Alla inlägg under september 2011

Av Natalja - 16 september 2011 20:00

Latin har sakta men säkert förvandlats från en tävlingshäst till en tålig skogsmulle.

Idag tog han sista steget och går numera barfota.

Ja, han var ganska väl förberedd på detta eftersom han började med att plocka av en baksko, sen hjälpte jag honom med den andra... Sen tog det bara ett dygn så hade en framsko åkt så när Hovis kom igår var det bara en stackare som fortfarande satt där den skulle.

Vadan detta? Latin brukar ju inte tappa skor i samma takt som äpplen.

Jo så här var det. Min ordinarie hovslagare blev sjukskriven hastigt och lustigt veckan innan jul. Jag fick snabbt leta igenom Blekinge efter en ersättare och hittade en glad gosse vid smålandsgränsen. Han skodde Latin fram tills i juni.

I vintras klev Latin ur två framskor pga av snömassorna. Det var i skritt under ryttare så jag vet exakt hur det gick till. Sen Latin blev dålig förra året så uppmanade veterinären att inte låta det gå en dag för länge mellan skoningarna för att han inte skulle bli lång i tårna på framhovarna. Så jag har hållt 7-8 vekor STENHÅRT!


När vi drog igång flyttlasset vecke 28 så trampar han av sig en framsko, när han går i hagen!! Det har ALDRIG hänt tidigare under Latins 16 åriga liv. Det var då bara 3 veckor sen den sattes dit och Latin är ju knappast känd för att vara speciellt vild i hagen...

Sagt och gjort, precis i den vevan började min gamla Hovis jobba igen och det passade ju väldigt bra med en mjukstart i form av en tappsko. I och med flytten så hann det gå lite mer än en vecka innan det blev tid för hovslagaren och han tyckte då att båda fram behövde nya skor. Så fick det bli och bakfossingarna förblev orörda.


Då är det inte så svårt att förstå att bak börjar ramla nu, de har ju suttit på 11 veckor!!! Denna sommaren har dessutom bjudit på mycket nederbörd och markerna har ständigt varit fuktiga = spröda hovar som lätt går sönder.

Å det var precis det som hände den där högerfoten. Den gick sönder och skon ramlade av!


Eftersom Latin kommer att få långsemester tills jag är redo att klättra upp i sadeln igen, beslutade vi att han skulle få gå helt barfota. Funkar det inte så får vi slänga på ett par skor fram men med tanke på att han klarar "vildhästlivet" inom alla andra delar så fixar han säkerligen detta också.

Hovis varnade mig för att hovarna kan se lite tråkiga ut innan de vänjer sig vid att vara barfota och det minns jag från perioden när jag hade foten i gips. Då provade vi att ta av bakskorna. Hu, de såg inte fina ut till en början men de rättade till sig (lagomt till det var dags att sätta på skorna igen)


Vi hade tur med vädret och gårdsplanen passade utmärkt som skoplats även denna gången.

Även lille Jojje fick sina fötter fixade. Roger höll i snöret och allt gick lysande! Jag har nästan dagligen lyft fötterna på honom så han börjar bli van, men att han skulle uppföra sig SÅ bra hade jag knappt vågat hoppats på!


 

Stackars Hovis, det måste kännas i ryggen när man får så små patienter   

Av Natalja - 14 september 2011 21:47

Sommaren är med råga slut och hösten har tagit över.

Det har varit stormvindar med blandade regnskurar i flera dagar.

Normalt sett hade Latin huttrat i hagen och bett på sina håriga knän att få komma in. Ja, så har det varit i alla år när han varit i full tävlingskondition.

Nu går han som promenadhäst med en stor sommarmage och är varken kall eller frusen, trots vädret!! DET har jag lite svårt att fatta!


Det har hänt flera gånger att jag har gått (ja nästan småsprungit) ut till hagen på morgonen efter en regnig natt för att se om han är på väg att frysa ihjäl... Men varje gång ser han helt oberörd ut och undrar mest vad jag gör ute i ovädret.

De flesta påstår att det varit en usen sommar som bara regnade bort, trots detta har jag bara klätt på hästarna täcken vid 4 tillfällen.... har det inte regnat mycket eller har Latin gått å blivit ett härdat utegångsFÅR?


Detta är bara positivt, speciellt med tanke på att han ska gå på lösdrift i vinter.


Hagen är så gott som klar! Den färdigställdes den 13:e augusti. Eftersom jag då inte hade en viss liten svart ponny i tankarna så satte vi bara upp två el-trådar. Den nedersta ska flyttas upp och det ska dit en till under, detta för att förhindra eventuella rymningsförsök.

Innan vi kunde sätta stolparna fick vi röja ganska mycket i skogen. Ja det tog nästan en hel vecka innan det var dags att slå ner stolparna och skruva isolatorer. Så fort elen var i kopplad, var det dags för Latin och Bella att inviga hagen.


Så här såg det ut då (2011-08-13)


Ingången till skogs/vinterhagen.  



Hästarna går på upptäcksfärd!



De följer staketet in i bokskogen.

 


Tittut! Latin ser redan ut som Skogens Konung!

  


Mycket gott att mumsa i sig.

 


Vilka rumpnissar!! När det kollat in hur det ser ut i den bortre änden, vände och gick tillbaka.

 


Det var ju ändå vid ingången som det fanns godast mat!

 


Hästarna gick en vecka i vinterhagen innan de fick gå tillbaka till gräshagen. Latin har skalat en del träd och gjort mysiga stigar bland träden. Detta blir en perfekt vinterhage, mycket att sysselsätta sig med, både för gammal och ung. Marken är plan och det finns inga lömska stenar som de kan vricka fötterna. Kvar finns dock ett par onda björnbärs-revor men de ska bort innan hästarna flyttar in på riktigt.   


Här inne är själva "bonings-huset"


 

Hur det ser ut där inne visar jag en annan dag   



Av Natalja - 13 september 2011 22:31

När jag tittar tillbaka i bloggen vad som hände förra året vid den här tiden så är det många känslor som vaknar till liv igen. Både bra och dåliga....

Det jag kände idag för ett år sen går knappt att beskriva.

LÄS HÄR

Att vara så nära att mista sin bästa vän var bland det värsta som hänt.

Att idag, ett år senare, se honom i hagen busa med shettisen, är nästan ofattbart!! Ja visserligen ser han inte ut som en vig unghäst (speciellt nu när han dessutom tappat en framsko plus en halv HOV!) men han rör sig obehindrat och ser ut att vara väldigt nöjd med livet! Det är fantastiskt!!


När jag kliver tillbaka en dag till den 12 september 2010 får jag istället ett leende på läpparna.

LÄS HÄR

Att ha såna fantastiska vänner som Christina som i en svår tid erbjuder en att få låna en av hennes hästar för att kunna få uppleva ett DM... ja det är nästan oersättligt!! Tack snälla du ännu en gång!!! Det var precis vad jag behövde när det stod en trasig brun häst i stallet. Jag kommer ihåg att jag fick ett fyrklöver av Christina precis innan jag skulle på återbesök till Stenestad. Nu är jag inte speciellt vidskeplig men jag tror faktiskt att denna lilla växt har gett tur sen dess. Ja, jag har fortfarande den kvar och kommer aldrig att göra mig av med den. Se bara vad som hänt i år!! Vem hade trott det för ett år sen?? Inte jag i alla fall.

Det var bara ett par dagar senare, närmare bestämt den 16 september 2010 som vi körde ner till Stenestad för fjärde gången. Jag vågade inte hoppas på någonting den gången, jag körde ner... helt tom. Hur det gick kan du LÄSA HÄR.


Resten är historia och idag är idag!!

Det är full orkan i Blekinge just nu, regnet ÖSTE ner i natt och det var ett väldigt smutsigt halvblod som gick i hagen i eftermiddag. Jag tog med mig rykthinken och grimmorna. Mina 4 benta pojkar kom och mötte mig!


Varken godis eller kel behövdes för att klä på Jojje sin nya fina grimma!



Så sööööt han är! Men han är inte lätt att fota... för han ska vara så nära!!

 


Latin, vars uppgift är att uppfostra denna lilla parvel, talade genast om för honom hur man uppför sig framför kameran.

 


Mmmm, nä det hjälpte inte men han är ju bara barnet än så länge, hi hi


Innan den välbehövliga rykten fick Jojje hänga med ut ur hagen för att hämta posten. Latin skrek i högan sky och likt en galopphäst tog han sig från ena hörnan i hagen till den andra, 20 gånger!! Ha ha, aldrig förr har han gjort något liknande. Undra om han var orolig att jag inte skulle lämna tillbaka den lille eller trodde han att Jojje skulle slita sig från sin pregnanta matte.

Vi tog oss i alla fall ner på vägen, utan trubbel.


 

Han hängde med hela vägen bort till lådan, trots Latins vilda galopp på andra sidan staketet. Vi vände med ett ynkligt brev i näven (som Jojje gärna ville bära på) och tog oss in i hagen igen. Latin tog emot oss med ett härligt frust! Jag "fångade" honom istället och bar in rykthinken i hagen.

När jag började rengöra Latin, tog den lille upp en borste i taget ur hinken...


 


När alla borstar var ute, fortsatte han att leka med hinken. Han hade verkligen jättekul! När jag väl var klar med Latin och spottat ut grus/hästhår ur munnen tänkte jag borsta lillePlutt också. Han stod så stilla å snällt men Latin såg helt bedrövad ut när han upptäckte stöket på marken..

"Suck, vilken bus-ponny vi har att göra med" sa han med låg stämma 



Jag tyckte att Latin kunde föregå med gott exempel å plocka tillbaka alla borstarna i hinken, jag börjar ju få lite svårt att böja mig (det är en stor magen i vägen!) men inte då... Tycker nog att båda är lika busiga, både stor och liten!

Av Natalja - 11 september 2011 22:09

Började dagen med en hundpromenad. Skönt att få röra lite på benen i den friska morgonluften. Efter frukost och lite allmänt plock körde vi å kikade på en spjälsäng. Eftersom det inte är så himlans länge kvar innan bäbis tittar ut är det lika bra att skaffa hem sånt som man behöver. Ett regnskydd till vagnen och en gosig filt fick också hänga med hem.


Roger har slitit hårt med logen och snart är lösdriften klar! Ena väggen är nymålad och det första lasset hö är på plats. Nu kan hösten och det kalla vädret komma utan att hästarna behöver blöta ner sig för mycket. Gick ut med "spillet" till dem i hagen och Latin tuggade raskt i sig höet. Känns bra att han har godkännt käket, ha ha!


Den lille som numera kallas för Jojje av svärfar visar för varje dag att han är en trevlig och social ponny. Jag kan borsta honom lös i hagen, lyfta alla fötterna och leda ut honom ur hagen utan några problem. Han är fortfarande väldigt skeptisk mot IKEA-kassar trots att de innehåller mat! Men vi jobbar på det.


Förresten... jag har ju glömt att visa er våran egna vildkanin! Vad ska vi kalla den tros?


 

Av Natalja - 10 september 2011 21:34

Jag och många andra är villiga att erkänna att Blekinge är ett U-land vad det gäller hästsport. Vi har inte många tränare på högre nivå, inte många hästanläggningar att skryta med och bara en handfull tävlingsryttare på högre nivå. Skånelandet ligger ljusår framför oss trots att vi är Grannar!


Blekinge har äntligen fått en anläggning som heter duga. RonnebyRyttarförening har fått 2 nya ridhus, stallar med 60 boxar och allt är super nytt! Idag var det invigning och jag begav mig dit med några likasinnade.

Vi var ute i god tid och fick en parkeringsplats precis utanför entén.


 

Vi började med att gå runt på anläggningen (och försökte att inte gå vilse)


När man väl har kommit in på bygget, behöver man inte gå ut alls. Man tar sig lätt från stallarna till det lilla ridhuset...


 



...eller det stora ridhuset!


 


Stallet innehöll bland annat 4 st regäla spolspiltor, här är två av dem.

    


Den ena stalldelen (som jag gissar var till privathästar) 


 

och den andra som då rimligtvis borde inhysa ridskolehästarna.



Sen tog vi trappan upp och där fanns det gott om plats. Omklädningsrum, cafeteria osv osv

En rolig detalj var "hålen" i golvet. 

Här kunde man tjuvkika på de som gick i stallgångarna, he he 



I kaffehörnan hittade jag KLRK:s coolaste tjejliga, Ann och Laila 


  


Ja, sen fick vi ila iväg för att få en sittplats innan showen drog igång!


Det började med att Ordförande i Fritid- och kulturnämnden, Nils Ingmar, höll ett invigningstal och sedan klippte bandet...... till häst!


 


Ett vant ryttaröga kan se att han inte tillbringat såå många timmar i sadeln än, men visst är det ett ryttarämne med tanke på den raka ryggen och tydliga tygelfattningen! 


 

Sen dök ett kännt gäng upp, de svarta pärlorna från Holland (eller var det Karlskrona)


   

Hästar och ryttade var lika samspelta som i Jämjö men jag tycker hela uppvisningen var med papig idag (trots lite musiktrubbel)


Sen kom det inte några viga tjejer med en superbalans.

Dessa tjejer kom från Yxnarums RF och den lille söte hästen hette Happyness.


 


 

Nä, voltige är nog inget för mig, varken med eller utan bäbismage, ha ha!

Däremot nästa uppvisning, ja den gav mig gåshud!!


Det var Blekinges stolthet Jennifer "Ninni" Svensson från Millegarne på den 11 åriga godkända hingsten Twilight .


           

Nu har ju jag ingen biffig kamera som fixar att ta bra bilder på långt håll i ett dunkelt ridhus och dessutom måste man se denna häst i rörelse för att förstå hans kapasitet. Därför bjuder jag här kommer två korta filmsnuttar också!



 


 

Inte så lätt att filma heller med ett staket framför sig!

Efter Ninne var det dags för ett gäng hoppryttare att bjuda på en stafetthoppning. Det var lite av ett kaos innan de kom igång...

  

Det började ganska bra och första ekipaget tog sig runt banan

  

men det slutade med en avåkning (med träns-av-tagning)...

  

...plus ett gäng hästar som inte ens ville gå ifrån sina kompisar. Det var en liten söt c-ponny (Putte) som fick rycka in och rida 3 vändor. Det räckte tyvärr inte utan lag 1 vann!

Efter hoppehästarna var det Blekinge Körsällskaps tur att visa upp sig. Ekipagen var Ordförande Carina Sandberg och den numera mycket välkände Christina med sin fin fina Wouter!!

    

(jag inser nu att jag måste ha en till liten svart så jag kan köra tvåspann : )  

Christina hade dagen till ära, vovven Tilly som groom. 

Å denna söta lilla jycke hade till o med matchande kappa på sig, hi hi!!

Sen smet vi faktiskt hem.... inte för att invigningen var över men vi ville hinna iväg innan de andra två miljoner människorna skulle köra hem.

Bilarna som stod parkerade i lååååånga rader skvallrade om hur många människor som var på plats.

Många var väldigt imponerade av denna gigantiska anläggning men jag saknade lite lyx!! Jag tycker att om man lägger manken till och bygger denna typ av ridanläggning så hör det till att ha färgade galler, guldknoppar på boxarna och välvda fönster. Här var allt av standad-typ, inte för att det är några fel på det, men visst hade det varit pricken över i:et om det hade varit lite lyx i alla fall. Inte bara betong, omålade träytor och galvade galler.

En välbehövlig och funktionell anläggning utan lyx blir dagens betyg!




 


 



Av Natalja - 9 september 2011 09:15

Utsikt från övervåningen....

Nu är det höst på riktigt!


 

Av Natalja - 7 september 2011 22:28

Ja, nu är det en vecka sen jag "slutade rida"! De första dagarna gick bra men nu börjar abstinensen visa sig! Gick en lång runda med vovvarna och borstade pojkarna i hagen... men rid-suget fanns fortfarande kvar. Men hösten gör fort och vips är jag uppe i sadeln igen!


Jag och min käre Roger var på studiebesök på förlossningen igår. Nu vet vi exakt hur man gör när man föder barn, ha ha!

Appropå Roger, eftersom det inte händer så där värst spännande saker med hästarna just för tillfället får jag väl visa några bilder från en mulen dag i somras.


Jag kallar bildserien för "Äppel kungen"


Bella ser att någon tar sig in i hagen....



En tvåbenting... bäst att resa på sig! 



Nja, han ser inte så farlig ut...  



Åh! Han har äpplen med sig, En trevlig tvåbenting : )  


 

Latin bemödar sig inte ens att resa sig upp utan smaskar äpplen ändå!


 

Roger ver verkligen hur han ska göra sig poppulär i hästhagen.


 

Han körde med samma metod idag medans jag borstade hästarna. Lilla G är väldigt förtjust i sin nya husse. Latin tar det mer för givet, misstänker att han har gått och blivit lite bortskämd sen alla veterinärbesök förra året!

Men det är klart!

En häst som han FÅR man skämma bort   

Av Natalja - 4 september 2011 17:41

Igår samlades folk, hästar och hundar på ridbanan i Jämjö.

Dagen började med fartfylld körning.


         

Tror ni jag blev kör-sugen?

Jaaaa jäääätte-sugen! Tänk va Latin hade tyckt om att få vara med här!


Sen var det dressyr med en fin 4 åring e: Figaro R och Latins gamle hagkompis och fd boxgranne Ture (då försvann plötsligt kör-suget och istället drabbades jag av svår dressyr-abstinens)


   

Tänk att bara få klä på sig kavajen, hoppa ner i de vita ridbyxorna och linda hästen med vita lindor.... men jag hade varken fått plats i byxorna eller kavajen ELLER kunnat böja mig ner och linda alla fyra benen.... så jag får fortsätta att drömma och längta!


Ett par is-sockar fick visa upp sig.


 

Tror jag pratade bort en stund där emellan för jag missade att fota ardennerparet som sladdade ridbanan, westernhästen och löslongeringen.

Det jag INTE missade var Karlskronas egna friesergäng "Black Pearls" med Christina och Wouter i spetsen.


   

Häftigt!!


Sen bytte Christina om på typ två röda och kom tillbaka med "Modiga Valpen"


 

Hur många hästar fixar detta??


Eller det här?


   

Han hoppade även igenom en pappersvägg och avslutade numret med att stå på vippbrädan.


   

Sen hann jag tyvärr inte titta mer, så jag missade säkert fler fina hästar.

Bland annat E-Ks lilla Flinga som skulle vara med i rasparaden.

Men så är det när man är rund som en tunna och behöver mat var tredje timma, ha ha (riktigt så illa är det inte...... ÄN!)


oh, jag höll på att glömma rallylydnad med hund.... men det var ingen höjdare så det gör inget att vi glömmer   





Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Skapa flashcards