Alla inlägg under april 2011

Av Natalja - 16 april 2011 20:00

Sorry, nu har det gått en massa dagar igen utan några inlägg. Men denna gången är det inte bara mitt fel. Minns ni att Roger rev ut hela vårt badrum? Jo nu börjar det ÄNTLIGEN likna en toalett igen.

Golvläggaren har varit här i veckan och gjort både golv och väggar. Nu ska bara resten in....

Å då är det så smidigt att där vattnet kommer ner från övervåningen (vad det har där att göra vet ingen) är precis bakom mitt skrivbord så allt vad som heter teknik, internet och datorer har varit urkopplat ett par dagar.

Men det kan vara värt det.... bara vi får ett badrum igen!!


Latin fick vila både onsdag och torsdag. Jag hoppades att gallorna skulle gå ner då. Jag hade tur så i fredags hängde vi med Bella och matte på en liten skrittrunda.


 

   


-"Är de aaaaldrig klara?" muttrade Latin

Han tycker nog att tjejgänget är lite långsamma.


 


Jo då, snart är hon uppe och då gäller det att hålla i sig. Bella är inte den som tar det korta benet först!


Grusvägarna har blivit betonghårda nu. När vi skrittat en bra bit, testade vi att trava ett par meter. Det var ingen idé att försöka få Latin i form, hans hals har också blivit betong.... Nä, det kändes inte ok. Han markerar inte men det är stelt och stappligt. Vi saktade av och skrittade på långa tyglar resten av vägen.


Passerade en grannhäst. Ser den inte lite sne ut? Hi hi


 

Latin och Bella passade på att mysa lite på vägen, Fredagsmys!


Tror det var en passande runda för MrTiin.

Han gillar att lunka fram i sakta mak på långa tyglar.

Se så nöjd han såg ut när vi kom hem.


 

  


-" Heeeeej!" sa han innan han vände sig om


 


Han fick span på något men släppte det lika fort.


 


Sen blev det kväller och alla gjorde sig klara inför natten!


Eftersom han inte rörde sig ok så fick han även vila idag, lördag.

Jag ägnade mig istället åt att hjälpa Malin med Bella på banan. Nej jag stod på marken och varför jag inte satt upp och red, återkommer jag till senare   


Det gick riktigt bra med tanke på hur lite hon gått på banan i år. Vi höll inte på så länge och avslutade när hon gick som bäst. Bella är ändå 18 år och man ska vara rädd om sin häst. När vi var klara hämtade jag Latin bara för att se honom ta några varv i linan.

I höger varv är han bara stel men helt jämn i takten.

Byter vi varv så är det något i höger bog som inte ser bra ut. Han visar inte hälta men någon rörelsestörning är det.

Min teori är att han är helt låst i kroppen, inte konstigt med denna vinter och hans totala avsaknad av massage, fyyyy matte!!

Men frågan är, kan jag massera, stretcha, rida loss honom utan att benen tar stryk???

Jag får väl helt enkelt prova....


Måste ju även visa att Latin har blivit rikskändis. I alla fall bland alla barn!

I tidningen KP (kamratposten)


 


 finns det en liten notis angående sidan  DJURKVARTERET


Ser ni bilden på Latin i ett par glasögon?


 

Över bilden står det "Dagens kloka ord med Latin"

Ha ha, där är han i sitt rätta element!


ANNONS
Av Natalja - 12 april 2011 22:02

Oj oj oj, hur mycket hår finns det på en häst egentligen???

Jag har aldrig varit med om maken till päls!! Visserligen har han ju varit helklippt de senaste 10 åren å då är det ju bara korta små irriterande hårstrån som ramlar. Nu är det ju en halv kanin varje gång man ryktar. Och tar jag inte bort det så sitter inkilat i fodret på innetäcket...


 

Han fick ju i alla fall en extra mjuk bädd att sova på i natt   


Sen slängde jag på sadel och träns och gav oss ut på en lugnare skritt-tur med Malin o Bella.

Jag är lite orolig för Latins framben...

För det fösta så tycker jag att han har blivit innåttåad!!

Jag får ta en koll med den nya hovslagaren och höra vad han säger om saken. Vet ju inte om det kommer av skoningen eller om Latin rör sig/ändrat benställningen annorlunda nu för tiden.

Sen var han även lite gallig i hovleden. Inte bra!

Får väl ta det lugnt ett par dagar och se om det blir bättre.

Jag måste vara uppmärksam på minsta tecken på överansträngning. Vi vill inte ha tillbaka några inflammationere eller mer pålagringar. Ja de växer väl oavsett om man vill eller inte...


En som har frisknat till är i alla fall Silver! Brickan som var trasig är bytt och ny bromsvätska är påfylld. Jag fick själv hjälpa till att få ut luft. Ja det är inte så avancerat. Jag sätter mig i bilen, Roger gör något och säger att jag ska bromsa. Å så gör man så några gången, sen är klart! Enkelt & lätt va, ha ha!


ANNONS
Av Natalja - 10 april 2011 22:11

Oj oj oj vilket underbart härligt vårväder vi har haft i Blekinge idag!!

Jag agerade "Pelle-Redig" och putsade alla husets 9 fönster. Kan säga att de var verkligen hög tid att göra det, nu kan vi till och med se ut ur dom, ha ha!

Tog sen en promenix med doggsen, ett litet försök att få upp någon slags kondis.

Vet inte vem som flåsade mest när vi kom hem, det märktes till och med på hundarna att det var varmare än vanligt. GammelXera la sig platt på det svala hallgolvet när vi kom tillbaka. Jag hade lätt kunnat följt hennes exempel men istället for vi till Lindås för att äta middag hos Rogers föräldrar.


Men inte blev jag nå piggare av maten, snarare tvärtom! Jag fick skärpa mig för att inte somna vid matbordet. Man blir trött av alla frisk luft.


Körde hemåt och bytte kostym. Sen var jag redo för stallet. Anlände runt 19 tiden och tog in Latin direkt. Ställde honom ute för det går inte att rykta den där dammiga, håriga typen inomhus. Det bara rasar brun vinterpäls från honom och helst vill alla killiga hårstrån in i näsa och mun!!


När han var någolunda ren, åkte sadeln på. Idag tog jag varken stövlar eller benskydd, nä jag tänkte ta en lugn runda.

Så blev det också. Vi skrittade rundan "mellan ladorna" och det tog väl ca 40 minuter. Samlade skritten en aning på gräsvägen (läs gegg-vägen) annars var det långa tyglar resten av rundan.

Eftersom han fick ett svettigt pass igår tänkte jag att det kunde passa med en skrittrunda.


Sista biten hem hade hela hans gamla kropp hinnit igång och han traskade på fin fint. Tänk va tiderna ändras, förr var det träning och tävling som låg i fokus, Jag tävlade och red gärna andras hästar! Nu är jag sååå nöjd med att skritta runt på min brune vän, även om jag inte kan träna eller tävla honom. Han hälsa är prio ett, min ridning kommer tvåa. Jag tror att även vi ryttare ibland kan behöva en paus från tävlingar och sånt... Annars kan det lätt bli FÖR mycket och då tröttnar man lättare.

Självklart är jag super-sugen på att träna och tävla någon rolig klass, men det gör inget om det dröjer ett halvår, ett år eller två innan jag hoppar i tävlingskostymen igen!


Förresten.... Silver är inlagd igen    En liten envis röd lampa började lysa tillsammans med en irriterande pipande signal. Det var bara att låta DrRoger ta en titt på honom. Det visade sig vara en lite bricka vid vänster bakbroms som ärjat sönder så bromsvätskan rann ut där.... Inte bra, utan bromsvätska = inga bromsar. Tur att detta hände på vägen hem från City igår i 30 km / tim och inte på väg till jobbet i 100 km / tim...


Lexie leker!


     


 
Av Natalja - 9 april 2011 19:00

...för Bamsefar, som är så snäll och rar!   


Latin har idag nått den aktningsvärda åldern 16 och får nu alltså börja övningsköra, hi hi! Detta firade vi med att ge oss ut i vårsolen på en "dressyr"runda. Jag hoppade, dagen till ära, ner i mina ridstövlar. Har inte använt dem på superlänge och jag var lite orolig att benen hade blivit aningens för tjocka. Men tack och lov, det gick och oooooooh vilken skillnad det är mot att rida i skor.

Till min hjälp tog jag ett par korta sporrar och så gav vi oss ut.


 

Det var riktigt varmt och skönt. Ja Latin kändes nästan lite seg. Vi tog rundan mot sandtaget och började med en lång skritt. Traven sen var hemsk. Han var kort i steget och väldigt stel. Det fick bli en del övergångar med mycket skritt och när vi passerat en grann-gård tänkte jag ta ett par språng i galopp. Latin har ju de senaste 10 åren varit en stel och jobbig häst att rida. Naturligtvis försvinner inte det bara för att man är sjukpensionär, snarare tvärtom. Problemet nu är ju att rida loss honom i kroppen och samtidigt skona benen. Jag måste vara snabb i mina hjälper, inte hänga fast och vara väldigt konsikvens.

Han spretade lite med benen och ville inte sätta dem under sig. Jag höll i hopp honom i skritten och fick till slut till det. Han var i form och då var det bara att fatta galopp och hur fint som helst galopperade han iväg! Ja, han orkar ju inte hålla ihop så länge men vi galopperar ju bara 10 språng så det funkade. Vänster galopp var aningens svårare men lite samlad skritt innan fattningen så satt den också.


Sen skrittade jag runt sandtaget, klättrade INTE för det känns inte nyttigt för ömtåliga ben. Sen tog vi lite galopp till på hemvägen och han fick gasa på ett par språng om han ville... Och det ville han, ha ha! Han tog i ända i från tårna men stannade lika lydigt som vanligt på mitt prooo.

Sen fick han skritta hem 20 minuter på långa tyglar. Skritten var direkt mycket mer rörlig och stelheten var ett minne blott.

Däremot var han jättevarm och svettig så den långa päslsen var alldeles lockig.


Tror en viss 16-åring är lite trött    


 


 


 


Jag tror Latin sov gott sen!


Förutom stallbesök har jag gjort lite vår-fint i trädgården.


 

 


Silver är på banan igen och har fått på sommar-sulorna.

Det var som att "hitta hem" när jag provkörde honom efter att ha haft Rogers TokFet en hel vecka.


 


Nä hä...  nu ska vi ner till Ramdala City på kvälls-fika   

Av Natalja - 7 april 2011 21:41

Vi tänkte ta en liten lugn ridtur idag, jag och Malin. Det var stormvarning så vi tänkte ta en runda där det åtminstone finns träd som ger lite lä.

Det tog en liten stund att få hästarna dammfria och som vanligt fick jag vänta en stund innan Malin satt i sadeln   


       


Puss puss, sa Bella till hennes prins


    

Latin gillade uppvaktningen men eftersom han är karl så pratade han bort det.

-"Nu gåååår vi innan det blir möööörkt" sa han


 

Vi gjorde som Latin sa och gav oss iväg i vindens riktning.

Skrittade länge och väl innan vi tog en lite trav. Latin fick en påminnelse att bakbenen måste vara med och genast blev traven 50 gånger bättre.

Sen skrittade vi längst en asfaltsväg en bit, tog oss förbi sand-taget och tänkte prova en galopp på hemvägen. Det var en i gänget som var väldigt taggad. Hon hade bläs och var av färgen fux!

Latin höll sig lugn och galoppen kändes väldigt trevlig. Skrittade över den lilla bäcken sen bar det av igen. Bella hade verkligen luft i sina språng idag. Med tanke på att det är exakt, på dagen, 2 år sen jag ramlade av så var jag väldigt glad att jag sitter på min lugna och snälla brunbjörn.

På hans rygg är jag säker!!


Sista traven var aningens hetsig, Bella ville visa Latin hennes allra bästa ökade trav och han försökte hänga på. Men det blir liksom inget av det med hans korta framben. Jo, lite lite kände jag att han längde på steget... men det var inte mycket, ha ha!


Sen skrittade vi hemåt i ganska lugn och ro.

Avslutade stallbesöket med att fylla på vatten i hagen. Flodhästarna har börjat dricka riktigt mycket nu!

Av Natalja - 6 april 2011 21:39

Det blev ingen ridning igår.... Jag fick mina nya glasögon (så nu ser jag ut som en ÄKTA tant!) och ville inte provrida dom i värsta regnvädret. Jag tror förresten inte att Latin heller hade gått ut frivilligt i det vädret. Han gillar INTE när det regnar i öronen...


Idag var det uppehåll och inga stormbyar = bra ridväder

Dock tänkte jag smita hem i tid för att se "Arga snickarn", he he, mitt nya favoritprogram. Konstigt, förr när jag red varje kväll så tittade jag aldrig på tv, nu har det blivit en ful vana... men kan jag hålla mig till ett program i veckan så är det väl överkomligt   


Efter att ha handlat en säck hundmat på vägen till stallet, anlände jag 18:42. Ska man vara hemma kl 20:00 så gäller det att vara strukturerad!

Började med att mocka, det gick på ett ögonblick. Latin hade lagt allt i två prydliga högar och i mitten en lite vårflod. Sen tog jag ut skottkärran samtidigt som jag fyllde på vatten. Sen packade jag hö och till sist gjorde jag klart hinkarna med kraftfodret. Allt detta hann jag på 20 minuter.


Sen hämtade jag Romeo och Julia i hagen och ställde dem i varsin box. Latin började genast mumsa på höet, jag tog av det dammiga täcket och började borsta honom. Det blev en snabbrykt och sen åkte sadeln på. När hjälmen var på huvudet och tränset på plats, gick vi upp på ridbanan. Kikade på klockan, kvart över sju!


 


Skrittade fram i 15 minuter, först långa tyglar sen i form. Började lite smått att trava, saktade av vid kortsidorna. Det var ingen mes-ridning. Latin har aldrig varit arbetsvillig och det är inget undantag bara för att han är sjuk-pensionär.

Jag anser att han måste gå i form och bära sig själv om han ska få trava, annars sliter det för mycket. Tog tag i yttersidan och red honom rakt längst fyrkants-spåret utan att gå ut i hörnen. När han flöt på mer och började mjukna, provade jag att fortsätta i trav förbi kortsidan. Även om han inte svävade fram så gick han mycket bättre än sist vi red på banan.


Tog en skrittpaus, vill inte fresta och överanstränga några framben. Sen testade vi ett par galoppfattningar. Yes! Det här passade herr´n!

Han klev in i fattningarna med största engagemang. Å för ett liten ögonblick, kände jag att det var riktig ridning!! Han bar sig själv, ingen tyngd i handen och jag kände mig hemma i sadeln igen!! Vi klarade ett varv sen började han tappa och jag saktade av, skrittade ett par steg, sen ny fattning.

Åh, så roligt det var! Trots att vi kanske galopperade 6 x 39 sekunder så kändes det som ett vanligt dressyrpass!!! Han var så mjuk en stelbent brun häst kan vara.

Hoppade traven och skrittade av honom med att skritta ut en liten runda.


Han var nöjd, jag var ÖVERLYCKLIG! och klockan var inte ens åtta än!! Klädde om på Latin och gjorde klar för hemfärd.. Landade hemma på hiet 20:04!!

Uppdraget lyckades   

Av Natalja - 5 april 2011 20:00

Visst gör det inget att gå upp omänskligt tidigt för att släppa ut hästarna när man får uppleva en sån här underbar vårmorgon.


  


klockan 06:00

Av Natalja - 4 april 2011 20:20

Ja det blev en riktigt sanering av brun häst idag!

Solen sken och luften var varm så jag ställde Latin ute pga allt damm och lösa hårtussar.

Han fullkomligt njöt av behandligen!

Näsan blev såååå lång och han blundade långa stunder.


Jag började med gummiskrapan, sen tog jag en kortborstad borste och avslutade med att kamma man och svans följt av en långborstad mjuk borste över hela han.

Passade även på att klippa svansen och trimma hovskägget. Det enda jag inte rörde var hans man, den ska växa tills han är ok i sina ben... kanske får jag aldrig kapa den, eller så ryker den någon gång i vår. 

Hur det blir är det ingen som vet än!


 


 

 

 

Ren och fin!


Jag filmade honom när han fick "lång-mule" men lyckades inte få ut filmen från mobilen till datorn   


Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ LATIN, en häst att minnas! med Blogkeen
Följ LATIN, en häst att minnas! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se