Alla inlägg under september 2009

Av Natalja - 3 september 2009 21:15

Hum... jag kanske inte borde bli glad när jag kör på hinken ; )

Av Natalja - 3 september 2009 21:10


Av Natalja - 2 september 2009 23:45

Övergång trav - skritt - trav

Av Natalja - 2 september 2009 23:30

Här ser man ganska tydligt att skaklarna är i vägen i volten.

Av Natalja - 2 september 2009 23:14

Då var ännu en solig semesterdag till ända.

Tog en långrunda med vovvarna på förmiddagen, sen slappade jag lite.

Lunchade och körde sen till stallet för att göra Latin redo för en körträning.

Christina kom på sina röda hoj och tog en snabbkoll på sele och vagn.

Fick hemläxa på en gång = mer jobb för Roger : )


När allt var fastspänt och jag satt på kuskbocken, började dagens övningar.

Vi skulle fortsätta där vi slutade sist, men det visade sig (som jag har befarit) att min vagn är inte helt optimal att köra dressyr med. Speciellt inte i mindre volter. Skaklarna är ivägen när han ska böja sig och hindrar hans bog och rörelse. Det går hur bra som helst att köra rakt fram och stora volter 15-20 meter. Så istället för volterna, fick vi köra mellan koner (läs hinkar)


Latin var lite seg idag, eller långsam kan man säga. Det tog tid för honom att komma igång. Bakbenen kändes lite trötta och han ville gärna vara ganska låg i formen. När han inte har energin framåt blir det genast ännu svårare att svänga (som om det inte vore svårt nog!!!) Det blir lätt lite vingligt : o

Jag fick gå på honom lite så det blev lite mer fart i honom.

Fördelen med att ha hinkar istället för koner, var att när jag körde på dom så välte dom inte utan flyttade bara på sig : ) men Christina har ögon i nacken och såg minsta milimeter som hade hamnat fel!


Vi galopperade en hel del också och trots att Latin var lite stoig till en början så gick han riktigt bra i galoppen. Lite långsamt, kanske lite fyrtakt men bärigt och i balans!

I början när jag ville ha igång traven och han bara tyckte det var jobbigt, fattade han galopp, men då lät jag honom inte galoppera ett strång! Sen när jag VILLE galoppera sa Latin bara - "Nääääee, fick jag inte galoppera innan så vill jag det inte nu... "


Men jag tog han i örat och sen funkade allt : )

Körde en liten serpentin kan man säga. Ja en liten båge och den klarade Latin galant i förvänd galopp!


Hipp som happ stannade han! Vet inte varför.... förmodligen för att han kunde. Gärna mellan konerna/hinkarna. Christina trodde det var för att det brukar vara mat i hinkar. Mycket troligt att det var så!!


Han var både väldigt lösgjord och avslappnad i slutet och vi fick ge oss innan han hade huvudet helt  i backen!!


Till nästa gång ska jag öva på att hantera pisken. Den är både här och där, sällan där den SKA vara! Å så har jag för mig att det var något mer.... men det har jag glömt just nu!


Å så lite bilder : )


Skritt


 


Trav vänster varv, ganska låg i formen men helt ok för övrigt



Något högre i form utan att bli öppen 



Mellan hinkarna ska vi, utan att köra på dom!



Snett igenom och byter varv



Hade en väldigt bra kontakt med bettet idag, det var inte ens jobbigt i armarna! Höger varv



Mot hinkarna



I slutet blir han lägre och lägre för varje varv men utan att hänga eller bli knackig (som han blev sist) så jag lät honom sträcka ut halsen.



Skrittar av på lång töm



Han blidde lite varm, pojken min. Svampade av honom och satte på nackmagneten på hans utegrimma. Tänkte han kunde gå med den en timma eller två medans jag var hemma och åt!

Innan jag gick ut med honom, hann nacken fastna på honom!

Konstigt, varför nu! Har inte märkt dom tendenserna innan alls.

Det vararade inte alls länge och han var helt normal efteråt... Skumt, mycket skumt!


Tack Christina för ännu en lärorik träning. Ska låta det sjunka, träna själv och sen nästa gång går det förhoppningsvis bättre!!!





Av Natalja - 2 september 2009 11:55

Då har hela huset fått sig en "make over". Det har inte kostat så mycket men det har tagit TID! man behöver inte riva väggar eller köpa dyra möbler bara för att göra om lite. Byt plats på grejerna så får du ett helt nytt hem : )


Visst finns det mer att önska men det får bli ett senare projekt. Jag har lite smådetaljer kvar som jag hoppas hinna med innan veckan är slut. Nu har även hundarna kommit till ro igen. Igår trodde dom nog att vi skulle flytta när jag bar ut en massa saker och började asa runt möbler.


Så här blev det sista och kanske det viktigaste rummet, Vardagsrummet!


Före:



Ja, det såg väl inte så tokigt ut innan. Faktiskt den delen av rummet som var helt ok innan.


Efter:



Till höger från denna bild såg det ut så här Före:



Efter:



Ja, där har vi en styck tv-antenn sladd som ska gömmas lite bättre : )


Till höger om valvet med spaljen såg det ut så här före:



Ja, inte alla som har en extra TV på väggen....  och en, eum jag menar 2 hyllor med jox (mjukdjur och urdruckna vinflaskor)!!!!


Efter:



Ja, alltså platt TVn ska inte vara kvar där, den ska upp till övervåningen. Vi funderade på att göra oss av med tjockTVn innan men den har faktiskt mycket bättre bild så istället är det den platta som ryker.


Ja, sen har vi sista hörnet som såg ut så här Före:



Ja, där stog kistan som nu bor på övervåningen och mer mjukdjur. Roger tyckte det var fjortis-varning på att ha tomma flaskor i hyllan... vad är då alla gosedjur? 10-årsvarning!!!


Efter:



Fortfarande lite jox i hyllan (va har folk i sina hyllor egentligen? Vi kan ju inte fylla dom med böcker... för vi har knappt några. Det ser ju bara ÄNNU löjligare ut) Å så fick jag in stolarna och det fina lilla borden som stod intryckta i sovrummet och samlade dam. Nu får det plats massor av folk i vardagsrummet så VÄLKOMNA!!! (men ta gärna med er bullar, det är ont om den varan i det här huset *fniss*)


Nu ska jag har lite... SEMESTER : )

Av Natalja - 1 september 2009 22:29

Uh, va trött jag var i eftermiddag efter stök och bök i vardagsrummet.

Nästan på gränsen till död var jag.... å vart kan man tanka ny energi? Jo i stallet!! Mycket riktigt, jag hann knappt in genom stalldörren förren jag var pigg som en lärka igen.


Det blir ju mörkt så fort nu för tiden så jag hämtade in Latin direkt. Ställde honom i gången och gjorde honom klar för en tur bort till Bokbackarna.

Eftersom jag red på Pelhamet igår, tog jag det vanliga tränset med det snälla ihåliga äggbettet.

Skrittade ut och Latin kändes jättefin direkt!

Han skrittade igenom hela kroppen och hade ett stort övertramp.

Mjuk och rörlig var han i hals, nacke och mun. Toppen!!

När det var dax att trava, så flöt han iväg som något jag aldrig suttit på!

Ja, det lutade lite åt känslan när han lägger tungan över bettet, fast han gick på framåt. Jag hade en lätt och fin kontakt med munnen och ett lagomt sug framåt. Travtakten var jämn och jag hade inga problem med att rida lätt. Med ett jätteleende red jag mot Byafallet och Gården med islandshästarna.

Då är det något litet skogstroll som är blixtsnabb och byter ut min fina dressyrhäst och istället får jag en giraff med huvudet i vädret och ja undrar om inte den gick i passgång också!!!


Hästen fick syn på en liten luddig islänning och glömde helt bort att det satt någon på som faktiskt hade en tanke med denna ridturen.

Vi tog oss förbi de två som stod utanför stallet och jag tänkte NU vill jag ha tillbaka MIN häst. Då möter vi väl en till Raggsock i en härlig tölt så manen fladdrade.

Vet inte om Giraffen försökte göra något liknande för jag fick ingen ordning på någonting.

Pigg (fast mer åt skenande ångvält) var han men jag fick slita som en liten gnu för att få hästskrället att gå på tyglen.

Det blev bättre efter många övergångar. Jag tod det låååånga hållet till backen för jag ville att det skulle släppa lite innan jag gav honom långa tyglar i backen. Han var så PÅ att han snubblade hela tiden och tyckte det var DÖ-tråkigt att skritta upp för backen.



Efter ett par vändor hade han lugnat sig lite och klev ner för backen istället för att rulla ner som en boll. Han blev ganska svett och jag ville inte göra helt slut på honom....



...så vi begav oss hemåt.

Nu provade jag att rida på lite mer framåt för att se om det kunde få honom att lossna lite och börja jobba. Jag red lätt (så gott det gick) men fick känslan av att han gick med huvud och bog åt höger och rumpa med tillhörande bakben åt vänster.

Ja ha, det löser jag nog genom att rida i öppna åt vänster. Ja det hade jag nog gjort om inte Latin hade tyckt att det var ap-jobbigt och ställde huvudet åt höger!!! Hur jag än försökte så fick jag inte honom att ställa till vänster. Halsen gick att böja, kroppen också men han var hela tiden ställd åt höger..... *suck*


Satte mig ner i traven och red i vänsteröppna 10 steg, fattade vänster galopp, fortfarande i öppna och sen ner i trav igen. Efter att ha upprepat det ca 25 gånger, gick Giraffen riktigt bra. Traven började kännas maffig igen och leendet kom tillbaka. Vad händer då? Jo vi möter en NY Raggsock i tölt. Jag saktar av till skritt vid mötet men inte den andra ryttare. Hon flyter förbi och Latin bara tittar efter dom!

Fortsatte mitt "öppna-arbete" och det räcker med en övergång trav-galopp-trav så är han så där fin igen!!

Nästa gång kommer han förhoppningsvis inte reagera SÅ mycket på de söta små islänningarna.


När vi kom hem fick Latin stå igång en stund med Back on Track och nackmagneten. Jag smörjde hovarna och mockade boxen. Har fått flytta på Latins vattenspann. Han har upptäckt att man kan klia sig på den så häromdan var den helt platt när jag kom till stallet.

Vill ju inte ta bort den nu när jag skämt bort honom så länge med hinkvatten (som tydligen är mycket godare än i vattenkoppen) Faktum är att jag märkte för ett par år sen (en vinter) att Latin äter mer hö när han har vattenhink än när han bara har vattenkopp.

Ha ha, kommer ihåg i vår ungdom. Jag var 21 och han 2 ½ när han fick flytta hem efter hingstbetet. Då stod han i boxen brevid Max. Det fanns inget galler mellan dom och Latin hade en hink vatten och Max hade en vattenkopp av den modellen som fyller på sig själv och alltid har en viss mängd vatten i koppen. Den satt precis i hörnet mot Latins box, så han sträckte bara in sitt huvud och drack ur den istället för hinken.

Nu är det tvärtom...



Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Skapa flashcards