Alla inlägg under januari 2010

Av Natalja - 7 januari 2010 23:30

Tiden går fort när man har roligt.

Gästerna har åkt hemåt och vi har många trevliga minnen att tänka tillbaka till.

Vi såg Sherlock Holmes på Karlskronas nya Biograf. Roger fyllde 36 år. Iskalla Torhamns Udde. Torra Pizzor från Jämjö. Eluppvärmd isskrapa osv osv...

Vi tackar för besöket och ser redan fram emot nästa!!!   

Snö har vi fått så det räcker och blir över. Tur i oturen att det är kallt för då är snön lätthanterlig.


Jag började dagen med att ta mig till stallet för att fodra och sedan släppa ut 6 ½ luddiga hästar. Klädde mig i termobrallor och tjock vinterjacka, men när man plumsat i snön ett par vändor med höpåsar och hästar så är det inte så kallt längre. När alla var ute började det snöa igen! Stora vita flingor vräkte ner.

Jag passade på att städa lite i sadelkammaren (så nu kommer ingen hitta sina grejer igen   ) Sen mockade jag och försökte finfördela en bale torv. Den var genomfrusen och jag fick slita för att få isär något alls.

Packade hö och fyllde på vatten. Tog med mig två hinkar vatten ut till hästarna för att låta dom dricka lite men nej då... ingen ville ha! PP satte nästan i en av hinkarna och bara blaskade lite.


Tog med Latinen in och funderade på vad vi skulle hitta på. Jag var inte alls sugen på att ställa mig dubbelvikt och sätta i broddarna, nä jag orkade inte ens sadla. Så jag tog ylletäcke, hjälm och tränset med jaktkandaret på sen gick vi upp ridbanan. Där blev det ett lugnt och avslappnat pass barbacka!

Han var så enormt lättriden idag!! Jag kunde ställa och svänga som ingenting.

Han var till och med mjuk att sitta på. Ja, nu gick det ju i slowmotion å då brukar han vara bekvämare att sitta på, men ändå. Han har ju vilat i 3 dagar så jag trodde att han skulle vara spändare och kanske lite stel.


Galoppen var till o med MYCKET bra!! Ja jag hade kunnat sitta där i evigheter men fick ta mig i kragen och hålla mig till ett kort pass.

Han frustade och det kändes nästan som han tyckte det var skönt att få röra på sig lite ordentligt. I hagen blir de mest stående nu. Tur att dom har en större hage så det finns ytor kvar som inte är knölig. Det är bara vid grinden det är frysen gegga = bryta benen hålor!


  


  


  


En bonusbild på världens goaste mule!


  


Han är nästan uppe i sin normala fodergiva igen. Tack och lov, han verkar inte ha tappat alls mycket hull under nyår. I morse hade han inte lämnat mer än 1 kg (igår var det 3 kg) av de 6 kilorna som jag hade hängt in.


Det är härligt att se hur pass bra täckerna fungerar också. Det varma Domanitäcket håller honom varm, jag har inte hittat honom i hagen skakandes av köld en enda gång denna vintern. Det nya ShiresRegnTäcket med fast hals passar perfekt. Det täcker innetäcket och hela rumpegumpen. Halsen är perfekt och det har inte släppt igenom en droppe, trots snöstormar.

Båda täckerna sitter som handen i handsken, ingenting som stramar och han har inte ens en uns bogskav. SKÖNT! Tycker det ser så aj aj ut på de hästar som är helt kala över bogspetsarna pga ett illasittande täcke.

Även Latin har haft de problemen men lyckligtvis har han ett täcker som sitter perfekt nu.


Nästa Helena-träning blir lördagen den 16 januari. Hoppas det är lite mindre snö på vägarna tills dess plus att vi har kommit lite mer i form (det var åtminstone en av oss som var rätt flåsig efter ridpasset idag)


God Natt (hoppas ni inte har saknat oss för mycket för det har varit himla skönt att vara datorfri ett par dagar)





Av Natalja - 7 januari 2010 22:30

Man behöver inte åka norrut för att uppleva snö, is och måååånga minusgrader, det räcker att man åker till Torhamns Udde.



Man kunde skymta sälar...


  


Pingviner.... 


     


Vargar...


 


och en människoflock!


  


Solen tittade fram lite försiktigt.


 


Stenmur 


  


Sen tog vi kustvägen till Kristianopel.

Där var det nästan ännu kallare....


  


Flickorna fick ta på sig sina jackor. Lexie hade gärna haft varma skor också!


  

Av Natalja - 4 januari 2010 09:48

Å vi har fått långväga finbesök! Pappa, Carina och lille bror Kenny kom igår och ska stanna här ett par dagar (det kan hända att det blir tunnt med inlägg dessa dagarna) Roger fyller dessutom år idag så ikväll blir det fullt hus   


Men innan gästerna kom igår, hann jag och Latin ta en härlig runda i snön. Jag hade hoppa ner i termobrallerna så jag höll mig varm (nästan FÖR varm)

Latin var pigg och fin att rida men hemsk att brodda. Han kunde inte stå still och allt var otäckt. Rundan började aningens på tå men när vi kommit in i skogen en bit, då var det bara fullt ös framåt som gällde!


Lite bilder från dagens ritt.


  


  


  


  


Hemma i stallet igen och Latin passade på att sola lite   


  


  


  


ps. finns det ett samband mellan min stumma vänsterhand ihop och att det bara är skum i höger mungipa?


Av Natalja - 2 januari 2010 13:54

Alla dessa helgdagar snurrar till det i mitt huvud!

Jag visste att det var den 2 januari idag men jag kunde inte fatta vilken veckodag det var   Tur att det finns kalendrar att titta i när huvudet inte fungerar!

Lördag är det å planen var ju att eventuellt köra in till ridhuset. När jag klev upp såg jag att det hade snöat igen och det var ca -6 grader.

Märkte när jag körde till stallet att det var svinhalt! Näää, jag ville inte ge mig ut med släpet, speciellt när dom har hotat med ännu mer snö.

Fodrade och släppte ut alla hästarna sen tog jag tag i Latins box. Nu börjar den se normal ut igen. Han hade ätit upp nästan allt hö han fick igår (5 kg) och hinken var tom. Bra!! Då har han inte matvägrat i princip någonting i år!! Å förhoppningsvis får han behålla sin för närvarande väldigt snygga kroppsform!


Passade på att tvätta tävlingsschabraktet för i slutet av januari är det årets först klubbtävling. Det blir en bra start på tävlingsåret, å den här gången ska jag INTE rida 3 klasser   


När allt var klart, gick jag ut i hagen och hämtade in Latinen igen. Han såg lite frågande ut. Trodde säkert att han skulle komma undan i dag också, he he

Även om jag tänkte vara på ridbanan så broddade jag honom.

Det var inga problem alls trots att det är lite mer än 5 veckor sen han skoddes. Hålen var bara att rensa lite å så i med broddarna.

För att han lite skulle av misstag kliva på sig fick han goa lindor och boots på alla fyra.


  


Jag hade termobrallor ovanpå ridbyxorna men tänkte att dom kan jag ju inte rida i, då kommer jag att koka av värme. Så jag tog av termisarna och satt upp i bara ridbyxorna (hum.... jo, jag hade tröja också!)

Det var lite kyligt på benen men man blir aningens varm av att rida Tiinen så det fick vara. Blev även kall om vänster hand. inte höger. Det tolkar jag som att vänster är ganska passiv och kanske höger lite väl energisk.


Latin gick riktigt trevligt från början, trots ett par dagars vila. Han var mjuk i munnen och lyssnade bra på skänklarna. Jag hade sporrar men inget spö.

Banan funkade bra att rida på. Den var inte knölig och snön gav ett mjukare täcke att rida på. Tack vare broddarna var det inte halt heller.

Skrittade länge och travade bara lite grann innan jag gick över i galopp.

Tog en skrittpaus och skulle fortsätta trava sen, då hade väl vi båda hunnit bli lite trötta så Latin hävde sig framåt och jag orkade inte riktigt rida ihop honom. Då blev han lite kinkig och skuttade en del.

Jag blev irriterad och tog ett spö till hjälp. Behöver bara peta lite på ytter bog, så kommer han upp och ihop så fint!! Denna gamle räv, han bara driver med sin matte!! Även om han kändes fin och rörde sig bra med tanke på omständigheterna så känns MSV lååååååångt borta   


Under nästan hela ridpasset snöade det hur mycket som helst, men när vi var klara så kom solen!! Typiskt!


  


Plötsligt hade vi klar sikt ända ner till havet!


  


Latins päls har växt som ogräs och eftersom vi krigade lite blev han rätt svett.

Istället för att bara mala runt runt på banan så gick vi ut en sväng.

I vida världen var allt mycket mer farligt och tempot betydligt högre.

Vi tyckte ändå, båda två att det var skönt att ta en extra skrittpromenad.


Av med sadel, träns, londor och boots, ja även broddarna.

Borstade av honom och klädde på honom sitt tjocka innetäcke plus det snygga regntäcket. Sen tog vi en kasse hö och gick ut till Ture.


  


Latin såg nöjd ut! Eller hur   


  


Han gäääääspade och gääääääspade. Antingen var han trött eller less på mig, ha ha!


  


Jag sa adjö och lämnade gossarna i solskenet.


  


Gjorde klart det sista och begav mig hemmåt.

Då kom snöovädret igen!!


Helt plötsligt såg man ingenting   


  


men jag hittade huset till slut!


  


Trevlig Helg Allihopa!

Av Natalja - 1 januari 2010 21:47

Ja då var det ett nytt år! Spännande!

Latin räknas väl som 15 åring nu.

Tycker inte det var länge sen jag köpte honom...    (bild från -97)


  


Har inte bestämt hur noga jag ska planera in det kommande året eller om jag mest ska ta det som det kommer.

Tycker allt bara brukar strular till sig när man planerar något men en viss röd tråd tänker jag ändå följa.

Målet i år är som förra året MSV.

Jag tvivlar dock på både min och Latins förmåga att ens utföra delar ur ett msv program men men.....  Jag måste nog sikta högt om jag ens ska få vettiga poäng i LB!


Latin har i alla fall överlevt nyårsnatten trots att han bara har ätit 1 kg hösilage.

Han hade även lämnat kraftfodret men det smakade han av lite försiktigt när han kom in i eftermiddag.

Det var inte lätt att mocka, boxen var helt upp och nervänd så jag bara jämnade ut torvbergen och plockade lite bajsbollar här och var.

Tänkte först att jag skulle skritta honom en sväng men han var spänd och det var iskallt ute. -7 grader med ishavsvindar! Det gör att blodet fryser i kroppen.

Vi siktar på att köra in till ridhuset istället i morgon. OM jag kommer upp i tid.

Har fodring och utsläpp och kl 9 är det uthyrning av ridskolehästar så enda lediga tiden på fm är INNAN 9   


ps. om det är någon som är på jakt efter en foderhäst kan jag tipsa om min kära vän Marias häst, Prince 


Av Natalja - 1 januari 2010 13:29

Onsdagen den 30 december

 

Halvdag på jobbet så jag passade på att göra en hög med ärenden innan jag körde hemåt. Tog på mig varma kläder och tog med Flickorna (vovvarna) till stallet. Vi hann gå en lång runda innan det började skymma, trevligt att variera promenad-plats när man har möjlighet.

Lät Latinen vila idag, det var såååå kallt och halt och på håll hördes det allt fler smällare.

Bättre han sparar lite hull även om jag skulle behöva bli av med lite  

 

 

Torsdagen den 31 december

 

Det var en kall morgon!


  


Började dagen med att knåda ett par hästar i Lyckeby.

Extra roligt var det att få se och känna på ponnyn Lussan som äntligen är igång efter en långdragen skada. Hon hade verkligen ändra form (till det bättre!!)

Onyx har fått mycket massage i sina dar men nu hade han fullkomligt exploderat i muskelmassa. Jag fick ta i ända i från tårna för att komma in i musklerna lite grann! Martina måste ha gett honom ananbolas   Nä, hemligheten ligger nog i att han vid två tillfällen (mellan massagerna) fått behandling för snett bäcken och två roterade kotor. Såna avancerade saker kan ju inte jag fixa till. Nu kunde han röra korrekt och musklerna kan arbeta utan spänning... Då växer dom helt enkelt!


  


  


Kan bara nämna lite kort att det är en otrolig skillnad på "hopp-musker" och "dressyr-muskler" Dressyrhästar i inte så explosiva i sina muskler som hopphästarna är och oftast har de också mer hull.

Så jag kan tänka mig att om man har en hopphäst som behöver stärka sig och bli lite mer "biffig", då matar man den lite mer och rider dressyr å när man vill elda igång en dressyrhäst så minskar man lite på maten och hoppar och skuttar ett tag   (fast det är nog inte SÅ enkelt i verkligenheten som det låter)


Efter massagen körde jag hem en vända och dammsög hundhår. Innan klockan blev för mycket körde jag till stallet och tog in alla hästarna. Jag hann precis få in sista och minsta Pållen så började grannarna smälla av raketer bara en liten bit ifrån hagarna. Latin stressade runt i boxen.


Ja han hade nog reda börjar stimma igår, för han hade inte ätit upp allt hö och det var inte längre en prydlig bajshög att mocka bort.


  


Jag packade hö till frukosten och när jag kommer in i stallet igen ryker det om Latin. Oj, nu brinner han visst, tänkte jag men det var bara ånga! Han var helt genomsvett under det tjocka täcket.

Jag tog av det och lät honom svalna av innan jag istället la på Ylletäcket. Det släpper ju åtminstone igenom svetten om han stimmar för mycket.

Hu, jag blev alldeles nervös av att se honom i boxen, å vad ska man göra!!? Han blir ju inte lugnare av att jag står där och försöker prata med honom, Han är ju helt okontaktbar.

Lamporna fick vara tända och radion stod på. Sen lämnade jag stallet och hoppades att alla skulle överleva natten. Kvälls och sedan natt"personalen" skulle höra av sig om något hände och så länge jag var vaken, hörde jag inget.


Väl hemma städade jag lite till medans Roger fixade maten.

Tände lite ljus och Marshmallows, nej jag menar ju Marshaller!!

Gästerna dök upp vid 18 och ganska omgående började vi äta


  


å vi drack


  


så vi blev alldeles suddiga!!


  


Vovvarna utövade avancerat tiggeri (som senare gav resultat)


   


Efter maten (MYCKET MAT följt av kaffe och hemmagjord kardemummaglass) var klockan nästan 12! Vi smet ut i kylan med champanjen i högsta hugg.


  


Bo hade valt en olämplig mössa för ändamålet!

Camillas val värmde mycket mer   


Huvudlös husse + Lexie


  


Xera gick på upptäcktsfärd


  


Sniffade snabbt upp grannarnas hundar men valde att inte skälla ut dom just denna högtidsdag.


Ja, sen slog klockan 12 och alla runt oss började avfyra sina bomber och raketer. Undra hur mycket pengar som gick upp i rök där plus alla livrädda djur!

Vovvarna reagerar inte alls på smällarna som tur är men när jag tittade ut över åkrarna mot Jämjö och mot stallet, kunde jag nästa känna i magen hur orolig Latin var   


  


Det blev sent innan vi somnade (även om jag tjuvsov lite i soffan både före och efter tolvslaget... trevlig värdinna jag är!! *not*)


Så i förmiddags var det vissa i familjen som tog sig en extra tupplur.


  


Nu ska jag strax köra till stackars Latin och se hur han mår!

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards