Alla inlägg under mars 2010

Av Natalja - 10 mars 2010 22:17

Det första jag gjorde när jag kom till stallet idag var att lägga på BoT värmaren och grimman med den starkare nackmagneten.

Tänkte att han skulle bli varm och go tills jag skulle ta och knåda den bakre delen av Latin.

Masserade ju nacke, hals och bog i måndags så idag tog jag rygg och rumpa.


När jag hade mockat och packat hö ställde jag ut honom i stallgången och kände igenom honom. Han var aningens spänd i halsen även idag så jag la på BoT värmaren över halsen medans jag masserade.


Han slappnade av och tyckte det var toppen med massage en onsdags kväll.

Testade rörligheten i rygg och länd och jag ljuger inte om jag säger att SÅ rörlig har han ALDRIG varit!!!


Efter avslutat massage tog jag Latin i ett grimskaft och promenerade en sväng. Han tittade konstigt på mig när traskade iväg. Han undrade säkert vart vi skulle.

Kallt var det och trots massor av kläder frös jag hur mycket som helst. Försökte gå lite raskt så jag skulle få upp lite värme, men det hjälpte föga. Tror till o med att "fartvinden" gjorde mig ännu kallare. Jag vill ha VÅR nu!!!!


I väntan på solen och värmen tröstar jag mig med den här låten.

Den passar min hjärtrytm just nu   



OneRepublic - All The Right Moves


Å när vi ändå är inne på Youtube så måste jag ju visa min Idol Malin Nilsson.

Har kanske skrivit det förr och skriver det igen. Hon rider SÅ BRA!!

Hästen Patrick är dessutom helt fantastisk så dom två tillsammans är något utöver det vanliga   


Av Natalja - 9 mars 2010 23:18

Programridning 13/3 


Tider:
14:00        Lovisa Jendland        
14:20        Erica Carlsson        
14:40        Johanna Jendland                
15:00        Malin Andersson        
        Paus 20 minuter
15:40        Sofie Eriksson        
16:00        Susanne Karlsson        
16:20        Natalja Karlsson        
16:40        Sara Lidback


läs mer

Av Natalja - 9 mars 2010 22:30

Om man bara skyndar sig så mycket det bara går det att komma till stallet innan det blir mörkt. Visserligen innebär det att man får äta samtidigt som man går på toa och byta om samtidigt som man rastar hundarna   


Jag började med att koppla på släpet och köra fram det innan jag packade hö och började ta in hästarna. Fick in Ture o Bella innan Malin dök upp och hjälpte till att ta in resten av flocken.

Lastade in prylarna i bilen och bjöd Latin på lite ljummet vatten. Han sörplade och hade inte allt lust att lämna sin box med hö. 


Snällt traskade han in i släpet trots att det hade hunnit bli mörkt.

Vägen till Orranäs är som en tvättbräda! Den är guppigare än guppigast så man kan inte köra speciellt fort när man har dyrbar last där bak.

Vi fick vara helt ensamma i ridhuset även i kväll!

Jag började ridpasset med att skritta igenom programmet. Eftersom ridhuset bara är 20x45 så blir vägarna aningens förkortade men det är bättre än inget.

Det är ett ganska logiskt program och jag tror inte att det blir så svårt att lära sig det.


Latin var rätt pigg idag men långsam i reaktionen. Kan det vara pga att jag lämnade spöet hemma och bara hade korta trubbiga sporrar???

Fick rida på honom ganska mycket i traven för han stod liksom emot en aning.

Lite rak i insidan i vänster varv så jag la ner honom i formen och försökte forma honom runt innerskänkeln. Det gick bra och han lossnade ganska snabbt.

När han fått lite fart i benen började jag rida öppna och sluta längst långsidorna. Bytte ofta varv och varierade tempot. Jag slogs av hur enkelt allt kändes, tjuvkikade i spegeln och tyckte det såg helt ok ut.


  

Red sluta på diagonalen och oj va han såg proffsig ut min lilla bruna   

Jag satt djupt i sadeln och hade låga händer men hade lite svårt att släppa benen och drog gärna upp hälarna istället för att lägga om vaden.

Pustade en stund i skritt innan galoppen.

Han blev mjuk och ganska liksidig efter travarbetet. Försökte göra halt och rygga ett par gånger för att få honom lite mer igång och snabbare i reaktionen, men det var svårt...


Galoppen började lite mesigt, han klev inte på som i söndags utan jag fick rida igång galoppen. När det var lite mer power i sprången red jag upp på medellinjen och gjorde ett enkelt byte, bytte varv och upprepade rörelsen ca 6-7 gånger. Red mot spegeln så jag kunde se hur mycket vi vinglade, he he

Han ville gärna ligga lite ner i hörnen och jag insåg att jag inte riktigt hade koll på hans yttersida. Red då förvänd galopp och fick ihop honom bättre.

Fick tänka på att rida istället för att bara åka, kände att det lätt blev lite "bekvämlighetsridning" från min sida. 


Ökade och minskade galoppen och gjorde ett byte, det blev inte rent så jag fortsatte inte med det utan fortsatte lite till och jobbade honom i den förvända galoppen. Jag försöker vara noga med att han ska kunna gå förvänd precis efter byte, så han inte hittar på att han ska byta själv eller något.


Pustade en lite stund igen och sen tänkte jag rida igenom programmet. Tänkte att det borde inte vara några problem eftersom allt hade fungerar oförskämt bra!


 Kortade tyglarna och fattade höger galopp. Genast rann han iväg och gapade. Jag gissar att jag använde mer hand än ben och blev stum i min sits.

Gjorde halten och fortsatte i trav. Red mellantraven i lättridning (jag har verkligen AP-svårt att sitta ner OCH få till någon längning) Sen var det öppna och han ville inte böja sig, gapade bara och tassade iväg i skänkelvikning.

Jag sög tag i innertygeln och la till innerskänkel, ingen reaktion...

Morrade till och han skärpte sig. Vände och började om från A. Nja, lite bättre blev det. Sen är det två halvvolter. Första till vänster gick bra men den till höger liknade ingenting. Han hackade, stannade upp och såg ut som en pensionerad mulåsna. Jag kickade till med de trubbiga sporrarna och fick en reaktion, galopp långsidan ner sen stannade jag. Bra att han reagerar och går framåt, full galopp kanske inte är den bästa lösningen. Han märkte i alla fall att hans matte var lite sur på honom och krävde mer jobb än innan.


Så om man ska få en 15 årig valack med taxben att jobba riktigt på dressyrbanan kan man tydligen inte bara åka omkring och dra lite i snörena.

Nä, man måste kräva 100 % uppmärksamhet och lydnad.

Efter tillsägelsen hade jag en lydig häst igen   Jag tror minsann att han är SPÖ-BEROENDE!!! För så här slöar han aldrig till så länge jag håller i ett spö, TROTS att jag knappt använder det..


Avslutade med lite trav i ett friskt tempo. Då svarade han fint och längde på stegen. Hur lång tid det än tar så SKA jag lära OSS mellantrav (gärna innan tävlingen)


Han såg allt lite trött ut !  


När jag hade plockat upp efter gödselspridaren och lastat in alla sakerna plus häst, körde jag hemåt. Först var jag lite missnöjd med ridningen, men när jag kommer hem till stallet har tankarna ändrats. NU är jag jättenöjd!!

Visst är det märkligt!




Av Natalja - 8 mars 2010 21:51

Då var det en ny vecka.... igen!

Otroligt va tiden går fort, jag hinner inte med   


För att inte vara ute i sista sekund så har jag idag anmält mig till två tävlingar, REGIONALA!! Jag blir nästan liten nervös bara av tanken.

Den första är i Kalmar den 28 Mars och den andra är hemma i Karlskrona den 3 April. Vi börjar alltså med MSV debuten   och första omgången i Div I.

Det är hög tid att plugga in programmet. Å ska jag vara helt ärlig (och det ska man ju vara, det har min mamma lärt mig) så tror jag faktiskt att vi överlever, visserligen med risk att komma sist. Men det är ju trots allt det gamla LA:5 programmet och det har vi ridit ett par gånger. Dessutom har dom ändrat lite i det så det är till och med lättare nu!!

Jag kommer bara att rida en klass, tycker det räcker att hålla ETT sådant här krångligt program i huvudet och då minskar jag även risken att någon av oss inte orkar.


I Karlskrona kommer jag att rida LA:6 och inte varken LB:2 eller LA:4. Helena, min tränare tycker att LA:4 är krångligare för oss än LA:6 så vi kör på den högre klassen. SPÄNNANDE eller hur   


Vädret ikväll var lite oridvänligt som jag hade väntat mig. Latin och hans kompisar var inne när jag kom till stallet så jag la på BoT värmaren under termotäcket och den starkare nackmagneten medans jag packade hö och bar vatten. Sen ställde jag honom i gången och masserade igenom hals, nacke och bog. Han var väldigt spänd i hela halsen, speciellt på höger sida. Antingen har han busat med Ture i hagen eller så är det lite spänning och träningsvärk från igår. Jag känner ju faktiskt av gårdagen i benen, ha ha. Det är ILLA!! Ännu ett bevis att det inte går att klara sig helt utan ridhus hur gärna man än vill!

Han visade vart jag skulle ta lite extra och till slut stod han och halvsov med hängande underläpp.


  


När halsen mjuknat hämtade jag en filt och träns i sadelkammaren. Klättrade upp på Latin barbacka och skrittade iväg. OJ, han var rund som en tunna!!

Det var som att sitta på en Ardenner!! Härligt, han som brukar vara så tunn om vintrarna. Så här rund och fin har han nog inte varit att sitta på sen han var unghäst, ja det var väl ca 10 år sen. Då måste vi ju göra något rätt i alla fall   


Vi skrittade nog ca 20 minuter, han var lite tittig men höll sig lugn, Tur det för man kasar lätt av en tunna, hi hi

Sen fick han snällt vänta i stallgången lite till medans jag mockade. Inte honom emot, han stod och sov. Det var först när Bella bankade i väggen (för hon tyckte att det var tid för kvällsmat) som han vaknade till.


Av Natalja - 7 mars 2010 22:08

Idag gav jag upp kampen mot vintern. Jag ger mig... vintern vinner!!

Om en vecka ska jag rida MSVC:2 på en programridning. Jag MÅSTE rida någonstans där det går att lägga en volt, där man har en långsida och kanske till och med lite mjukt underlag så det går att trava mer än två steg.

Det stora ridhuset i Lyckeby har varit ockuperat av "Polishästträning" hela helgen. Vågade inte chansa och köra dit och kanske tvingas rida ihop med 25 andra i ett litet kallt ridhus.


Istället ringde jag de nya ägarna till Hästgården Orranäs och frågade om jag möjligen skulle kunna få rida där ett tag. Klart jag fick det   (ja, jag fick naturligtvis betala för det   ingenting i världen är gratis)


Så när jag körde framåt eftermiddagen till stallet hade jag fått ny energi och motivationen var på topp!!


Mockade och packade hö, bar vatten och körde fram släpet.

Hämtade in Latin som genast förstod att det var något på G.

Han gick snällt in i släpet och vi körde mot kusten.

Det tog bara 15 minuter att köra de 8 km till Orranäs trots att vägen kändes som en puckelpist! Jag parkerade och lastade ut Tiinen.

Han tittade sig omkring men jag tror inte kan kunde lista ut vart vi var. På med kandar, stövlar och hjälm ( ja och så sadel förstås) sen gick vi in i ridhuset.


  


Ett helt ridhus hade vi för oss själva!! Vilken LYX   


Jag var väldigt fokuserad och hade en bra känsla i hela kroppen.

Någonting var väldigt farligt vid öppningen så det blev lite fart på den gamle Pållen! Han var väldigt mjuk och fin att rida idag, hade en bra framåtbjudning och jag behövde inte jobba mig svettig bara för att få honom att gå!


Försökte ha en plan med ridningen och det gav bra resultat! Han blev bara mjukare för varje varv och jag tycker om jag får skryta lite att jag hittade min sits igen!

Tror och hoppas att jag har hittat den bästa bettkombinationen också. Även om han ibland gapar lite så lägger han inte över tungan med dessa bett och han skummar så mycket att hela han blir vit-prickig!


Det var till STOR hjälp att ha speglar på kortsidan. Jag kunde se om känslan stämde överens med verkligheten och för det mesta gjorde det faktiskt det.

Han var ganska låg i formen men rund och fin i nacken och då ser han inte så låg ut som han gjorde förr.


Den förvända galoppen var väldigt fin och skänkelvikningarna flöt på som ingenting. Öppna och sluta får vi jobba vidare på och som bonus gjorde jag två galoppombyten, det första från höger till vänster satt klockrent. Det andra var jag lite väl ivrig innan men han bytte ändå rent   


Samlade galoppen och försökte öka lite. Uh, det är svårt men det känns som vi börjar få kläm på det där. Idag var det en sån där bra dag, hela ridpasset fungerade perfekt och jag är mer än nöjd. Planerar att köra tillbaka till Orranäs redan på tisdag och då ska jag rida igenom programmet!


När jag skrittat av Latin, mockat efter oss och lastat in både prylar, djur och människa i bilen, såg jag att klockan var 17:45... Oj, jag som skulle vara hemma till 18!

Tack vare speedfart kom jag bara 30 minuter för sent hem, fick kasta i mig maten för att sedan åka vidare till Rogers föräldrar!

Å så säger dom att man ska vila upp sig på helgerna....   






Av Natalja - 6 mars 2010 17:36

Tekniken fortsätter att retas med mig.

I torsdags fungerade inte internet här (så är det att bo på landet)


Detta har ju inte bara varit en hästblogg utan en hel del fötter har figurerat genom året.

I torsdag gjorde jag en stilstudie av Latins fötter.

Det har gått 7 veckor sen han skoddes, men jag har inte ringt hovslagaren än. Varför inte det? Jo för skorna ser helt oanvända ut   

Hovarna har i princip inte växt någonting heller!


Framhovarna

  


Man ser fortfarande det lilla märket längst fram i tån som normalt sett brukar vara bort nött redan efter ett par dagar.


  


Bakhovar med tillhörande strumpor

  


Han har alltid slitit mer bak än fram, men inte denna gången.

  


Skorna bak har fortfarande samma tjocklek som när han skoddes.

     


Men vänta nu..... ser det inte konstigt ut?   

  


Aha, han har gått in i viloläge... ingen fara med andra ord!

  


Det är skönt att bara slappa i stallgången med BoT ryggvärmare.

Vila är bra för musklerna, lite mer hals kan han gott ha!

  


När han ändå stod där i gången så fick han en snabbmassage och en trimning av man och svans.


ja, det var torsdagen det, sen blev det fredag och jag har nog aldrig varit så trött efter en arbetsvecka som denna. Det fanns stunder under dagen som jag inte ens visste vilken dag det var.... DÅ är det illa!!   


Det var många minusgrader och lite snö, så jag tjurade ihop och ville inte alls ge mig ut på en skrittrunda (för det är väl det enda som fungerar just nu) Marken är stenhård och snön hemsk.


Det blev en slapp vecka för Latin med andra ord....


Idag Lördag tog vi en tur i solskenet. Marken var fortfarande stenhård och snön hemsk men vi kunde skritta lite skolor, trava lite och göra 100 övergångar. Jag red på kandaret och idag gick han kanonbra på det! I morgon ska jag hitta ett ledigt ridhus någonstans om jag så måste åka till Borås!


Roger har i dagarna bytt dator och änteligen har jag fått några korta filmer från träningen uppladdade.


För er som möjlighen har glömt eller för nytillkomna läsare kan jag förvarna och säga... Det är ingen vacker syn ni kommer att få se!

En tjock smurf med spagettiarmar och en degig mage skumpar runt på en stackars häst som blir mer störd än hjälpt.

Vi försöker rida öppna och sluta men jag har låst hela Latin så han böjer ingenting i bålen. Tillslut lyckas jag få någolunda ordning på mina hjälper och det blir lite bättre.... 


Jag får tillbaka träningsvärken bara jag ser filmerna   







Av Natalja - 3 mars 2010 22:00

Igår funkade inte Bloggplatsen....

Idag vägrar datorn släppa in bilder från kameran = inga bilder   


Vädret har varit uuuuunderbart härligt de senast dagarna, men vad hjälper det när man sitter på ett kontor hela dagarna och bara kan titta ut på solen.

När jag väl är på plats i stallet eller ska gå en runda med vovvarna, ja då är det minusgrader och STENHÅRT i marken *suck*


Tänkte rida grisarundan igår. Latin var väldigt pigg och framåt, men det gick varken att trava eller galoppera några längre sträckor pga av det hårda underlaget. Det blev mest skritt och många många övergångar.... 

Å det är ju visserligen nyttigt om man gör på rätt sätt. Man kan om man vill bara rida: skritt - trav - skritt - galopp - trav - skritt, men då ger det inte så mycket. Nä, det gäller att ha hästskrället i balans och i någolunda samling när man växlar mellan de olika gångarterna..   

Nå väl, det gick hyfsat och Latin kändes ganska pampig att rida!


Tog oss förbi fotbollsplanen med alla dess monster och vidare in i skogen.

Tyvärr fick jag vända, det GICK INTE ATT RIDA I SNÖN.

Den var för hård och för djup!!

Stackars Liten, jag fick bromsa honom så han bara skulle ta ett steg i taget.


Hemvägen gick bra (trots att vi vände) 

Han var inte lika tittig men snäppet piggare.

Det märktes också att han har haft nack-magneten på sig i hagen idag. Han var mycket mjukare i hela kroppen. Han har på kort tid tagit sönder (med hjälp av gnagaren som han delar hage med) två grimmor och det är lite meck att få på magneten så den sitter, därför har han tyvärr varit utan ett par dagar. Jag har inte hunnit få den på plats innan.


Idag däremot var han helt fjollig!!

Normalt sett jagar han inte upp sig över småpotatis... När han bli han rädd, då är det verkligen något fartligt (typ ett gäng vilda svin)

Jag fick säga till på skarpen (morrade lite på honom och petade med pinnen på ytterbogen) en gång när han höll på ta med sig både sig själv och mig ner i ett dike. Mellan skutten gick han kanonbra!!


Det blev inte någon lång runda idag heller.... *pust*

Får nog försöka ta oss till Lyckeby och rida i ridhuset i helgen. 

Nästa helg är det ju programträning införi Div I!

Å tills dess måste jag få ordning på ditten och datten....    



(Hu så tråkigt inlägg det blev utan bilder   )




Av Natalja - 1 mars 2010 22:11

Det kan vara svårt att få armar och ben att lyda hjärnan när man står på marken med båda fötterna på jorden.

Inte så konstigt att det då blir ÄNNU svårare när man väl sitter till häst.


Inte nog med att man ska le, det ska vara en stilla och prydlig sits samtidigt som man ska rida aktivt med effektiva hjälper. Visst låter det omöjligt!!


Jag är i desperat behov av en "ny sits" för den jag har idag är slarvig, okontrollerad och flaxig   


Hur får jag en sådan? Gissar att jag inte kan beställa en, än mindre köpa en begagnad.

Träning är lösningen (Tror jag)!

Så jag har utökat min flock med storväxta gummibollar (även kallade Pilatesbollar) för att jobba upp balans och stabilitet.

Den lilla röda (65 cm) har fått sällskap av en stor grå (85 cm)


  


Nu ska jag bara ha tid att träna med dom....   

BALANSBOLL


Det var min massagedag idag. Alltså den där dagen var 6:e vecka då jag får en genomgång av nacke, axlar och rygg.

Man kan väl säga att all snöskottning hade satt sina spår    men jag var varken sne eller för stel! Bara väldigt "välanvänd"

Av min duktiga massör fick jag en knepig övning som ska hjälma mig sitta bättre. Det är de djuka musklerna i magen som behöver trimmas. Kan säga att det var svårt och jobbigt så jag misstänker att mina muskler i det området har haft långsemester.


Att jobba på sin sits är något vi alla måste göra och för mig är det ett steg i rätt riktning. Ett steg mot MSV....

Steg nr två har idag inneburit att jag har uppdaterat min licens och betalt in för Senior (900 kr) Så fort de har noterat inbetalningen ska jag anmäla oss till Udden, Kalmar. Sen finns det ingen återvändo, ha ha

  


ps. just idag vilar vi oss i form... Det har ju varit SNÖSTORM IGEN!!!   



Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards