Alla inlägg under april 2010

Av Natalja - 22 april 2010 22:05

Innan jag bestämde mig för om och i så fall vart jag skulle rida ikväll, hörde jag med dagens utsläppare hur Latin hade rört sig ut ur boxen.

Det var med glädje jag tog emot beskedet att han klivit ut med betydligt smidigare gång än igår. 

Det tyder på att han mår bättre av att gå än att stå   


Gårdagens ritt var mer åt gymnastikridning än ren dressyrridning.

Tänkte fortsätta på den linjen idag.

Vi fick damsällskap även denna dag och jag tror att snigelLatin och hetsBella kompliterar varandra på ett bra sätt. Latin får lite mer "GO" av det lätta, smidiga lilla stoet medans Bella känner sig lugnare och tryggare i Latins sällskap.


Vi tog vägen mot "Medelhavet" och skrittade länge för att de skulle bli ordentligt uppvärmda. Första delen av rundan består av en härlig och mjuk skogsväg. Det kör inte många bilar där mer än en traktor då och då så vägen blir inte så där hårdpackad som många andra grusvägar kan bli.

Från den vägen kan man ta en liten stig rätt in i urskogen. Den stigen går lite hit och lite dit. Det är stenar och lite gropigt men bara så där lagomt mycket att man lätt tar sig fram men hästarna måste tänka på vart de sätter hovarna.

Där stigen började, där började vi trava. Lite lätt sits och lätt i handen, bara låta hästen hitta sin egen balans och takt.


Stigen leder fram till en liten gård, där går det en gräsväg runt ängen och upp på vägen som leder fram till gården. Vi fortsatte i trav ner till slutet på vägen. Istället för att gå ner och följa asfalten en bit mot nästa väg, så genade vi genom skogen och även där fick dom tänka sig lite extra för att inte snubbla.


Efter skogsturen kommer vi ut på en annan skogsväg, Den är nästan ännu mjukare och finare, delar av den är gräsbeklädd i mitten. Där tog vi en långgalopp. Den svänger ett par gånger och vill man kan man byta galopp där ett par gånger. Bella var lite hetsig men inte alls som igår och Latin kändes mycket bättre idag. Vi skrittade förbi Medelhavet, en liten konstgjord sjö mitt ute i skogen.


  

Bild från september 2009


Skogen runt denna sjö är enormt skräpig. Jag vet inte vem som äger marken men det måste var Blekinges slarvigaste bonde. Det ligger plast överallt. Hö och halmbalar står utspridda överallt. Vi kunde inte ens ta oss fram på vägen för där stod det nya balar ivägen. Vi fick gena genom skogen.



     


Vi tog en liten sväng runt en åker (som var HELT uppbökad av familjen svin) och vände hemåt igen. Vi tog en mysig väg som leder genom lövskogen och kommer ut vid sjön igen. Där travade vi och jag försökte sitta ner och vara så följsam som möjligt. Latin gick bra, lite låg i formen men klev på bra med jämna kliv.


Framme vid sjön fattade vi galopp och fortsatte hela vägen bort till asfalten. Sista biten lät vi hästarna gasa på lite. Ja, det var knappt vi fick stopp innan vägen var slut   


  


Skrittade ett par meter sen var det trav upp till gården igen och vidare på stigen genom skogen. Vi travade på och hästarna tog sig fram med säker fot. Ingen av dom snubblar en enda gång. Dom går i bra balans och bär sig själva, precis som det ska vara! Jag satt ner först och avslutade med att stå i lätt sits så att ryggen får jobba ostört under mig.


Vi avslutade rundan med en lång sträcka skritt på lång tygel.

Väl tillbaka på gårdsplanen stretchade jag frambenen och ryggen. Han är fortfarande lite fast i vänster ben men det är mycket MYCKET bättre än i förra veckan. Nu hoppas jag att Latin går ut ur boxen med lätthet i morgon.


Kom på att jag faktiskt har glömt att ge honom B-vitaminer i år. Kan det bero på att han faktiskt har varit så fantastiskt fin hela vintern och även i vår. Han har hållt hullet mycket bättre och pälsen ser så frisk och fin ut.

Nu tror jag att det är lite sent att börja att ge B-vitaminer, däremot har han påbörjat en ny kur med Echinacea. Hoppas det ger effekt om en vecka eller två.


  


Av Natalja - 21 april 2010 22:28

Vet inte hur länge jag har planerat inför helgens tävling i växjö.

Ja, det måste minst vara 2 månader. Å det är inte första gången jag snurrar ihop datum och månader med dagar och helger.

Tävlingen är INTE på lördag som jag har varit så övertygad om.

Jag var till och med tvungen att titta på både proppen och anmälan... å visst står det den 25 april på dom...!!


Ja ja, jag får bara ändra planeringen av helgen. Jag kan inte vara med på körträningen och det värsta av allt... jag får förmodligen åka själv (eftersom jag har lurat mina medmänniskor och sagt att jag ska till växjö på lördag)

Vet inte om felet började med att det står den 24e april på KLRKs hemsida och att vi pratade om att Olofström (div II omgång 1) och Theleborg (div I omgång 2) gick samtidigt. Hur som haver... tror inte jag kan få dom att flytta tävlingen en dag för min skull   så det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen.


Visserligen är det bra, då har Latin en dag till på sig att bli "sig själv" igen. Eller är han sig själv nu, stelbent och knackig?


En sak är i alla fall säker, han mår sämre när han vilar.

Jag släppte ut hästarna i tisdags, det var dagen efter mardrömspasset på ridbanan i måndags. Då gick han med friska steg ur boxen och ner till hagen. Igår var det snöstrom och jag valde att stanna inomhus. Latin fick en grundlig massage och ställdes sen in i boxen. I morse kunde han knappt ta sig ut ur stallet. Han stapplade fram (enligt utsläpparen)

Hans kropp uppskattade alltså inte att vila. Det blir spännande i morgon att höra hur han är efter dagens ridtur.


Vi fick sällskap av Bella och matte och styde mulen mot "Boket".

Där finns bra stigar där man kan trava och låta hästen gymnastiksera benen på ett naturligt sätt.  Jag red Latin på vanligt träns + graman. Hade varken sporrar eller spö och förväntade mig en väldigt tung och långsam ritt. Visst var han lite framtung till en början och kunde bara trava med B-ponny steg.


Vi stannade och beundrade våra nya vindmöllor.


  




När vi hade ridit rundan i skogen och vände hemåt var Mr Tiin varm i pälsen och kunde både trava och komma upp i formen. han var inte ens speciellt slö.

Traven vi fick till innan vi skulle passera Torhamnsvägen var mycket trevligare än den jag började rida i.

-"Det går framåt" sa snigeln   


Startlistorna finns nu tillgängliga både för OLOFSTRÖM och THELEBORG


Glöm inte att hejja på båda lagen!


ps. jag behöver inte vara så nervös denna gången. Jag är reserv   



Av Natalja - 20 april 2010 22:38

Har varit lite velig och osäker på hur jag ska lägga upp den här veckan för att få Latinen att må så bra han kan på lördag.

I helgen tänkte jag: Banan måndag, massage tisdag, uteritt onsdag, vila torsdag och banan fredag. Eftersom han gick som en kratta igår tänkte jag om och bestämde mig för banan idag istället.

Då får jag ett samtal från Sara som säger att Helena kommer och har en akutträning på fredag!!! Hum... klart jag nappade på det. Perfekt att få hjälp dagen innan tävlingen.

Men då får jag nästan rida ut tisdag, banan onsdag, vila torsdag och träning fredag.... Ja, så får det bli. Jag hade helt klart för mig hur jag skulle rida, vilken runda jag skulle ta och vilken utrustning jag skulle använda.

Tänkte ta de nya stövlarna (för dom kan jag ju inte göra ponnysparkar med) inga sporrar men spö. Tänkte ta hjälp av gramanen för att få lite form på djuret.


Innan maten var klar hann jag faktiskt putsa mina stövar med det dyra vaxet från ECCO som jag köpte förra veckan. Med blanka stövlar under armen tågade jag ut mot bilen för att fortsätta färden mot Jämjö.


Tog in Latin och Bellabus, hängde in hö och fyllde på vatten.... då började det regna. Ja ha! Det hade jag inte med i min planering.

Bytte vatten i hinken så länge och tog av Latin täcket. Det slutar inte regna så jag ändrar planen igen och bestämmer mig för att massera honom.


Ställer ut honom i stallgången och börjar knåda. Det är de gamla vanliga, spänd i nacke och rygg. Öm på rumpegumpen men fin framför bogbladen. Skönast var det ovanför toppen av bogbladet, ungefär där manken är. Han sträckte på sig och såg ut som en giraff.


Tro det eller ej, då övergår regnet till snö!   

TUR att vi stannade inomhus. Tror inte ett snöfall hade fått Latinen mjuk och fin. Däremot borde en lång och välbehövlig massage göra lite nytta!


  

  


Av Natalja - 19 april 2010 21:57

Den brune med svart svans som lyssnar till namnet Latin (fast bara när han vill) har den senaste veckan varit väldigt stel och kort i steget.

Det är inte alls så ovanligt för honom, speciellt den här årstiden.

Fällning och sviterna efter hans erlichias infektion brukar inte vara någon bra kombination och det enda som lindrar är långa skritt rundor och att hålla honom varm.

Jag har varit så försiktig förra veckan och verkligen känt efter så han inte springer på bogarna med korta b-ponny steg. Har inte velat pressa och tvinga honom till för mycket för då har han bara gått på bakbenen, men samtidigt blir han inte bättre av att bara vila (vilket annars hade varit den enklaste lösningen)


Hans stelhet syntes inte mycket igår när jag körde honom. Det är bra när man sitter bakom, då har man full koll på hur han rör sig.

Ville känna på djuret på ridbanan ikväll, vi ska ju trots allt tävla på lördag...

Tog de trubbiga sporrarna, spöet, det tjocka bettet med vanlig Aachengrimma.

Sadlade Tiin och skrittade en runda i skogen på 15-20 minuter innan vi gick upp på banan. Eftersom han kändes ganska framåt men stel i sidorna så började jag att galoppera. Skrittade ett par varv innan jag kortade tyglarna och fattade höger galopp. Kan en häst verkligen galoppera med helt raka ben och vara som en orörlig tunna i kroppen? Jaaaa, Latin kan   


Bytte varv och kände hur vi nästan välte i kurvorna...

Red in på en volt och försökte stoppa en skenande bog och försiktigt forma honom runt min inner skänkel. Det ville han inte alls. Till min hjälp hade jag spöet som jag petade på ytter bog med. Han grinade illa och slog nästan knut på benen.

Gjorde likadant i andra varvet och det var något positivt i alla fall, han var liksidig (dock lika illa i båda varven) Pausade och skrittade lite.

Försökte sen med diverse rörelser få honom något så där i form men han ville inte alls gå fram så länge jag red på korta tyglar. Mitt tålamod började tryta och han dissade sporrarna totalt och började bli immun mot spöet.

Det märkliga var att de få stegen jag fick till i rätt riktning var helt ok. Han längde steget istället för att kasta sig framåt/neråt.

Jag började misstänka att han inte är så stel och öm i kroppen längre. För lika stel som han kan vara, lika lat är han!! Det är ju inte så att han trampar under sig mer, böjer i bålen och kommer upp sig bara för att han vet att det "känns bättre i morgon". Nä, jag får ju med blod, svett och tårar försöka få honom att inse vad som är bäst för honom. Eller hade det varit bättre att låta honom vara... bara låta honom stå och äta sitt hö... och kanske vara ÄNNU värre i morgon.
Inte lätt att veta.


Ilsk var jag i alla fall och trots att jag morrade på honom och konstant petade med spöet (visserligen mest på schabraket för att det ska låta mer än vad det känns) så blev det inte mycket bättre.

Hum,, jag testar väl att rida igenom programmet (som om det skulle funka när jag inte ens kunde lägga en 15 meters volt   )


Jag kom till halten, den var ok. Trav och sen blev det tvärnit när jag ville öka.

Istället för att länga traven stannade han.

Gjorde om den diagonalen och fortsatte bara i arbetstrav istället.

Kom till öppnan och där körde vi fast igen. Jag exploderade och såg nog ut som en arg ponnyunge!! Lite märkligt i sammanhanget var att Latin inte en enda gång hade försökt att resa sig. Det är han ju så snabb att göra när han tycker att jag är jobbig... DET var ju bra i alla fall. Då kan jag i alla fall inte gjort det man ABSOLUT inte ska göra men som är SUPERlätt att göra, nämligen att hålla i och sparka på samtidigt!


Men Latin tog mitt utbrott på alvar och helt plötsligt hade jag fått fram en trav. Ja den var långt ifrån perfekt men det gick framåt och han hade en takt!

Hade hans kropp varit för aj aj, så hade han inte "gett med sig" och gått på framåt. Så fort jag kände att han gick en långsida utan att ha handbromsen i så saktade jag av, klappade honom och gav honom långa tyglar. Jag red genast ner från ridbanan så att det sista vi gjorde där var bra. Red samma runda som innan fast baklänges. Travade en liten sträcka på grusvägen bara för att känna på honom. DÅ travade han som en kung. Fin i hals och nacke med en bra takt och en jämn framåtbjudning. Tänk om han alltid kunde trava så.....


Nu är jag mest arg på mig själv för att jag inte löser såna här ridpass smidigare och snabbare. Vill ju inte bråka med honom för att han ska jobba i rätt form. Hur gärna han än vill så tror jag inte hans kropp skulle må bra av att bara masa sig fram i snigelfart på långa tyglar   


  



Av Natalja - 18 april 2010 22:13

Latin, den så kallade dressyrhästen har varit allt annat än dressyrhäst den här helgen.


I lördags (burr vilken kall vårdag) tog jag på mig rejält med kläder och gjorde Latinen i ordning för en låååång tur i skogen. Det kändes som det var evigheter sen vi var ute i skogen och rejsade.


Jag red vägen mot Helgarum och den mysiga skogen med hoppestockarna.

Men jag blev lite misstänksam när jag såg de höga timmertravarna vid vägen. Stod skogen verkligen kvar?


  


Nje, dom hade sparat en del men den mysiga stigen med stockarna liknade mest plockepinn och istället för att galoppera fick vi skritta genom kalhygget!


När vi väl lokaliserat vart den gamla stigen hade gått kom vi fram till nästa hygge, det dom skövlade redan förra året. Så det var bara att fortsätta lyfta på benen i långsam skritt.


Äntligen var det slut på detta plockepinn och vi kom in i granskogen. Här får man nästan hemlängtan, det ser precis ut som vilken smålands skog som helst!


  


När man kommer ur denna trollskog kan man ta en riktig långgalopp mellan ett par åkrar, genom en skog, förbi medelhavet och vidare bredvid två andra åkrar följt av ett sista bit genom skogen. Jag har aldrig klockat hur länge man kan galoppera men det är en bra bit och vägen svänger båd hit och dit så vi fick in 5 fina galoppombyten.


Sen kan man pusta en bit på Färskesjövägen innan man kommer in i skogen igen och där är det lövträden som regerar.


  


Det ser ut som höst! Det gröna på träden borde titta fram snart tycker jag!!


När man har passerat en mindre stuga i slutet av "bok"vägen så går det en lååång grusväg lite lätt uppför en bra bit. Där fick Latin galoppera så fort han bara ville och han tog i ända nere från hovskägget!!

Han fick verkligen sträcka ut och det behövde han nog.

Lät honom sen skritta resten av vägen hem. Han kändes loss och fin i hela kroppen.


Tror dock att Mr var lite trött när vi kom hem   


  


Han stod nästan och somnade när jag klädde av honom.

Tog en kik på klockan och såg att vi varit ute i lite mer än 1,5 timma.

Ett bra skogspass med andra ord! 


  


Dressyrhästen goes skogshäst = trött dressyrhäst


Idag, söndag, har dressyrhästen varit körhäst!

Vi vinglade iväg längst E:22an i värsta stormen och över gatustenarna i Rödeby upp mot Silverhallen och Nävragöl.

Lastade ut Tiin och selade på honom.


  


Han är så duktig när jag är iväg själv. Står helt stilla medans jag springer fram och tillbaka med alla remmar och prylar.

I bakgrunden värmer Tilda upp.


  


Vi fick köra Orvars fina vagn idag också. Lisa fick prova maratonvagnen och lilla Tilda tog Arnes lätta träningsvagn.


Jag fick hjälp att spänna för men då råkade skakeln hamna i Latins ömma mage (han är inte öm i just magen men i huden över lag) vilket gjorde att han tog ett jätteskutt ur skaklarna och snurrade runt. Plötsligt stod han med huvudet mot vagnen. Där ser man hur det kan gå trots att man har en lugn och van häst.


Ledde honom ett varv runt vagnen sen spände jag för honom själv, som jag brukar göra, då gick det bättre. Han vill ju inte ha skaklarna i magen!


Vi började med mycket skritt, vilket passade stelbente Latin perfekt. Ville ju inte störa lilla Tilda som inte varit framför vagnen mer än ett par gånger plus att Lisas skäck gick med maratonvagnen för första gången.


När alla hade kommit igång så kunde vi trava och denna gången tränade vi på att köra upp på medellinjen och göra halt vid X för att hälsa på Arne som agerade domare!

Första vändan gick det väldigt vingligt och han tog lååång tid på sig att stanna. Men efter ett par vändor, ja då gick det kanonbra!

Jag körde lite mer försiktigt idag eftersom han har känts lite vingbruten i veckan. Nu måste vi ju komma i form till nästa helgs MSV start!!


Jag placerade Latin i släpet tillsammans med en höpåse och gick in i ridhuset för att assistera E-K och Nelwin. Jag gjorde ingen större nytta denna gången heller utan kunde ägna mest tid åt att fotografera.

Denna gången med min kamera vilket innebär att jag har korten på honom.

Å är man en blond liten hingst får man naturligtvis vara med här   


  


  


   


Är han inte världens duktigaste tvååriga haflingerbäbis så säg!


(om någon undrar varför han har ett ponnyhack och inte ett vanligt bett så fäller han tänder just nu och är väldigt orolig i munnen för tillfället, med hacket fungerar han perfekt)


Om du inte visste det så fäller hästen sina tänder som unghäst och det kan ställa till bekymmer eftersom de då även ska lära sig ha bett i munnen.

Man får vara lite försiktig så man inte skapar obehag för hästen i samband med lösa/ömma tänder och bett. Det kan annars ge hästarna onädiga smärtminnen.


Är du nyfiken på vilka tänder som byts kan du tex läsa det HÄR!









Av Natalja - 16 april 2010 23:52

Utan strumpor och skor sjunger man om blåsipporna.  


Tänkte att en lugn och stillsam skrittrunda i skogen är precis lagomt dagen efter träningen. Jag passade på att rida barbacka, dels för att jag vill passa på nu när han äntligen är så rund och go över ryggen och för att det går 100 gånger snabbare att bli klar. Skippade även tränset, eller ja... Bettet i alla fall. Tog hacket för att vila hans mun. 

Så jag hade (om jag hade haft som avsikt att skrämma bort alla boende i området plus de vilda djuren) kunnat sjunga Utan sadel och träns ...   


Vi skrittade iväg längst grusvägen och visst var han ganska stel idag också. Gick vidare in mot en skogsglänta med lövträd. Där kan man snurra runt och låta stelbenta djur lyfta på sina tassar.

Latin tyckte jag hade fått solsting eller nått. Han förstod inte alls meningen med det hela.


Så här såg terrängen ut.


  


-"Varför inte bara gå rakt fram?"

  


-"Hallåååååå där uppe på ryggen, jag ställde en fråga" sa Latin


  


Men efter ca 10 minuter märkte han att det faktiskt gjorde underverk med hans stela kropp och vi kunde plötsligt svänga lika bra till höger som vänster.


Vi red mot solnedgången...


  


     


  


  


och hamnade så småningom på stallbacken igen.

Latin var nu på toppenhumör och både ben och rygg hade vaknat till liv   



Av Natalja - 16 april 2010 18:37


    

Av Natalja - 15 april 2010 23:04

 Dagens surkål går till Tinus Linus, den bruna hästen med de vita bakbenen.

Det räckte att jag red upp på ridbanan så visade han tydligt att han var arg som ett bi på mig   

Varför då? Hum... jo jag tror han kom ihåg måndagens pass på ridbanan. När jag höll i yttersidan med hjälp av en liten rem.


Jag red fram en stund innan det var dags för ett träningen. Han kändes då ganska jämn och framåt. För första gången i världshistorian hade jag inget stöd i bettet!!! Han kändes mjuk från bogarna och fram, men stel som en planka från bogarna och bakåt.


Vi fick börja med en övning som passade tjur-Latin perfekt. Den var lagomt jobbig och fick fart på hans bakparti mycket bra.

Jag red på den stora mittvolten i skänkelvikning, skritt. När skritten kändes bra, gjorde vi en övergång till trav, fortfarande i skänkelvikning. När han kändes bra även där, skulle jag vända inåt, lägga en mindre volt samtidigt som jag fattade galopp. Sen vidare ut på den stora mittvolten igen. Galopperade ett par varv, sen ner i skritt igen och började om.  

Han kom igång bak ganska bra men fortfarande inget stöd i munnen.


Vi red både skänkelvikning på volt och längst diagonalen i alla gångarter. Den förvända galoppen kändes helt ok men han ville ju gärna pinna iväg och bli lång.


Han var märklig idag, har aldrig känt något liknande. Det kändes som en häst fram och en annan bak   


Vi tog oss igenom hela träningen utan att bli ovänner (jag och Latin alltså)

Han tjurade ihop ett par gånger men inga framben ELLER bakben i luften   

Vi misstänker att han har lite träningsvärk för han beter sig skumt.

Han är liksom pigg men matt bak. Tappar takten och vinglar som en fyllekaja.


I slutet tror jag minsann att jag fick till det, han gick bra (riktigt bra till o med) då avslutade vi och jag skrittade ut 15-20 minuter. Då fick han gå och bara sträcka på halsen.

Väl hemma drog jag lite i benen (hoppas på att kunna förlänga benen på honom, i alla fall frambenen )


Då är ju frågan... ska han gå i morgon eller vila!?! Vad mår hans kropp bäst av??


  

Bild från våren 2008

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards