Direktlänk till inlägg 25 oktober 2009

Händelserik Helg

Av Natalja - 25 oktober 2009 19:26

FREDAG:

Ingen vilodag för Latin trots att det var fredag. Han fick ju paus i tisdags OCH i torsdags så det var bara att ge sig ut i mörkret. På med reflexer och pannlampa. Nu när han är klippt kunde jag även ta på refelxländtäcket, då syns man garanterat till månen!

Grisarundan är en lagom lång fredagsrunda, tänkte jag och skrittade iväg. Latin var pigg och framåt. Till min hjälp hade jag pelhamstången. Då är det lite lättare att hålla denna bruna på mattan när vägarbetes-skyltarna anfaller!!


Kan inte annat än le när min annars coola häst hoppar iväg för ingenting. Han gör det på ett busigt sätt, så jag tror inte alls att han är så livrädd som han påstår.

Red förbi folkets hus och fotbollsplanen. Galopperade en bit och WIII vilken luftig och härlig galopp han hade!!

Passerade kohagen i en spänstig trav och lät honom ta i och länga steget upp för backen. Skrittade sen nerför och skulle börja trava igen.

Det prasslade till i skogen och Latin tvärstannade.... Ur skogen kommer Pappa Vildsvin följt av 5 eller 6 vilda kultingar och sist men inte minst... Mamma Svin!

Jag trodde att Latin skulle vända på klacken, Familjen Gris passerade ju bara 10-15 metar framför oss.

Han stod kvar, jag klappade honom och pratade lugnt. Försökte själv att hålla nerverna i styr och inte spänna mig. Jag kan lova att Latins hjärtslag hördes ut ur hans kropp. Han stod som fastvuxen och bara stirrade in i skogen där Grisarna hade försvunnit. Den som sa till mig att Grisarnas ögon inte syntes i mörker.. .hade fel! Dom lös så fint när Pappa Pigg glodde på oss. Kan också säga att även små kultingar klättrar väldigt lätt över en stenmur, ja det gör även Mamma Pigg trots att hon är flerbarns mor!


Efter ett par miuter tyckte jag att vi åtminstone kunde försöka gå förbi och visst kunde vi det, sa Latin... I PASSAGE! Så nu vet jag hur man lär in det Flört


Väl hemma i stallet såg han lite lugnare ut och men för att han skulle våga somna fick berättade jag en god natt saga innan jag körde hemåt.



LÖRDAG:

Fodring och utsläpp, sen körde jag hem och ufodrade mig och resten av familjen.

Tillbaka till stallet igen. Där väntade Malin och Bellis. Jag flätade och knoppade först Bella, sen Latin. Oj, vilken tunn man han hade efter att fajtats med Bellas kaluffs.

På med fina lindor, bootsen och snyggschabraket.

Båda hästarna var så fina när vi satt upp och började rida mot Åsa Thelnings anläggning Sjövingehov.


Jag berättade om vårt möte med de vilda igår och jag kan säga att Latin hade sin Gris-Radar igång från steg ett.

Latin fick rädda Bella förbi kohagen, han distraherade dom så hon kunde smita förbi.

Sen lite längre fram fick Bella rädda Latin för en annan familj. En människofamilj. Tydligen är mindre barn i regnkläder mycket farliga. Han vände till och med, ha ha!!


Nå väl... vi fortsatte och hann med både trav och galopp innan vi kom ut på asfaltsvägen. Vi tappade räkningen på allt som var läskigt på vägen dit och det första vi möter på den större vägen är mjölkbilen.... INGEN av hästarna rörde ett öra!! Märkliga djur!


Bella var först in för att bli bedömd.

Förra gången det var programmridning hos Åsa hoppade jag på kryckor och agerade fotograf.

Nu kunde jag vara med... men självklart hade jag tid att fota också.

Tyvärr tyckte min kamera att det var lite för mörkt så det var svårt att få fina bilder!


Bella Trav


 


Bella Galopp


 


Det gick mycket bättre för Malin och Bella den här gången och trots att Bella gnäggade efter sin fästman Latin så förbättrade dom resultatet med massor av procent.


Ja, sen var det vår tur och jag började rida fram utan stigbyglar. Tyckte inte jag kom ner i sadeln och fick inte alls form på Latin. Han var framåt i alla fall även om jag hade svårt att få ihop honom.

Fick startsignal och påbörjade LA:4

Inga större katastrofer, lite småmissar och det vi har svårt för, det hade vi också svårt för.

På plats fanns min personliga fotograf E-K!Tusen Tack!!

Tur att hon fick se oss genomföra ett program där vi inte blev utvisade ifrån Skrattande


Efter avslutad ritt fick jag själv kommentera vad jag tyckte om det hela. Bärigheten, böjningen och framåtbjudningen tyckte jag var dålig. Åsa tyckte att framåtbjudningen var bra!! (för att vara Latin, sa hon sen)

men höll med om bärigheten och det är ju det som visar sig i volterna och i samlingen av galoppen.

Ritten gav 56 %



 


Sen fick jag rida för Åsa ca 20-25 minuter och vi övade just på det här med bärighet.

Latin vill inte riktigt spåra och han blir gärna väldigt rak i kroppen.

Fick göra en stooooooor bakdelsvänding som jag hela tiden gjorde mindre och på så vis fick vi in bakbenen.

Jag la upp stigbyglarna igen, för jag har fortfarande svårt att rida ordentligt med dom Obestämd

Till slut tycker jag att även volterna började kännas ok men han är inte lätt att rida! Ena varvet reagerar han på hjälperna på ett vis, andra varvet på ett annat... (eller är det jag som är så otydlig och ojämn... Mmmm, det tål att analyseras)


Lite fler bilder:


 


 


 


 


När vi var klara lämnade vi plats åt Tessan och Roxett!


 


Sen tackade vi för oss och red hemåt!


 


Hemvägen var inte lika farlig. Bella hade superbråttom. Å hennes energi tar ju aaaaaaldirg slut heller!

Sista 10 minutrarna gick Latin som en klocka! En dyr Rolex Kyss

Han var så fin och trevlig att jag bara njöt!! Jag hade inte mycket i handen, han svävade fram med luftiga kliv och var inte ens obekväm! Varför var han inte sån under programmet???



SÖNDAG:

Klubbtävling i Lyckeby!

Latins knoppar hade nästan överlevt natten. Det var bara två som fick finjusteras lite innan avfärd (sen att det både var leda och GRÄS i flätorna, hoppades jag inte skulle synas så väl)

Tittade på ett par av riskoleekipagen och all min nervositet försvann.

Vet inte riktigt varför... kanske var det för att jag insåg hur många det är som faktiskt går upp tidigt, gör hästen och sig själva så fina de kan och betalar för att få kritik nerskrivet på ett papper bara för att det är skoj!!

Ridskolehästana går knappt på tygeln och galoppen var bedrövlig men tjejerna som rider går in för det till 110 % och gör det bästa av den häst den sitter på.

Vi skulle göra likadant!!


Jag lastade ur Latin i god tid och började rida fram utan stigbyglar. Han kändes väldigt fin men var lite kinkig eftersom jag idag tog de långa sporrarna och hade spännt nosgrimman ett hål till.

Fick säga till honom ett par gånger när han plötsligt for iväg för innerskänkeln. Jag menade "runda dig" Latin uppfattade "skenskänkelvikning åt vänster" men det löste sig. Efter att ha skuttat lite i galopp fick jag till en riktigt bra och bärig galopp! Allt kändes bra när vi red in på banan för att invänta startsignalen till LB:2.

Hon sa min namn och varsågod å rid. Ingen visselpipa eller klocka...

Han gick kanonbra hela programmet. Jag var SÅ glad när jag kom ut. Ja mellantraven var väl ingen höjdare men restan var jag dundernöjd med. Inga taktmissar, inga avbrott, inga hoppsaskutt med bakåtstrukna öron. Nä en glad häst som faktiskt ville visa upp sig. Sista ökningen längst långsidan tog han själv tag i och jag börja misstänka att Latinen kan det här programmet nu!


Red ut från Ridhuset och väntade på att mitt protokoll skulle bli klart. De som såg oss höll med om att han såg fin ut och jag blev ÄNNU gladare!

Resultatet kom upp och vi skrapade ihop hela 63,34 %!!!

Hamnade på en 3 plats och där låg vi kvar hela klassen.

Så Latin och jag fick rida in på Prisutdelning och hämta vår gula rosett!

Pia Sohl, som var dagens domare tyckte att jag skulle rida hop honom lite mer till nästa klass. Jag bara bubblade och sa något om att jag blivit utvisad i Torestorp och hon som alla andra tyckte också att det lät mycket konstigt.

Vi red ärevarvet efter nr 1 Johanna med Pluto (67 %) och nr 2 Malin med Nelson ( 64 %).


 


Jag var så glad efter denna ritt att jag hade kunnat rida LA:4an på 3 % och FORTFARANDE varit lika glad Skrattande

Det var inte mycket tid till nästa start men jag hann i alla fall känna lite på den förvända galoppen och bakdelsvändningarna innan jag skulle in på banan.

Latin kändes fin fin och inte det minsta trött eller uttråkad.

Han tuffade på men jag hade svårt att rida honom honom mer som Pia sa.

Skänkelvikningarna var så där, lite ojämna. Första bakdelsvändningen gav en 7a!!!

Fick ett omslag i upptagningen efter första galoppökningen (MÅSTE öva mer på det) men andra var helt ok!

Avslutade ritten med ett par till 7or och resultatet blev 60,0 %

Eftersom det bara var 4 ekipage som red LAn, blev det bara en placerad. Kvar var lilla Fia som dagen till ära red Pluto.Denna vita stjärna som alltid står på prispallen, slog oss med 2 % och knep den blågula rosetten.

Bra jobbat Fia som bara ridit Pluto ett par gånger.


Ja, jag behöver väl inte säga att jag är übernöjd med denna dag!

Med två protokoll där en av kommentarena är "ganska bra takt" och på ryttarens sist står det 7 = fina övergångar!

kan jag inte vara annat än glad. Visst att han blir lite öppen i formen ibland men som Pia sa innan hon hoppade in i bilen på väg hem... Nu slapp jag bli utblåst!!


DAGENS RESULTAT


Sov Gott!








 
 
tessan

tessan

25 oktober 2009 22:29

Du ser, ingen visselpipa eller signal och allt går skit bra!!!! Det äör juu det vi pratade om för typ ett halv år sedan!:)
Idag när du skickade bilden på Tiinen blev jag super glad för er skull nu när jag läste att det va fröken shol som dömde ska du vara ännu nöjdare!
Funkade mun mot mun metoden?

http://roxette

 
Ingen bild

E-K

26 oktober 2009 03:28

duktiga duktiga Latin. Nästa gång blir det kort på kanon ritterna och ärevarven, det ska jag se till :) Angelo hälsar att det inte var så spännande i Silverhallen idag. Han fick bara dra runt på ett ägg! :D nästa gång blir det stock.

 
ylle

ylle

26 oktober 2009 08:04

Massor med GRATTIS till er!!!!! Jag gläds med Dig!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Åsa

Åsa

26 oktober 2009 10:06

Hej underbara Natalja!
Gud vad glad jag blev igår när jag fick ditt foto!
GRATTIS GRATTIS så kanon skoj!
All lycka till er!

Stor kram
Åsa

http://www.hastfysioterapeuten.com

 
Aramis

Aramis

26 oktober 2009 11:14

GRATTTTTISS!!!!!!!! Kan bara hålla med Åsa - jag blev sååååå glad när jag fick fotot på mobilen!!! Och egentligen inte alls förvånad - han är ju så fiiiin bara han vill den fina Latin!! Så bra att hans namn rimmar på fin :) Krama Latin från oss! Och ge dig själv en baoutakram :) BRA JOBBAT!!!!!

http://aramise.bloggagratis.se

 
Emma

Emma

26 oktober 2009 12:42

Grattis till placeringen! Vad duktiga ni är :)

http://spirans.blogg.se

 
Ingen bild

Ulla

26 oktober 2009 13:15

Grattis, det är ni väl värda, så som du kämpar på! Latinen är så fin i sin gula rosett:)!
Kan bara hålla med dig när det gäller ridskolehästar, man får verkligen jobba för att få dom i hyfsad form! (och det lyckas absolut inte varje gång!). Och alla är dom olika... Det måste vara betydligt enklare att ha en och samma häst hela tiden...;), eller?

 
Madde

Madde

26 oktober 2009 17:59

Grattis!! Vad roligt! Hoppas på att åka upp till blekinge denna helgen, är du hemma då? :)

http://panaccea.blogspot.com

 
Ingen bild

Natalja

26 oktober 2009 23:03

Tusen tack ALLIHOPA!!!!
Jag blir SÅ glad av alla snälla kommentarer *love*

ps. Ja då Madde, jag är hemma i heeeela helgen.
Det är bara att höra av dig : )

 
Tove

Tove

26 oktober 2009 23:04

Grattis, vad roligt att det gick så bra!!! =)

http://www.bloggis.se/LaMiro

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Skapa flashcards