jag gick upp i ottan och körde till stallet tidigt. Släpte ut djuren och hörde att Latins ena baksko skramlade oroväckande. Tur att jag ringde Hovis igår, han kommer på torsdag. Då har det gått 5 veckor och 4 dagar sen han skoddes sist. Det blir nog årets rekord i kortaste skoning för Latins del. Men så är det nu, bättre att sko lite tidigare än att han tappar alla och sliter sönder fötterna. Fast jag misstänker att den där som skramlade lite inte kommer att sitta ända till torsdag. Det är ju bak Latin sliter mest och han är inte särskilt ömfotad där om den nu skulle ramla av.


Jag ägnade de första timmarna till att mocka, fylla på vatten och hö. Sopade sadelkammaren och runt fodret. Såg att en del av mina läderdetaljer som inte används så ofta hade börjat mögla lite. Det är fuktigt i luften nu och när det inte är någon värme på i sadelkammaren så möglar lätt fettet på lädret. Jag tog hela högen med sadelgjordar, stigleäder, tyglar, grimmor, nosgrimmor som var värst och tvättade av dem med Glyserintvål. Sen var dom som nya igen. Jag fettade inte in lädret igen, då håller dom sig mögelfria längre!


Sen plockade jag fram vagnen och selen. Latin stod och solade bakom stallknuten men följde gärna med in i stallet. Där är det svalt och skönt!

Tog en närmare titt på skon, ja, den satt med en söm på insidan och var lite glapp. Funderade på om jag kunde tejpa fast den.... Nä, jag bara skojjade ; )


Selade Latin och ledde ut honom och parkerade honom framför vagnen.

Där stod han medans jag spände för honom. När allt var på plats, klättrade jag upp och bad honom gå framåt.

Jag körde upp på banan och lät honom skritta fram på ganska lång töm.

Han var framåt och såg så glad ut trots banan och trots hettan!


Kortade tömmarna och började jogga honom i trav.

Det gick 100 gånger lättare att köra på banan denna gången. Jag har nästan full koll på ytter och inner töm, pisken lyder mig ganska bra och när vi hade travat ett par varv försökte jag komma på vad vi fick i hemläxa av Christina.

Avsaktningar och röstkomando. Jag gjorde en liten kombination av dessa och då fick jag bra avsaktningar. Istället för att bromsa och proooa (som ger en tvärnit) gjorde jag ett par halvhalter och sa saaaaaakta. Latin lyssnade och mjuk saktade han av från trav till skritt. Det fungerade även från galopp till trav. Ja, galopp testade vi också. Jag sa bara GAAAALLOPPP och han fattade båda galopperna direkt utan betänketid. Det gick bra att galoppera längst spåret och snett igenom med avsaktning, men volt var lite svårare. Där ville han gärna sakta av.


Halt var lite knepigare, där blev det fortfarande tvärnit, hi hi!
När Latin tyckte vi var klara, saktade han av, jag kikade på klockan och vi hade redan kört i 40 minuter. Han fick ta ett varv till i trav innan avslut, mest bara för att han inte ska bestämma ; )

Svampade av honom och släpte ut honom till Ture. Skon överlevde körningen och skrammelljudet var till o med borta.


När jag plockat undan efter mig och mockat ut en kärra skit ur hagen, kopplade jag på släpet och lastade vagnen. Den måste följa med hem för en lättare renovering. Hästasläpet har en högerbroms som ligger på lite grann och det måste åtgärdas innan vår skåneresa på tisdag.


Väl uppbackad hemma, tvättade jag av släpet både in och utvändigt. När jag ändå så var blöt och hade slangen framme, tvättade jag av bilen också.

Upptäckte då att jag inte har tvättat Silver innan, jo, han ÄR tvättad många gånger men inte av mig : )


Nä, nu måste jag hoppa in i duschen för ikväll är det PARTY!!





Av Natalja - 6 augusti 2009 22:38

Det är så smidigt när man kan träna hemma.

Man spar både tid och energi när man slipper åka iväg!


Jag tog in lille Tiin och lät honom stå i gången med BoT på rumpan och nack-magneten på grimman en stund innan ridningen. Borstade honom noga och smörjde in tassarna. Såg att skorna redan börjar bli slitna och hovarna långa. Den här årstiden äter ju skor!! Tittade i kalendern och det är ju bara 4 veckor och 3 dagar sen Hovis var på besök.


Latin fick sina nya blåa Granngården-lindor och för att han skulle slippa flugorna fick han ha luvan också. Jag satt upp och började skritta fram. Han kändes riktigt mjuk och fin OCH pigg!!

Det är tort nu, vi behöver verkligen regn. Banan var som en öken och vi fick upp ganska mycket damm bara vi skrittade. Jag kortade tyglarna och vi hann trava lite innan träningen började.

Först gick han emot lite i traven, sen när han upptäckte att jag faktiskt hade satt på mig sporrarna, då skulle han springa ifrån mig! Ganska osmart med tanke på att jag sitter på och följer med i samma fart!


Detta problem försvann direkt när jag började rida ordentligt.

Han var inte i form för att öva längningar, däremot bärighet och lite kvickhet är aldrig fel. Traven kändes helt ok från början, han tappar vänster yttersida i höger varv eftersom han fortfarande tycker att min vänsterskänkel är noll och ingenting. Jag spände mig en massa, vet inte varför. Jag började rida utan stigbyglar och kanske spände jag nacke/axlar för att jag försökte sitta still. När jag istället försökte följa med i rörelsen spände jag mig inte alls likadant!


Vi fick börja med galoppen ganska tidigt. När traven inte är perfekt så funkar det så mycket bättre att börja värma och lörgöra i galopp.

Hade en riktigt fin känsla i handen idag. Han hängde inte i bettet alls som han har gjort tidigare. För att han skulle få jobba på ordentligt fick vi vända över ridbanan och fortsätta i andra varvet i förvänd galopp. Det gick kanonbra varje gång tils vi kom till kortsidan. DÅ visade Latin att han minsann kan göra rena byten och det gjorde han sisådär en 5-6 gånger!

Till slut lyssnade han på matte och slutade diva sig med byterna. Övergångarna från galopp till trav blev bättre och bättre för varje gång! Jag kunde t.o.m sitta ner utan att skumpa till månen : )


Är MYCKET nöjd med dagens träning och Latin!! Han gick mycket bättre än förväntat och även om jag blev lite trött så tycker jag att min kropp fungerade rätt ok. Sista 10-15 minutrarna red jag med stigbyglar. Det går men det är svårt!


Latin var genomblöt av svett men såg väldigt nöjd ut när vi gick ner till stallet. Hans kropp behöver ha en genomkörare med jämna mellanrum.

Ja, sen kom jag på varför det är svårt att göra snygga avsaktningar till skritt från trav och likaså halt med vagnen, han gör ju EXAKT likadant när jag sitter på!!

Ännu en detalj att träna på ; )


Nu ska jag drömma om en fölsing.... gissa vilken?


(här är två andra fina finnar)




Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Skapa flashcards