Alla inlägg under augusti 2010

Av Natalja - 8 augusti 2010 09:47

Nu när jag äntligen har semster, ja då verkar det ha blivit höst!!?!?

Nåväl, jag påverkas inte speciellt av vädret. Det får regna eller blåsa, jag är i alla fall ledig!


Sen skiner jag som en sol själv efter det positiva besöket hos veterinären   

Tänk va konstigt det kan vara. Förra veckan kände jag mig lika munter som en elefantbajs, idag är jag dunderglad trots regn och rusk.


Det blev ganska många timmar i stalllet igår. Jag och Malin tog tag i skurhinken och gjorde stallgången fin med tillhörande fönster och hyllor för rykthinkarna.

Det blev jättebra!! Nåde den häst som skitar ner på väggarna med bajs eller en smutsig rumpa    Vi har även bannlyst alla spindlar som så ivrigt bygger nät precis överallt.


Sen mockade jag lite i hagen och pratade med Latin. Han vill inte gå i sin lilla hage mer och hade till o med försökt att ta av bandagen. Bara en dag kvar lille pojk, sen får du gå i stor hage igen.


Åkte hem efter allt städande och rensade lite ogräs, sen körde jag tillbaka igen.

Bellas matte var på 30 års kalas så jag fick äran att motionera henne   

Hela jag skrek JAAAAAAaaaaa över att för få rida!!!


Hämtade in BellaBus framåt kvällskvisten och innan jag gjorde henne klar för en tur, kapade jag av hennes enorma hårsvall. Hon har en riktig ponnyman som växer som ogräs. Jag har utvecklat en speciell teknik som gör att man kapar dessa manar snabbt och enkelt ( man lär sig mycket av att äga en fjordingkorsning i 7 år ) Om matte själv ska göra något åt saken... ja då tar det en vecka... minst, hi hi!!


Bella var lite orolig och stimmig när jag sadlade. Hon tyckte nog att det var konstigt att jag skulle rida. Jag gick ut och ledde henne ett par varv innan jag spände sadelgjorden. Hon skuttade iväg och jag tänkte, hur ska jag ta mig upp på denna här??

Vi gick ett par varv till och sen såg hon lugnare ut. Det kändes kanske inge vidare när jag klämde in den runda gräsmagen i sadelgjoren.


Måste erkänna att jag känner mig inte helt bekväm än att rida andra hästar sen jag ramlade av förra året och bröt benet. Bella har jag ridit förr och jag vet att hon inte kastar av folk med flit. Däremot är hon känslig och kvick. Jag som är storlek större sitter säkert annorlunda mot lilla Matte och bara det känns nog konstigt för Bella.


Men det gick bra, jag satt kvar. Vågade visserligen inte att galoppera, kanske nästa gång (fyyyyy, jag känner mig som en feeegis)


Tack lilla Bella för ridturen!


  


Tror inte att Latin hann att bli avis, han fick nämligen gå i den stora hagen medans jag red, så jag tror inte att han la märke till vad som hände på ridbanan.


När Bella var nattad och klar hämtade jag in Latinen och gav honom dagens dos av Metacam. Veterinären sa även denna gången att det skulle vara gått. Det tycker verkligen inte Latin men jag fick i allt utan att få det i ansiktet.


Inte nog med detta, idag kommer jag att rida ett annat fuxsto, nämlingen Calypsen.

Det är ju kanon-bra att jag får hålla igång ridningen lite.

De tittar så konstigt på mig när jag springer ridvägarana på banan och repeterar LA:4 programmet   




Av Natalja - 5 augusti 2010 21:45

Det gick betydligt bättre att köra hästsläp idag när alla däcken var runda!!

Vägen ner till Stenestad är verkligen dötråkig. Det tar lite mer än 3 timmar och idag fick vi sällskap ner av alla lastbilar som åkt Polen-färjan.


Det var betydligt mer bilar och hästsläp utanför kliniken idag. Förra gången var det bara vi och ett släp till.


  


Fina Silver!


  


Att det var fullt på parkeringen gjorde att det även var fullt inne på kliniken. Massor av folk, hästar och hundar. Tur att jag valde att lämna mina hundätande monster hemma. Tror klockan var strax innan 12 när vi fick gå in.

Började med att springa i gången. Han var lite seg och aningens stel. Veterinär Anna såg förvånad ut. Han travade MYCKET bättre än vad hon hade förväntat sig. Sen gick vi in i ridhuset och tog honom i lina på volt.


Förra gången travade han med B-ponny steg. Idag var det HÄST steg!

Han var oren i båda varven men inte på långa vägar så mycker som förra gången. Anna sa ett par gånger att han rörde sig mycket bättre.

Sen fick jag springa med honom i gången en gång till och nu var det mer fart och ingen stelhet.


Hon sa att eftersom han svarat så bra på första behandligen så var det värt att ge honom en till. Hum, tänkte jag... det lät precis som hon inte trodde att han skulle svara alls på behandlingen och så var det nog också.
För då sa hon även att pålagringarna i halsen inte påverkar honom så mycket än som hon trodde förra gången.


Jag passade på att fråga om hon trodde att han varit dålig länge. Med tanke på att han svarat så bra så sa hon att det var en ny hälta, han har inte varit dålig särskilt länge. Det började förmodligen någon gång i våras. Min gissning är någon gång mellan tävlingarna Växjö och Öland. Minns att han var ok innan Växjö, alltså inte stel på morgonen men innan Öland var han stelare och det tog längre tid att värma upp. Skönt att veta att jag inte suttit och ridit på en dålig häst senaste året i alla fall, det är illa nog med 1 månad.


Han fick vila i en av boxarna en liten stund innan de sprutade hov och kotled en gång till. Eftersom han varit så snäll förra gången fick han inget lugnande, det fick räcka med bremsen. DEN kom han ihåg från förra gången för när de plockade fram den backade han.


-"Kommer veternären snart?"

  


-"Jag hinner kanske undersöka bänken här om det finns något gott!"

  


Så fick han nya fina vita bandage och vi fick en ny tid om 3 veckor.


Samma ordination som förra gången.

Sjukhage fredag, lördag och söndag. Helst ska bandagen sitta så länge också.

Sen får han gå med BellaBus i den stora hagen och han ska skrittas 1 timma om dagen med så stor variation som möjligt på rakt spår och jämnt underlag.

Förhoppningsvis är han ännu bättre om 3 veckor, ja han kanske till o med är helt bra då!! Vem vet?


Sen var det bara att betala och stoppa in Tinus Linus i släpet.


  


Vägen hem gick lika bra som ner. Bensin fick vi dock fylla på, annars hade vi inte klarat oss hela vägen hem. Vi passade även på att ta en glass då för solen sken och vi hade ju faktiskt lite att fira   


När vi var hemma igen, tejpade jag Latins hovar och la på ett lager flexilinda till för att bandaget ska hålla lika bra som sist.

Sen fick han gå ut till flickvännen medans jag gjorde en sjukhage till honom.


  


Gissa om jag är toppenglad just nu!!!

Allt känns mycket mer hoppfullt nu även om jag fortfarande vågar tro för mycket. Även om frambenen blir bra så ska de ju hålla i fortsättningen också!!


Tack ännu en gång för alla tummhållningar, ni ser... Det hjälper!!!   


Bara för att jag är så glad så bjuder jag på vår fina "garage-blomma"


  



Av Natalja - 4 augusti 2010 22:52

Eller blir det 3 veckor till?

Ja det hoppas jag få svar på i morgon.

Då är det återigen dags att köra söderut mot Stenestad.


Gick Grisarundan med Tiinen ikväll. Han var aningens tjock i benen och rätt stel i kroppen. Han skrittar på framåt, lite seg kanske. Han verkar i alla fall inte ha ont någonstans, jag däremot hade känslan av att gå av på mitten  

Kanske jag kan be om en behandling också??


  

Av Natalja - 3 augusti 2010 23:10

Så här glad blev Latin när han ÄNTLIGEN spändes för framför vagnen!!


  


Regnet hängde i luften men vad gör det. Ingen har dött av lite vatten   

Vi tog den berömda Grisarundan och fick med oss Malin som groom.


  


Latin fick skritta på med halvlånga tömmar och han njöt verkligen av promenaden. Han måste vara född till körhäst!!

Passerade först 3 killar som skulle vara häftiga och sa något roligt om hästar. Jag frågade om de ville åka med men nä, det vågade de inte   


Lite längre fram mötte vi 4 andra tonårskillar. Alla tar upp sina mobiler och börjar fota oss.  Ha ha!! Vi gissade att de INTE var Jämjö-invånare. De tyckte att lilla Latin var ENORM och en frågade om vi verkligen fick köra på vägen. Klart vi får sa jag, detta räknas som ett fordon fast med nyttigare avgaser. Själklart la Latin då en stor hög med gödsel   


Fast det är många veckor sen vi körde sist så är det inga problem att spänna för och köra Latin. Inga tendenser på att vara bakrädd och vi mötte både bilar, mopeder och cycklister i rasande fart utan att han hoppade i luften.

Han skrittade på riktigt bra och såg inte alls så stel ut som han gjorde igår.

Den enda som inte uppskattade körturen var min rygg. Den protesterade hej vilt på vägen hem   

Av Natalja - 2 augusti 2010 22:51

Hu, den rubriken ser nästan ut att höra hemma i en bäbisblogg, inte en hästblogg   

Näää, den enda som verkar vara på smällen är ju Latin och möjligtvis Bella.


Det är nu vecka 31 och bara ett par dagar kvar innan resten av min semester börjar. Men först ska vi till Stenestad på återbesök. Håller alla tummarna nu att Latin är bättre? Jag ska hålla mina hela vägen ner till Klippan och lite till!!

Igår tog vi en promenad, jag och Latin. Han var inte jättepigg men väldigt på hugget ändå. Lyssnade på allt och var nästan lite nervig. Kan det vara åskan som hängde i luften som påverkade honom??


  


När vi hade passerat fotbollsplanen kom en kille på Skateboard.

Det var ett läskigt ljud och Latin var tvungen att vända sig om för att se vad det var.


  


Sen lyssnade han en lång stund innan ljudet försvann helt. Vill inte säga att han är inte bakskygg just nu men kanske lite bakrädd.


Idag tog jag fram sadeln och klättrade upp på ryggen. Vi tog en annan runda genom skogen. Idag var det mer fart i benen. Han klev på längst skogsstigen och var lika glad som jag att få ta en annan runda. Sista biten hemåt var det asfalt. Jag kortade upp tyglarna en aning och så ökade jag och minska jag skritten. Inte speciellt mycket men bara så det blev lite variation i steget.

Han svarade bra och var väldigt lydig!! Det är ju bara det att när han sen får långa tyglar igen så pinnar han på så mycket att han nästan står på näsan.

Latin går bättre medans min rygg mår allt sämre.

Den behöver ett riktigt ridpass.... å jag med   

Av Natalja - 1 augusti 2010 14:25

Det blev bara en halv promenad i fredags. Det blåste visserligen storm så jag tror Latin nöjde sig med 30 min promenad just denna dag.

Han var lite på tårna och försökte takta ett par gånger. Hur vanligt är det på en skala?? Tror han har taktat ca 4 gånger i hela sitt liv!! Han är inte den där pigg eller vilda typen   


Igår besökte jag min vän Fia och hennes nya lånehäst "Är".

Han är en snygg 5 årig lusitano och ska förhoppningsvis stanna i Blekinge ett tag. Fias egna lilla häst, Calypso, har ju några år på nacken (född -88) så det börjar bli dags att tänka på pensionen...


Naturligtvis hade jag kameran med. Det kan hända att Fia slår ihjäl mig för att jag hänger ut henne här, men den risken tar jag    Hon är inte så stor så jag tror inte hennes slag kan göra så stor skada.


Air
f.2005
e.Importante
u.Radiola
ue. Damasco
Uppfödare: Susanne Hjorth, Elielunds Lusitanos
Ägare: Sara Silfverberg


 


    


   



   


     


Nääää, jag blev inte alls ridsugen när jag såg denna läckra lilla läst   


När jag sen kom hem igen, var Silver nästan klar i garaget. Han är nästan nyrenoverad igen. Nytt hjullager och styrled. Nya däck fram och så hade Roger fixat en fin "namnskylt" till honom.


     


  


Lite reklam för bloggen är aldrig fel.


  


Roger hade två sommarjobbare i garaget, men jag vet inte om de hade gjort någon nytta direkt.


Xera Lera


  


och Lexie Plexie


  


Åt lite mat, sen tog jag med Silver på en provtur och passade på att köra till stallet samtidigt. Åh, va skönt med en tysk, nej jag menar en tyst bil. Nu ska han bara genomgå en hjulinställning på måndag så är han som ny igen.


Eftersom jag mockade tidigt på morgonen när jag släppte ut hästarna, så hade jag istället tid över till att mocka i hagen. När hästarna betar på vallen får man vara noga med att plocka bort högarna efter dom. Där växer ju nästa års ensilage och ingen vill väl ha skit i maten   


3 fulla skottkärror körde jag ut.


  


Det är inte bara Latin som har lagt ut midjemåttet.

Bella har fått en regäl kagge hon med, ha ha!


  


Sen tog jag in Latinen och gjorde honom klar för en skrittrunda. Hade gympaskorna på fötterna så jag fick byta till stövlarna innan jag satt upp.

Härligt!! Det kändes nästan som en "riktig" ridtur.


Gick åt andra hållet, andra sidan Torhamnsvägen. Är lite trött på Grisarundan nu. När vi tog den lilla vägen över åkrarna såg vi en solros mitt bland betorna. Den var vilsen kan man säga..


    


Hoppas jag får se baksidan av dessa bruna öron ett par år till   



  


Han skrittade på bra men känns rätt stel i resten av kroppen. Får väl erkänna att det inte bara är han som är stel. Jag känner att min gamla kropp också blir kantig av att inte rida. Man rör sig inte alls likadant när man bara promenerar, nä det ger nästan mig mer stelhet i svank och axlar.

Ett friskhetstecken är att han på vägen hem skuttade åt sidan för att han såg en traktorskopa. Ja, jag såg dessutom att han tog ett par steg i galopp i hagen när han busade lite med Bella!! Det tyder på att han inte har så ont i alla fall.


Idag har jag inte gjort så mycket än. Eller jo, vi har varit ute en timma med hundarna. Gick rundan ute på Vassaslätt, ett naturreservat utanför Jämjö.

Ska ta en svängom med dammsugaren innan jag tag dagens stallbesök. Senare ikväll blir det bio.


För att inte grubbla för mycket på Latin och hans krämpor, försöker jag tänka på annat. Hittade en intressant svamp på tomten.


  


Den föll tyvärr offer för den farliga gräsklipparen, bara en liten stund efter att detta kort togs.


Har fått fina flaskor av Rogers mamma, de passar lite bättre i mitt "gamla" fönster än vad Cola flaskorna gjorde.


  


Det är bland annat en 1 liters mjölkflaska från den tiden då man tog med sig en egen flaskan och köpte mjölk i affären. Den fyrkantiga flaskan har en ingravering där det står LUT på. Den är inte heller helt ung.


Det blev ett låååångt inlägg idag, men så blir det när man tar datorledigt en hel lördag      

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards